ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΘΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2020
«Σήμα» επιτάχυνσης της αντιλαϊκής επίθεσης...

...από τη γενικευμένη κατρακύλα στην Ευρωζώνη και το άνοιγμα της «ψαλίδας»

Τετάρτη 8 Ιούλη 2020

Copyright 2020 The Associated

Γενικευμένη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ για το 2020 και μερική ανάκαμψη το 2021 αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση με τις Θερινές Προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκε χτες και μάλιστα με νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεών της, τόσο σε σχέση με το ρυθμό της φετινής κατρακύλας όσο και σε σχέση με την αναμενόμενη ανάκαμψη την επόμενη χρονιά.

Σε γενικές γραμμές, η Κομισιόν διαπιστώνει εντεινόμενες ανισομετρίες και άνοιγμα των αποκλίσεων και μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, ενώ επαναλαμβάνει πως «η οικονομία της ΕΕ θα βιώσει φέτος βαθιά ύφεση ιστορικών διαστάσεων, παρά την ταχεία και ολοκληρωμένη πολιτική αντίδραση τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών - μελών».

Ειδικότερα για το 2020, ο προβλεπόμενος ρυθμός της κατρακύλας στην Ευρωζώνη φτάνει στο 8,7%, από 7,7% στην προηγούμενη έκθεση, αρχές Μάη, και συνολικά στην ΕΕ στο 8,3% από 7,4%.

Για το 2021 - αλλά με αβεβαιότητες - προβλέπεται η κάλυψη ενός μόνο τμήματος των απωλειών, με ρυθμό ανάκαμψης 6,1% (αντί 6,3% προηγουμένως) στην Ευρωζώνη και 5,8% (αντί 6,1%) συνολικά στην ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, παρουσιάζοντας την έκθεση εστίασε στην ανάγκη του κεφαλαίου για το νέο πακέτο στήριξης που έχει δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως είπε, «αν μη τι άλλο, η πρόβλεψη αυτή μας δίνει μια ανάγλυφη εικόνα των λόγων για τους οποίους χρειαζόμαστε μια συμφωνία για το φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψης», τονίζοντας ότι «μπορούμε να αναμένουμε την ανάκαμψη, αλλά θα πρέπει να επαγρυπνούμε για τους διαφορετικούς ρυθμούς με τους οποίους θα έρθει η ανάκαμψη».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας, Π. Τζεντιλόνι, δήλωσε: «Οι αποκλίσεις, η ανισότητα και η ανασφάλεια αυξάνονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να επιτευχθεί ταχεία συμφωνία επί του σχεδίου ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή, ώστε να εισρεύσουν νέα εμπιστοσύνη και νέα χρηματοδότηση στις οικονομίες μας αυτήν την κρίσιμη στιγμή».

Εντείνονται οι αποκλίσεις

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι ρυθμοί κατρακύλας στην Ευρωζώνη για το 2020 διαμορφώνονται από 6% έως 11,2%. Τα «πρωτεία» έχει η ιταλική οικονομία με -11,2% και ακολουθούν Ισπανία με -10,9%, Γαλλία με -10,6% και Ελλάδα με -9% (από -9,7% στην προηγούμενη έκθεση). Στη γερμανική οικονομία η πτώση αναμένεται στο 6,3%.

Για το 2021, οι ρυθμοί ανάκαμψης προβλέπονται στο εύρος 2,8% - 7,6%. Μεταξύ αυτών η Γαλλία με 7,6% και η Ισπανία με 7,1%, που βέβαια στηρίζονται στην ιδιαίτερα χαμηλή βάση μετά τη φετινή κατρακύλα, ενώ σε διαφορετικούς ρυθμούς η ιταλική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει μόλις 6,1%, έναντι βύθισης 11,2% που αναμένεται φέτος.

Η ανάκαμψη στη γερμανική οικονομία προβλέπεται σε 5,3%. Στην ελληνική οικονομία προβλέπεται το 2021 ανάκαμψη 6%, από 7,9% που προβλεπόταν στην προηγούμενη έκθεση, ψαλιδίζοντας κι άλλο τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί «γρήγορης ανάκαμψης».

Η έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει: «Ο κλυδωνισμός στην οικονομία της ΕΕ είναι συμμετρικός ως προς το ότι η πανδημία έχει πλήξει όλα τα κράτη - μέλη. Ωστόσο, η πτώση της παραγωγής το 2020 και οι διαστάσεις της ανάκαμψης του 2021 αναμένεται να διαφέρουν σημαντικά. Οι διαφορές στην κλίμακα των επιπτώσεων της πανδημίας και στις διαστάσεις της ανάκαμψης στα κράτη - μέλη προβλέπεται πλέον να είναι ακόμα πιο έντονες από ό,τι αναμενόταν στις Εαρινές Προβλέψεις».

Η ελληνική οικονομία

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, πέρα από τις προβλέψεις για το ΑΕΠ αναφορά γίνεται και στα κυβερνητικά μέτρα, ύψους 9,5% του ΑΕΠ, τα οποία σε κάποιο βαθμό στήριξαν την εγχώρια κατανάλωση και την αγορά εργασίας, ενώ σύμφωνα με την Επιτροπή απέτρεψαν το ενδεχόμενο «εκτεταμένων πτωχεύσεων».

Επισημαίνεται ότι μειώθηκαν οι ροές εξόδου αλλά και εισόδου στην αγορά εργασίας, λόγω και των μέτρων που ελήφθησαν, ενώ η ανάκαμψη των εξαγωγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως «ο Τουρισμός και οι Μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά από την κρίση. Η έμφαση στον Τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες καθιστά την Ελλάδα ιδιαίτερα ευάλωτη στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και στις αλλαγές που προκαλούνται από τον κορονοϊό στις ταξιδιωτικές συνήθειες».

Επιπλέον, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, σε χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προχώρησε στην επικύρωση προηγούμενης απόφασης του Γιούρογκρουπ αναφορικά με την εκταμίευση δόσης ύψους 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.

Κίνδυνοι και «αβεβαιότητες»

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτές τις προβλέψεις σε επίπεδο ΕΕ είναι εξαιρετικά υψηλοί και αφορούν κυρίως δυσμενέστερες εξελίξεις, επισημαίνει η Κομισιόν.

Ειδικότερα, υπάρχουν κίνδυνοι να πληγεί η αγορά εργασίας σε ακόμα πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα από αυτόν που ενσωματώνεται στις προβλέψεις, ενώ οι σημερινές δυσχέρειες αναφορικά με τη ρευστότητα επιχειρήσεων ενδέχεται να μετατραπούν σε προβλήματα φερεγγυότητας για πολλές εταιρείες.

Οι κίνδυνοι επεκτείνονται στη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, με αποτέλεσμα τα κράτη - μέλη να μην μπορούν να συντονίσουν επαρκώς τις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης σε εθνικό επίπεδο. Σε γενικότερο επίπεδο, «οι προστατευτικές πολιτικές και η υπερβολική απομάκρυνση από τις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν αρνητικά το εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία».

Τέλος, οι προβλέψεις της Κομισιόν δεν ενσωματώνουν το σχέδιο για το «Ταμείο Ανάκαμψης», που βέβαια βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση και, όπως λένε, η συμφωνία επί της πρότασης της Επιτροπής συγκαταλέγεται στις πιθανότητες «θετικών εξελίξεων» για το κεφάλαιο, που θα φορτωθούν βέβαια στους λαούς.