Ο λαός θα ακυρώσει στην πράξη το αντεργατικό τερατούργημα!

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Παρασκευή 10 Ιούλη 2020

Eurokinissi

«Τολμήσατε να βγάλετε από τα συρτάρια σας αυτό το κατάπτυστο σχέδιο νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και να το φέρετε στη Βουλή για να το ψηφίσετε. Γελιέστε, όμως, αν νομίζετε ότι αυτό το τερατούργημα τελικά θα εφαρμοστεί. Οπως το βγάλατε, έτσι και θα το ξαναβάλετε στα συρτάρια σας, ακόμα και ως ψηφισμένο νόμο.

Θα σας αναγκάσουν οι εργαζόμενοι, ο λαός, που θα το ακυρώσουν στην πράξη! Και μην παριστάνετε τους δημοκρατικά ευαίσθητους και θιγμένους, όταν σας το λέμε αυτό. Μια ματιά στην Ιστορία θα σας πείσει για του λόγου το αληθές και υλοποιήσιμο», σημείωσε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.

Οπως τόνισε, το σχέδιο νόμου «είναι η απόδειξη ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα κλιμακωθεί μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση (...) Ξέρετε πολύ καλά πως τα αντεργατικά μέτρα που περάσατε μέσα στην καραντίνα, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν αρκούν σε εσάς και στους φίλους σας. Θα ακολουθήσει νέο αντιλαϊκό πακέτο (...) Τα νέα πακέτα της ΕΕ, για τα οποία πανηγυρίζετε, κύριοι της ΝΔ, αλλά κι εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, στις μεγάλες επιχειρήσεις θα κατευθυνθούν. Θα πληρωθούν όμως από τις τσέπες του λαού. Και με την αύξηση της φορολογίας και με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας.

Το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, λοιπόν, είναι η απόδειξη σε ποιον θα σταλεί ο λογαριασμός των μέτρων: Στους εργαζόμενους, στο λαό.

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ομολογία της κυβέρνησής σας. Ομολογείτε την ανησυχία σας ότι οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι φτωχοί αγρότες, τα νέα παιδιά δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια να μετράνε νέες απώλειες.

Το κύριο όμως είναι ότι το νομοσχέδιο για τον περιορισμό, ουσιαστικά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, υπηρετεί τον στρατηγικό σας στόχο. Αυτόν της υπεράσπισης ενός συστήματος που έχει χρεοκοπήσει, δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στις ανάγκες του λαού. Η αμφισβήτηση απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης μεγαλώνει κι αυτό δεν μπορεί να το ανακόψει κανένας μηχανισμός ιδεολογικής χειραγώγησης (...) Γι' αυτό εξοπλίζετε με νέα όπλα τη φαρέτρα σας...».

Ιδιαίτερα στην ομιλία του στηλίτευσε τη σύσταση αρμόδιας υπηρεσίας - «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας» - η οποία θα προωθεί την «απο-ριζοσπαστικοποίηση». Πράγμα που σημαίνει, όπως επεσήμανε, «πως κατασκευάζετε, κύριοι της ΝΔ, έναν σύγχρονο ιδεολογικό κατασταλτικό χαφιεδίστικο μηχανισμό που θα παρεμβαίνει από τα σχολεία μέχρι τα πανεπιστήμια, σε συνεργασία με κρατικές και μη κρατικές αρχές (...) Αυτός ο μηχανισμός θα έχει ως καθήκον του να συκοφαντεί, να ποινικοποιεί τη δράση όποιου αντιστέκεται, παλεύει, αμφισβητεί, συγκρούεται με τη σημερινή δικτατορία του κεφαλαίου. Γιατί αυτή ακριβώς είναι ριζοσπαστική δράση, η οποία σας ενοχλεί και με την οποία θέλετε να ξεμπερδεύετε».

Σημείωσε πως η ποινικοποίηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας και πράξης αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ, τσουβαλιάζοντας κάτω από την έννοια αυτή το εργατικό - λαϊκό κίνημα με διάφορες μορφές βίας, ακόμη και με ακροδεξιούς, ισλαμιστές. Στη βάση αυτή προωθείται σε μια σειρά από χώρες η ποινικοποίηση της δράσης των λαϊκών κινημάτων και των Κομμουνιστικών Κομμάτων, ενώ την πολιτική αυτή στηρίζουν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν καταδικάζει αλλά ψηφίζει λευκό σε τέτοιες αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ.

