ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Αναβολές και παζάρια εν μέσω διαγκωνισμών ΗΠΑ - ΕΕ
Σάββατο 27 Ιούνη 2020 - Κυριακή 28 Ιούνη 2020

Copyright 2020 The Associated

Από τη συνάντηση την Παρασκευή του Κοσοβάρου Αλβανού Προέδρου Α. Χότι (αριστερά) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντείνονται οι τριβές και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, μεταξύ άλλων και με επίκεντρο την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής κάθε πλευράς σε κρίσιμα δίκτυα αγωγών Ενέργειας.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο πως μόλις τρεις μέρες πριν από την (αρχικώς προγραμματισμένη για τις 26 Ιούνη) συνάντηση των ηγετών Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στον Λευκό Οίκο, ειδικό δικαστήριο για την εξέταση εγκλημάτων του Κοσοβάρων αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ στη Χάγη επέλεξε να ανακοινώσει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος 10 ανώτερων, νυν και πρώην, αξιωματούχων των Κοσοβάρων.

Ο Χασίμ Θάτσι, πρόεδρος του προτεκτοράτου και πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ, που επρόκειτο να εκπροσωπήσει το Κοσσυφοπέδιο στη συνάντηση του Λευκού Οίκου, είναι ένας από τους 10 κατηγορούμενους. Η οργάνωση, που δημιουργήθηκε προ ετών στα «θερμοκήπια» της CIA, ώστε να δικαιολογήσει με τη δράση της τη ΝΑΤΟική επίθεση του 1999 για περαιτέρω διαμελισμό της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, κατηγορείται για πάνω από 100 εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας μόνο για τη διετία 1998-'99, ασχέτως εάν αυτά συνεχίστηκαν αρκετά χρόνια αργότερα με πογκρόμ διώξεων και επιθέσεων κυρίως εναντίον της σερβικής μειονότητας.

Είναι ενδεικτικό πως η απόφαση του ειδικού εισαγγελέα ενός δικαστηρίου που δρα στο πλαίσιο νόμων του προτεκτοράτου, αλλά ουσιαστικά δημιουργήθηκε από την ΕΕ, είχε ληφθεί από τις 24 Απρίλη. Αντικειμενικά, η ανακοίνωσή της την περασμένη Τετάρτη χάλασε τα σχέδια του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Γκρένελ, που είχε αναλάβει ρόλο μεσολαβητή και σχεδίαζε να ανακοινώσει κάποιας μορφής «οικονομική συμφωνία τύπου Σένγκεν» μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας. Τις προηγούμενες μέρες είχε εκφραστεί δυσφορία αξιωματούχων της ΕΕ όχι μόνο για την έλλειψη συντονισμού κινήσεων με την Ουάσιγκτον, αλλά και την απουσία πρόσκλησης, από τη μεριά της κυβέρνησης Τραμπ, για συμμετοχή του αντίστοιχου ειδικού μεσολαβητή της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ, στη συνάντηση του Λευκού Οίκου.

Είναι εξίσου χαρακτηριστικό το γεγονός πως ενώ οι ηγέτες Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου ανέβαλαν την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, συναντήθηκαν το πρωί της Παρασκευής με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η Λάιεν, εμφανώς ικανοποιημένη, δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς πως οι επικείμενες διαπραγματεύσεις (ίσως και εντός Ιούλη στις Βρυξέλλες) είναι «το κλειδί». Στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αβντουλάχ Χότι (που επρόκειτο αρχικά να πάει στην Ουάσιγκτον στη θέση του Θάτσι) η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε με νόημα... «ευγνωμοσύνη γιατί επέλεξε να κάνει το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες».

Ας σημειωθεί πως η αναβολή της συνάντησης στην Ουάσιγκτον συνοδεύτηκε από έντονη φημολογία για μία αμερικανική πιθανώς «επιπόλαιη συμφωνία» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που δεν θα είχε μόνο οικονομικό περιεχόμενο, αλλά μπορεί να συνοδευόταν και από «ανταλλαγή εδαφών». Το τελευταίο θέμα προκαλεί έντονη δυσφορία και αντιδράσεις στην ΕΕ και δη στη Γερμανία.


Δ.Ο.