ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Με κινητοποιήσεις και συζήτηση στους χώρους δουλειάς η μέρα δράσης
Τετάρτη 8 Ιούλη 2020

Συνέλευση των εργαζομένων στο πρακτορείο «Αργος»
Σε βήμα έμπρακτης καταδίκης του νομοσχεδίου - εκτρώματος για τις διαδηλώσεις μετέτρεψαν οι εργαζόμενοι του κλάδου τη χτεσινή μέρα δράσης που όρισε η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, προβάλλοντας παράλληλα τα αιτήματά τους.

Με κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων της έξω από υπουργεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες σε χώρους εργασίας, διατράνωσαν ότι δεν συμβιβάζονται με την καταστολή, την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις απολύσεις, την ανεργία, τη ζωή με ψίχουλα.

Η μέρα δράσης κορυφώθηκε το απόγευμα με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Κατάρας, καταγγέλλοντας το αντιδραστικό νομοσχέδιο τόνισε ότι οι εργαζόμενοι «με τους αγώνες μας θα κουρελιάσουμε και αυτό το αντιλαϊκό - αντεργατικό νομοσχέδιο, και θα ματαιώσουμε κάθε προσπάθεια να μπουν οι αγώνες μας στο γύψο».

Τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που για άλλη μια φορά απουσίαζε και δεν δέχτηκε αντιπροσωπεία των εργατών, κατήγγειλε ο Θανάσης Φωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου.

Νωρίτερα, το πρωί, με μαζική συμμετοχή έγιναν οι συνελεύσεις των εργαζομένων στο πρακτορείο Τύπου «Αργος» και στις δύο βάρδιες, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από την κλαδική Ομοσπονδία και την Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και τις στοχεύσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας, συνολικά στην εντεινόμενη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, όπως και την αναμενόμενη κλιμάκωσή της με κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας, αλλαγή εργασιακών σχέσεων κ.ά. Απέναντι σε αυτήν την επίθεση αναδείχθηκε η ανάγκη οργάνωσης της πάλης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για τη διεκδίκηση της ζωής που τους αξίζει.

Παράλληλα το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, που την περασμένη Κυριακή πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση, ολοκληρώνοντας χτες ένα μεγάλο πρόγραμμα περιοδειών σε χώρους εργασίας έκανε περιοδεία στις επιχειρήσεις «Αγγελίδης», «Ζαφειρόπουλος» και «Ματσούκης» στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.

Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε διαμαρτυρία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, κορυφώνοντας την παρέμβασή του σε χώρους δουλειάς όλο το προηγούμενο διάστημα. Και χτες από το πρωί, εξάλλου, το Συνδικάτο πραγματοποίησε συσκέψεις - συζητήσεις με εργαζόμενους σε «ΧΑΡΤΕΛ» και «ΣΧΗΜΑ & ΧΡΩΜΑ», ενώ τις προηγούμενες μέρες άνοιξε τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στη «ΜΕΛ», στην «DS Smith» και σε άλλους χώρους.