ΕΕΔΔΑ
«Οδύσσεια» δίχως τέλος για πρόσφυγες και μετανάστες!
Παρασκευή 26 Ιούνη 2020

Eurokinissi

Στην ατέλειωτη «οδύσσεια» που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης που εφαρμόζει την αδιέξοδη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κλιμακώνει μέρα με τη μέρα την καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και της Συνθήκης της Γενεύης, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Οπως σημειώνει: «Τις τελευταίες μέρες, δεκάδες οικογένειες προσφύγων έχουν βρει "κατάλυμα" στην πλατεία Βικτωρίας. Πρόκειται για ανθρώπους που τους έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα ασύλου και έχει αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός στις μετακινήσεις τους. Είναι οικογένειες που εγκατέλειψαν τα νησιά και ήρθαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος των μαζικών εξώσεων από τις δομές φιλοξενίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Εχοντας λάβει δικαίωμα ασύλου από την ελληνική πολιτεία, οι πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας, αλλά και όσοι εγκαταλείπουν τα hot spots είναι δικαιούχοι του προγράμματος "ΗΛΙΟΣ" του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Πρόκειται για το πρόγραμμα που προβλέπει την επιδότηση ενοικίου σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες για έξι μήνες, με την προϋπόθεση πως θα έχουν βρει οι ίδιοι το διαμέρισμα που θα νοικιάσουν. Πολλά από τα έγγραφα που απαιτούνται για την ένταξη στα προγράμματα Κοινωνικής Πρόνοιας, προϋποθέτουν την υποχρεωτική δήλωση διεύθυνσης κατοικίας, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να μπαίνουν σε έναν γραφειοκρατικό φαύλο κύκλο. Για να ενταχθούν οι δικαιούχοι του ασύλου στο παραπάνω πρόγραμμα, πρέπει να έχουν και ΑΦΜ. Για να τους δοθεί όμως ΑΦΜ, απαιτείται να έχουν συμβόλαιο σπιτιού.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην πλατεία Βικτωρίας είναι μόνο μερικές δεκάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Το πρόγραμμα εξώσεων του αρμόδιου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου μιλάει για 11.000 άτομα. Επομένως, η σημερινή εικόνα στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι τίποτα σε σχέση με τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα έχει το πρόγραμμα εξώσεων της κυβέρνησης κατά την πλήρη εφαρμογή του.

Η κυβέρνηση βγάζει στους δρόμους 11.000 ανθρώπους χωρίς εξασφάλιση στέγης και χωρίς συμμετοχή σε προγράμματα ένταξης. Είναι ενδεικτικό πως οι πρόσφυγες που βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα στην πλατεία Βικτωρίας δεν ταξίδεψαν στο πλαίσιο οργανωμένης μετακίνησης κάποιου φορέα, όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ούτε έχουν ως προορισμό κάποια άλλη δομή στο εσωτερικό της χώρας, αφού τους έχει γίνει έξωση. Προχωρούν στα τυφλά, ενώ οι επιτήδειοι και οι διακινητές καραδοκούν και τους στοιβάζουν σε άθλια καταλύματα παίρνοντάς τους όσα χρήματα διαθέτουν.

Η ΕΕΔΔΑ απαιτεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα ένταξης από το υπουργείο Μετανάστευσης γι' αυτούς τους ανθρώπους. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο χώρα περάσματος, είναι πλέον και χώρα προορισμού. Πρέπει λοιπόν να διασφαλιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο».