ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Τα ίδια και χειρότερα για το λαό μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας

Εκδήλωση - συζήτηση με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του Κόμματος, διοργανώνει η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, στις 8 Ιούλη στη Χαλκίδα

Σάββατο 4 Ιούλη 2020 - Κυριακή 5 Ιούλη 2020

Οι περιοδείες και οι συναντήσεις που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα κλιμάκια του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Εύβοιας, επιβεβαίωσαν πως, παρά τα μεγάλα λόγια και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τα κενά και οι ελλείψεις στις δομές Υγείας του νομού παραμένουν μεγάλα.

Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδήθηκε από τα περιοριστικά μέτρα για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Δεν εξόπλισε τα νοσοκομεία με τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό. Δεν προχώρησε στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ιδιαίτερα γιατρών, παρά μόνο σε επικουρικούς με δίχρονες συμβάσεις. Δεν ενίσχυσε τα είδη υποβαθμισμένα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, αλλά αντίθετα τα αποδυνάμωσε ακόμη περισσότερο, μετακινώντας προσωπικό για να καλύψει κενά στα νοσοκομεία.

Κορυφώνοντας αυτήν τη δραστηριότητα για τα ζητήματα της Υγείας, η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Ιούλη, στη Χαλκίδα, στον δημοτικό θερινό κινηματογράφο «Ρεξ», με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από υγειονομικούς.

Οξυμένα προβλήματα στη Χαλκίδα

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας οι κενές οργανικές θέσεις ήταν 290 και οι προσλήψεις που έγιναν 92 και αυτές επικουρικών, δηλαδή για δύο χρόνια. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική, δεδομένου ότι οργανικές θέσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, π.χ. 7 γιατροί στα επείγοντα. Ενδεικτικό της έλλειψης προσλήψεων όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι ένας στους δύο μόνιμους γιατρούς είναι άνω των 56 ετών και κανένας δεν είναι κάτω από 40 ετών. Υπάρχουν ειδικότητες με τραγική έλλειψη, όπως αναισθησιολόγοι, με αποτέλεσμα οι ίδιοι γιατροί να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και τα τακτικά χειρουργεία να αναστέλλονται.


Υπάρχουν κλινικές που δεν υπάρχουν πουθενά σε ολόκληρη τη Στερεά. Για παράδειγμα η Ψυχιατρική, που δεν θα ανοίξει ούτε μετά τη μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου. `Η οι ακτινοθεραπείες, που δεν γίνονται πουθενά στη Στερεά.

Η καθυστερημένη μεταφορά στο νέο κτίριο δεν μπορεί να καλύψει τα κενά και τις ελλείψεις. Οι απαιτήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και πρέπει να καλυφθούν με μόνιμες προσλήψεις. Ειδικά η δημιουργία ΜΕΘ, μιας μονάδας απαραίτητης για την περιοχή, απαιτεί στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Εκτιμάται ότι μια τέτοια μονάδα απαιτεί για παράδειγμα πάνω από 50 νοσηλευτές. Πώς θα καλυφθεί; Πίσω από τις φιέστες κρύβονται επικίνδυνα κενά!

Αντίστοιχη κατάσταση σε ολόκληρη την Εύβοια

Με ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με απαρχαιωμένο και πολλές φορές ανύπαρκτο τεχνολογικό εξοπλισμό, λειτουργούν τα μικρότερα νοσοκομεία σε Κύμη και Κάρυστο, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Εύβοιας, που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν το Νοσοκομείο της Χαλκίδας και να καλύψουν ανάγκες λαϊκών οικογενειών.

Η κατάσταση μάλιστα είναι ακόμη πιο επικίνδυνη στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών που θα πρέπει να μεταφερθούν είτε στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας είτε σε κάποιο νοσοκομείο των Αθηνών, εξαιτίας της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας, του ανύπαρκτου οδικού δικτύου αλλά και των ελλείψεων του ΕΚΑΒ σε οχήματα και πληρώματα.

