ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Συνεχής και πολύμορφη αγωνιστική δράση σε κλάδους και χώρους δουλειάς

Με κοινή συνισταμένη το σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά. Δεν θα πληρώσουμε ξανά!»

Σάββατο 27 Ιούνη 2020 - Κυριακή 28 Ιούνη 2020

Από την απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ
Με στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, συνελεύσεις και συσκέψεις, συνεχίστηκε και τη βδομάδα που πέρασε η δράση Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων σε όλη τη χώρα.

Το σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά. Δεν θα πληρώσουμε ξανά!» αποτελεί την κοινή συνισταμένη των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που ξεδιπλώνονται, για να μη φορτωθούν πάλι στην πλάτη των εργαζομένων τα «σπασμένα» της νέας οικονομικής κρίσης, για να μπουν στο επίκεντρο της πάλης οι σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Η περασμένη Πέμπτη ήταν μέρα κινητοποιήσεων σε μια σειρά κλάδους.

Νέα κινητοποίηση, με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, έκαναν σωματεία και εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού. Αντιτάσσοντας τα δίκαια αιτήματά τους στους προκλητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας πως τάχα «κανείς δεν μένει απροστάτευτος», κατήγγειλαν τον αποκλεισμό χιλιάδων εργαζομένων από κάθε στήριξη (εποχικοί στον Επισιτισμό, ξενοδοχοϋπάλληλοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις). Το πρωί της Πέμπτης παρέμβαση έξω από το χώρο όπου φιλοξενούσε τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ - παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος υποσχέθηκε και νέα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματιών μέσα στον Ιούλη - έκαναν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Αθήνας. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κρήτη και Ηλεία από σωματεία και Επιτροπές Αγώνα, ενώ μία μέρα μετά κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, με παράσταση του κλαδικού Συνδικάτου στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Νέες συνελεύσεις και στάσεις εργασίας στα μεγάλα εργοτάξια
Με μεγάλη συμμετοχή έγιναν την Πέμπτη οι νέες στάσεις εργασίας και συνελεύσεις στα μεγάλα εργοτάξια από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Σε στάσεις εργασίας σε μεγάλα εργοτάξια προχώρησε και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αθήνας. Τις επόμενες μέρες, το Συνδικάτο θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, προκειμένου να θέσει τα ζητήματα και τα αιτήματα που προβάλλουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Σωματεία και εργαζόμενοι της Ξάνθης πραγματοποίησαν την ίδια μέρα συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενάντια στα συνεχόμενα εργατικά «ατυχήματα» στην περιοχή. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της «ΑΚΤΩΡ ΑΕ» στο Δημάριο συμμετείχαν στη στάση εργασίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, μετά τον δεύτερο θάνατο εργάτη την ώρα της δουλειάς στο ίδιο έργο, την περασμένη Πέμπτη.

Μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για κάλυψη των αναγκών των μαθητών και των σχολείων, διεκδίκησαν με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν λήξουν οι συμβάσεις 40.000 περίπου αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και 9.500 συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών.

INTIME NEWS

«Τέρμα η κοροϊδία!» φώναξαν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό
Συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στον Σιδηρόδρομο και απολυμένοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, με ζητήματα αιχμής την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, την υπογραφή ΣΣΕ, την πάλη ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και το παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ προχώρησαν σε απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υποδομών, ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ, που στόχο έχουν να παραδώσουν τη διαχείριση λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) σε ιδιωτικό όμιλο, μέσω ΣΔΙΤ.

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας με αίτημα να στηριχτούν οι 850 πρώην εργαζόμενοι στην εταιρεία «Χ. Κ. Τεγόπουλος» («Ελευθεροτυπία») και οι 200 πρώην εργαζόμενοι στο πρακτορείο «Ευρώπη», που έχουν μείνει χωρίς δουλειά μετά από το «λουκέτο» στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οργανώθηκε από το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου και την Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της εταιρείας στην Αθήνα πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ (ΠΣΣ ΕΛΤΑ), ενάντια στην απόφαση για μείωση της αποζημίωσης των εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται.

