ΣΤΙΒΟΣ - ΑΘΛΗΤΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Επιστολή στον πρωθυπουργό για τα προβλήματα του αθλητισμού
Παρασκευή 26 Ιούνη 2020

Eurokinissi Sports

Τις ανησυχίες τους για το μέλλον του αθλητισμού εκφράζουν τα μέλη της Εθνικής ομάδας στίβου με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό
Τις ανησυχίες τους για το μέλλον του αθλητισμού στη χώρα μας εκφράζουν αθλητές και προπονητές της Εθνικής ομάδας στίβου με επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη. Μέσω της επιστολής τα μέλη της Εθνικής ομάδας εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το μέλλον του αθλητισμού στη χώρα με αφορμή τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των Ομοσπονδιών, λίγους μόλις μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και σε μια χρονιά όπου η πανδημία έχει πλήξει και τη δική τους προσπάθεια. Παράλληλα, οι αθλητές στέκονται και σε άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η κατάσταση στις αθλητικές υποδομές, με τις τραγικές ελλείψεις που αποτελούν τροχοπέδη στις προσπάθειές τους.

Η πρωτοβουλία πάρθηκε από κορυφαία μέλη της Εθνικής μας ομάδας και έγινε αποδεκτή από μεγάλη μερίδα αθλητών, αθλητριών και προπονητών. Το κείμενο προς τον πρωθυπουργό της χώρας υπέγραψαν κορυφαίοι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, όπως η Κατερίνα Στεφανίδη, ο Μίλτος Τεντόγλου, η Μαρία Μπελιμπασάκη, η Βούλα Παπαχρήστου, η Νικόλ Κυριακοπούλου, ο Κώστας Φιλιππίδης, ο Κώστας Δουβαλίδης.

Εστιάζοντας στο θέμα της μείωσης των επιχορηγήσεων καθώς και στις συνέπειες που έχει αυτή στην προσπάθειά τους, οι αθλητές στην επιστολή τους μεταξύ άλλων τονίζουν:

«Τα έσοδα του ΣΕΓΑΣ, από τα οποία στηρίζονται οι περισσότεροι αθλητές, εκ των πραγμάτων συρρικνώθηκαν δραστικά, με κίνδυνο να περιοριστεί η στήριξη όσων από εμάς δεν έχουμε ενεργά συμβόλαια ή σταθερές χορηγίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση της πολιτείας να προβεί σε περικοπή της επιχορήγησης προς τον ΣΕΓΑΣ ύψους 422.000 ευρώ κινδυνεύει να αποτελέσει τη χαριστική βολή όχι μόνο για τη φετινή χρονιά αλλά και για την επόμενη. Τη στιγμή που περισσότερο από άλλες ο ελληνικός αθλητισμός είχε την ανάγκη της στήριξης της πολιτείας, αυτή η στήριξη ψαλιδίζεται...».

Σε άλλο σημείο της επιστολής τους οι αθλητές αναφέρουν την κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και τις ελλείψεις στις υποδομές παρουσιάζοντας παράλληλα τις αντίξοες συνθήκες που καλούνται να ξεπεράσουν για να προπονηθούν. Οπως αναφέρουν, «καθημερινά προπονούμαστε σε αντίξοες συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική μας υγεία υπό την απειλή τραυματισμών που μπορούν να επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Τόσο το προπονητικό κέντρο του ΟΑΚΑ όσο και αυτό του Αγίου Κοσμά, σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τις προϋποθέσεις προετοιμασίας πρωταθλητών διεθνούς επιπέδου». Σημειώνουν πως μεγάλο μέρος των προβλημάτων θα μπορούσαν να είχαν λυθεί «αν δεν είχαν σταματήσει η διαδικασία της κατασκευής του "Σπιτιού του Στίβου" στον Κορυδαλλό, η ανακατασκευή του σταδίου στους Θρακομακεδόνες και εάν είχε προχωρήσει η αποκατάσταση του κλειστού σταδίου στην Παιανία».

Μιλώντας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία των αθλητών της Εθνικής στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ η αθλήτρια Μαρία Μπελιμπασάκη επισήμανε:

«Στην επιστολή εκφράζεται η έντονη ανησυχία μας σχετικά με τη μείωση της επιχορήγησης προς την Ομοσπονδία, καθώς και το γεγονός ότι στην αγωνιστική χρονιά που βρίσκεται μπροστά μας έχουμε ανάγκη από μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία, τόσο σε επίπεδο εγκαταστάσεων, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες της προετοιμασίας μας ενόψει των επικείμενων σημαντικών διεθνών διοργανώσεων».