Στο Νοσοκομείο της απομακρυσμένης Καρύστου, σε σύνολο 29 οργανικών θέσεων για γιατρούς υπάρχουν 12 κενά, ενώ σε σύνολο 51 οργανικών θέσεων για νοσηλευτικό προσωπικό υπηρετούν 32 νοσηλευτές, εκ των οποίων οι 14 είναι από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και οι πέντε προσλήφθηκαν τώρα με την πανδημία.

Στο Νοσοκομείο Κύμης το Οργανόγραμμα δεν έχει επικαιροποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, δίνοντας την ψεύτικη εικόνα ότι λειτουργεί με επαρκή προσωπικό, γεγονός που θέλησε να εκμεταλλευτεί η ΥΠΕ Στερεάς - Θεσσαλίας, ζητώντας τη μετακίνηση γιατρών για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Σκύρου. Την ίδια στιγμή, υπάρχει άμεση ανάγκη για ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Το Κέντρο Υγείας Ψαχνών, που καλείται να καλύψει τις ανάγκες 60.000 και πλέον κατοίκων σε τρεις δήμους (Διρφύων - Μεσσαπίων, Χαλκίδας, Ερέτριας), είναι τραγικά υποστελεχωμένο και σε αυτό υπηρετούν 4 γιατροί, όλοι γενικής Ιατρικής, έναντι 9 που προβλέπονταν, ενώ στα Περιφερειακά Ιατρεία της περιοχής υπηρετούν 13 από τους 28 γιατρούς. Πρόκειται μάλιστα για ένα Κέντρο Υγείας που καλύπτει ιδιαίτερα μεγάλη περιοχή, με ορεινά χωριά που χαρακτηρίζονται από το προβληματικό οδικό δίκτυο, τις συχνές χιονοπτώσεις, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, στερείται παιδιάτρου, καρδιολόγου, ακόμα και ασθενοφόρου, μιας και το μόνο που διέθετε μαζί με το πλήρωμά του έχει αποσπαστεί για να καλύψει κενά στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα μικρά και υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου, μιας περιοχής που αγγίζει τους 40.000 κατοίκους με αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου εδώ και ένα χρόνο δεν γίνονται ούτε βασικές αιματολογικές εξετάσεις, στην Ιστιαία δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες όπως καρδιολόγος, οφθαλμίατρος, ενώ μικρός αριθμός παθολόγων που υπηρετούν δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες.

Η κατάσταση μάλιστα γίνεται πιο επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία του λαού της περιοχής εξαιτίας της τραγικής κατάστασης του οδικού δικτύου, που σε πολλές περιπτώσεις η σύνδεση με τη Χαλκίδα διακόπτεται, οδηγώντας σε αποκλεισμό όλη τη Βόρεια Εύβοια.

Ενδεικτική επίσης είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, μιας περιοχής με βαριά βιομηχανία, όπου εκτός από τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε για υπερηχογράφημα, καθώς ο απαρχαιωμένος υπέρηχος παραμένει χαλασμένος εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Οι συνθήκες υποβάθμισης και υποστελέχωσης δεν απουσιάζουν ούτε από το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων της Αυλίδας, καθώς από τις 100 θέσεις καλύπτονται μόλις 22.

Κάλεσμα της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ

«Σήμερα, είναι παραπάνω από ποτέ αναγκαίο να οργανωθεί ο αγώνας του λαού για Υγεία σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν για όλους», σημειώνει σε ανακοίνωση - κάλεσμα η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ μπροστά στην εκδήλωση και αναφέρει: «Στον αντίποδα της λογικής που θέλει την Υγεία εμπόρευμα, το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης πρώτα από όλα στους υγειονομικούς, αλλά και σε όλο τον λαό της περιοχής. Χωρίς μεγάλα λόγια και ανέξοδα χειροκροτήματα, να οργανώσουμε την διεκδίκηση:

«Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες η Υγεία να μην είναι πολυτέλεια και ακριβό εμπόρευμα. Το εμπόδιο είναι το καπιταλιστικό κέρδος και στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται Υγεία», καταλήγει η ανακοίνωση.