Την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στους δήμους προχώρησαν σε πανελλαδική στάση εργασίας ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, στο χτύπημα του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και κατ' επέκταση στην επιχείρηση νέας συρρίκνωσης των ΒΑΕ. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής έκανε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης οργάνωσε διαμαρτυρία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τις επόμενες μέρες

-- Το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής - Πειραιά και Νήσων προκηρύσσει στάση εργασίας (8 π.μ. έως 12 μ.) το Σάββατο 27/6, σε όσες φαρμακαποθήκες ανοίξουν χωρίς να διημερεύουν. Τη Δευτέρα 29/6, στις 5 μ.μ., καλεί σε συγκέντρωση στην είσοδο του χώρου όπου θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας (οδός Πειραιώς - Γκάζι), με θέμα το ωράριο των φαρμακαποθηκών. Το Συνδικάτο απαιτεί να ανακληθεί η πρόσφατη απόφαση της δημοτικής αρχής που «ανοίγει» τις φαρμακαποθήκες τα Σάββατα και διαλύει το ωράριο των εργαζομένων.

-- Σε κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ τη Δευτέρα 29/6, στις 12 μ., με αίτημα την άμεση έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων του Τουρισμού, καλεί η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Ξενοδοχείων - Επισιτισμού Ρόδου, που συστάθηκε σε σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων την περασμένη Πέμπτη.

-- Παναττική στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) πραγματοποιούν την Τρίτη 30/6 για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στις Ομοσπονδίες που τις αφορούν τα ΒΑΕ. Στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

-- Σε κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις 13 συμβασιούχων εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ κατεβαίνουν την Τρίτη 30/6 οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ, όπως καταγγέλλουν η ΠΟΠΟΚΠ και η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, θα ακολουθήσουν και άλλες. Οι Ομοσπονδίες προκηρύσσουν προειδοποιητική στάση εργασίας (αρχή ωραρίου έως 11 π.μ.) και καλούν σε συγκέντρωση, στις 8.30 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής οργανώνει συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 30/6, στις 6 μ.μ. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου ΠΑΣΕ Wind, Σωματείο «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές κ.ά. Ακόμα, με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν σε συμμετοχή το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία «Mellon» και «First Data». Το ΣΕΤΗΠ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων όλων των ΠΝΠ. Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν με οποιονδήποτε τρόπο αυτήν την περίοδο και σε συνθήκες τηλεργασίας. Να απαγορευτεί η παρακολούθηση των εργαζομένων με κάμερες GPS ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Καμία σκέψη για επ' αόριστον επιβολή της τηλεργασίας, να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να μην κοπεί καμία τηλεφωνική σύνδεση λόγω οφειλών, να ανασταλούν οι λογαριασμοί για τη λαϊκή οικογένεια κ.ά. Ανάλογα αιτήματα προβάλλουν και τα Σωματεία στον κλάδο του Χρηματοπιστωτικού.

-- Με 4ωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας, την Τρίτη 30/6, απαντούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Αφοί Βλάχου», στην προσπάθεια της εργοδοσίας να ποινικοποιήσει τους αγώνες τους. Μετά από μηνύσεις της εργοδοσίας για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων το περασμένο καλοκαίρι, την Τρίτη καλούνται για απολογία στον ανακριτή ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου και δύο ακόμη εργαζόμενοι, μέλη της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στην επιχείρηση. Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους εκφράζει το ΠΑΜΕ, απαιτώντας την απόσυρση των μηνύσεων.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 28/6, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως, Αθήνα).

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου καλεί τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο του νησιού σε σύσκεψη τη Δευτέρα 29/6, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Κρεμαστής.

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 5/7, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 6/7, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ.

-- Το Συνδικάτο Καθαριστριών Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 12/7, στις 11 π.μ., στο ΕΚΑ.

-- Στην πρώτη Γενική Συνέλευση για την ίδρυση Σωματείου καλεί η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων, στις 19 Ιούλη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.