ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Νέες στάσεις εργασίας και συνελεύσεις στα μεγάλα εργοτάξια
Παρασκευή 26 Ιούνη 2020

Στο εργοτάξιο του Μετρό
Με μεγάλη συμμετοχή στις χτεσινές νέες στάσεις εργασίας και συνελεύσεις στα μεγάλα εργοτάξια που προκήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, οι εργαζόμενοι του κλάδου έδωσαν συνέχεια στον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους, απέναντι στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας. Είχαν προηγηθεί οι αντίστοιχες επιτυχημένες αγωνιστικές παρεμβάσεις στις 18/6.

Σε στάσεις εργασίας σε μεγάλα εργοτάξια προχώρησε και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αθήνας.

Ως ένα πρώτο αποτέλεσμα από αυτές τις κινητοποιήσεις, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες ενημέρωσαν ότι τις επόμενες μέρες θα προσέλθουν σε συναντήσεις με το Συνδικάτο Οικοδόμων, προκειμένου να συζητήσουν τα ζητήματα και τα αιτήματα που προβάλλουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Πυρήνας των διεκδικήσεων του Συνδικάτου είναι τα εξής αιτήματα: Να σταματήσει το ξεχαρβάλωμα των ωραρίων, η δουλειά τα Σαββατοκύριακα. Καμία υποχώρηση από το 5ήμερο - 7ωρο. Καμία καθυστέρηση πληρωμών. Κατώτατο μεροκάματο στα 45 ευρώ μεικτά για ανειδίκευτους χωρίς τριετίες. Να μπει τέλος στο κλέψιμο και στο παζάρι των ενσήμων, κάθε μέρα εργασίας να είναι και μέρα ασφάλισης. Να τηρούνται τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν και στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν στελέχη της διοίκησης του Συνδικάτου με τους οικοδόμους κατά τη διάρκεια των συνελεύσεων στα εργοτάξια ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, πρώην «Παπαστράτος» στον Πειραιά, επέκτασης του «River West» (λεωφ. Κηφισού), «Leroy Merlin» (πρώην «Πεταλούδα», λεωφ. Κηφισού), «Lidl» (Πειραιώς & Χαμοστέρνας), κολεγίου «Saint Catherine's» (Λυκόβρυση), γηπέδου ΑΕΚ και υπογειοποίησης Μετρό (Πειραιά και Κορυδαλλού), όπου διατρανώθηκε η αποφασιστικότητα των οικοδόμων για κλιμάκωση της πάλης.

Στο εργοτάξιο επέκτασης του «River West»
«Με την οργάνωση του αγώνα, τη συλλογική μας δράση μέσα στους μεγάλους χώρους δουλειάς, κλιμακώνουμε την πίεση προς την εργοδοσία αλλά και την κυβέρνηση να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας», τόνισε στην ομιλία του στο εργοτάξιο της επέκτασης του «River West», στη λεωφόρο Κηφισού, ο Κώστας Ζιώγας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Απαντώντας στις γνωστές παρελκυστικές τακτικές της εργοδοσίας, ο συνδικαλιστής τόνισε ότι το Συνδικάτο δεν πρόκειται να ανεχτεί το παραμύθι των κατασκευαστικών εταιρειών και των εργολάβων που εμφανίζονται οι μεν να ρίχνουν το μπαλάκι στους δε για τις καθυστερήσεις πληρωμών, το «κόψιμο» ενσήμων, την καταστρατήγηση δικαιωμάτων...

«Και οι μεγάλες κατασκευαστικές και οι εργολάβοι κερδίζουν από τη δουλειά και τον κόπο μας, είναι συνυπεύθυνοι για την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς», τόνισε ο Κ. Ζιώγας. Αλλωστε, υπογράμμισε, «η μορφή της εργολαβίας, όπως και άλλες μορφές "ευελιξίας" στην αγορά εργασίας, έχει επιβληθεί ακριβώς για να μπορούν συνολικά οι εργοδότες να ξεζουμίζουν πιο αποτελεσματικά τους οικοδόμους, αλλά και τους εργαζόμενους σε άλλους κλάδους. Υπεύθυνη είναι και η κυβέρνηση, που στηρίζει και καλύπτει όλα αυτά που γίνονται στους εργασιακούς χώρους». Ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της ειδικότητας των «γυψοσανιδάδων», που αν και εργάζονται δίπλα δίπλα με άλλους οικοδόμους, δεν τους ασφαλίζουν στα ΒΑΕ, λες και είναι σε άλλο κλάδο...

Αντίστοιχα, σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου, μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων για τη μη τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, καθώς απουσιάζει κάθε ελεγκτικός μηχανισμός, ενώ το κράτος περιορίζεται σε απλές συστάσεις προς τους εργοδότες.

Η συζήτηση με τους οικοδόμους ολοκληρώθηκε με το κάλεσμα που απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος Αιγάλεω του Συνδικάτου προς τους οικοδόμους να εγγραφούν στο σωματείο και να αποκτήσουν σταθερή σχέση μαζί του, παίρνοντας μέρος στις δραστηριότητές του.