Ιστορίες... πνευμάτων
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001

Ο Τζέρεμι Αϊρονς και η Μέριλ Στριπ στο «Σπίτι των πνευμάτων»
Ταινίες που έχουν βασιστεί σε αξιόλογα μυθιστορήματα έχουμε να προτείνουμε για απόψε. Από τη μια η ιστορία μιας οικογένειας στα ταραγμένα χρόνια της Χιλής, μια ιστορία μεταξύ αληθινού και φανταστικού και από την άλλη η ζωή και το έργο ενός διάσημου συγγραφέα μέσα από τα μάτια της κόρης του.

«Το σπίτι των πνευμάτων», σε σκηνοθεσία Μπιλ Ογκαστ.

Η ιστορία μιας μεγάλης οικογένειας της Χιλής στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα χρόνων. Κεντρικό πρόσωπο είναι μία γυναίκα με ιδιαίτερες ευαισθησίες, η Κλάρα, η οποία προβλέπει το μέλλον και επικοινωνεί με τα πνεύματα. Κυρίαρχο ρόλο στο έργο παίζουν τα συναισθήματα όχι μόνο μεταξύ εραστών, αλλά κι ανάμεσα σε αδέλφια, σε γονείς και παιδιά. Η ταινία πραγματεύεται επίσης το κόστος των συναισθημάτων, το πώς πρέπει να θυμόμαστε τους ανθρώπους, άσχετα με το τι έχουν κάνει στη ζωή τους. Πρωταγωνιστούν: Τζέρεμι Αϊρονς, Μέριλ Στριπ, Γκλεν Γκλόουζ, Γουινόνα Ράιντερ, Αντόνιο Μπαντέρας, Βανέσα Ρεντγκρέιβ. (ΕΤ-1, 23.35)

«Η κόρη του στρατιώτη δεν κλαίει ποτέ», σε σκηνοθεσία Τζέιμς Αϊβορι.

Στο Παρίσι της δεκαετίας του '60, ο Μπιλ, διάσημος συγγραφέας, κυνηγημένος ακόμη από τους εφιάλτες του πολέμου, ζει κάπως περιθωριακά, με τη γυναίκα του Μαρσέλα, την κόρη του Σον και τον υιοθετημένο γιο του, Μπίλι. Αποφασίζει να επιστρέψει στις ΗΠΑ, αλλά η κατάστασή τους χειροτερεύει. Πρόκειται για αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Κέιλι Τζόουνς, κόρης του διάσημου συγγραφέα Τζέιμς Τζόουνς. Η πολυτάραχη και δύσκολη ζωή και η περιπλάνηση της οικογένειας, αναπλάθεται με τη γνωστή ψυχολογική ευαισθησία του Τζέιμς Αϊβορι. Πρωταγωνιστούν: Κρις Κριστόφερσον, Μπάρμπαρα Χέρσεϊ, Λίλι Σομπιέσκι, Βιρζινί Λεντουαγέν, Τζέσι Μπράντφορντ. (ΝΕΤ, 00.30)