Αλέξανδρος ΒΑΝΑΚΑΡΑΣ

Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ

Τετάρτη 8 Ιούλη 2020

Οι κοινωνικές κατακτήσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα και μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις, προτού κερδηθούν, πριν να γίνουν αυτονόητα και μέρος της καθημερινότητάς μας, ήταν εκτός νόμου! Δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε στα βάθη της Ιστορίας για να διαπιστώσουμε πως οι αγώνες για την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, για το οκτάωρο, για την ψήφο των γυναικών, ακόμα και η διατύπωση της κοινής πλέον αλήθειας πως η Γη γυρίζει ...ήταν εξτρεμισμός και ακραίος ριζοσπαστισμός. Οι φορείς δε του ριζοσπαστισμού, τα πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης, οι ασυμβίβαστοι διανοητές, καταγγέλλονταν από τους κρατούντες ως διασαλευτές της οικονομικής και κοινωνικής τάξης και συχνά καταδικάζονταν ως κοινοί εγκληματίες.

Το νομοθέτημα που έχει κατατεθεί προς ψήφιση από την κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει στο γύψο το δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού να διεκδικεί τα δίκαιά του. Αποτελεί πρόκληση η πρόβλεψη ίδρυσης αυτοτελούς κρατικής υπηρεσίας με τίτλο «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας», με στόχο τις κοινωνικές διεργασίες και ιδέες που οδηγούν στο ριζοσπαστισμό! Αυτή η επίδειξη πυγμής απέναντι στον «εχθρό λαό» δεν αποτελεί στοιχείο ισχύος του συστήματος. Το αντίθετο. Είναι στοιχείο παρακμής, αδυναμίας και φόβου απέναντι στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα και την παρέμβασή του στις κοινωνικές διεργασίες, που εντείνονται από την καπιταλιστική κρίση.

Το επιστημονικό δυναμικό και η διανόηση της χώρας μας οφείλουν να σταθούν απέναντι σε κάθε προσπάθεια που έχει στόχο τη νομιμοποίηση της περιστολής και καταστολής των λαϊκών κατακτήσεων και ελευθεριών. Η ιστορική εμπειρία δεν επιτρέπει αμφιταλαντεύσεις: Ο ανορθολογισμός, το «κυνήγι μαγισσών» και οι κάθε είδους «μακαρθισμοί» ανθούν όταν οι λαοί μπαίνουν στο γύψο.