Ρίχνετε νερό στο μύλο της προβοκάτσιας

Αναφερόμενος ειδικότερα στα όσα το νομοσχέδιο ορίζει περί απαγόρευσης συγκεντρώσεων σε δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διερωτήθηκε: «Για πείτε μας, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό, οι οποίοι έχουν μείνει άνεργοι (...) έχουν ή δεν έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Εργασίας; (...) Οι εκπαιδευτικοί των καλλιτεχνικών μαθημάτων, που τα κόβετε από το νέο αναλυτικό πρόγραμμα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, γιατί δεν μπορούν να διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Παιδείας; (...) Δεν ξέρετε, μήπως, πως έκτακτα γεγονότα από μόνα τους μπορεί να επιβάλλουν στους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν άμεσα; Και μάλιστα χωρίς καν να προλάβουν, όπως απαιτείτε, να γνωστοποιήσουν στις αρχές μια διαμαρτυρία, μια διαδήλωσή τους;».

Κατήγγειλε ότι η αστυνομία αποκτά υπερεξουσίες, διευρύνεται ο κατασταλτικός ρόλος και του Λιμενικού, ενώ με τα προβλεπόμενα ως προς την ευθύνη των οργανωτών «όχι μόνο δεν αποτρέπετε την προβοκάτσια, αλλά ρίχνετε νερό στο μύλο της παραγωγής της».

Πρόσθεσε πως η πρόβλεψη, όταν οι διάφοροι προβοκάτορες προκαλούν ζημιές σε καταστήματα, η ευθύνη της αποζημίωσης να βαραίνει τους διοργανωτές της συγκέντρωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν οι ζημιές, δηλαδή τους προέδρους ενός σωματείου, μιας ομοσπονδίας κ.λπ., αποτελεί θεσμική νομιμοποίηση της προβοκάτσιας και του «κοινωνικού αυτοματισμού». «Αν αυτό δεν οπλίζει και ταυτόχρονα αθωώνει τους προβοκάτορες, τότε τι κάνει; Τι ακριβώς κάνετε; Πολύ απλά, στρώνετε εσείς το χαλί στα προβοκατόρικα στοιχεία που μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια σε μια συγκέντρωση, με σκοπό βέβαια είτε να διαλυθεί η συγκέντρωση είτε να εξοντωθούν ηθικά και οικονομικά οι διοργανωτές, οι οποίοι, σύμφωνα με το νομοσχέδιό σας, έχουν την αντικειμενική ευθύνη για την προβοκατόρικη δράση αυτών των στοιχείων», σημείωσε.

Διάτρητα τα επιχειρήματά σας

Απαντώντας στα προσχήματα της κυβερνητικής ρητορικής για το νομοσχέδιο υπογράμμισε: «Η προσπάθειά σας να το πλασάρετε ως "σωτήριο" για τα εμπορομάγαζα, που υποφέρουν κυρίως ή και αποκλειστικά από τις συνεχείς κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, δεν πείθει πλέον κανένα. Οι επαγγελματίες ξέρουν καλά ποιοι τους οδήγησαν και τους οδηγούν στα σημερινά αδιέξοδα. Ξέρουν ποιοι ροκάνισαν τα ήδη μειωμένα από τον ανταγωνισμό εισοδήματά τους και τους οδήγησαν στην υπερχρέωση σε τράπεζες και Δημόσιο, στον εφιάλτη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. Η δική σας κυβέρνηση ψήφισε και εμπλούτισε το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που χρησιμοποιείται εις βάρος τους: Φορολόγηση απ' το πρώτο ευρώ, χαράτσια όπως το τέλος επιτηδεύματος, κατασχέσεις για χρέη 500 (!!!) ευρώ, το αντιασφαλιστικό έκτρωμα Βρούτση - Κατρούγκαλου, τη σταδιακή άρση της κυριακάτικης αργίας... Ο κατάλογος δεν έχει τέλος!

Αλλά και το άθλιο επιχείρημα των γνωστών κλακαδόρων των αστικών σχεδιασμών, ότι οι κινητοποιήσεις παραλύουν το κέντρο και την αγορά, παραμένει διάτρητο.

Για πείτε μας: Οι 200.000 - κυρίως μικρές - επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο την 5ετία 2011 - 2016 έκλεισαν λόγω των κινητοποιήσεων ή λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών που τη συνόδευσαν;

Για το ότι τα μικρομάγαζα βαράνε μύγες και κλείνουν το ένα μετά το άλλο στην Κυψέλη, στον Κολωνό, στου Γκύζη και αλλού, φταίνε οι διαδηλώσεις ή η κυριαρχία μεγάλων αλυσίδων και πολυκαταστημάτων στην αγορά και το τσακισμένο λαϊκό εισόδημα;

Σταματήστε πια αυτήν την κουτοπονηριά. Το νομοσχέδιό σας το έχουν ήδη χαιρετίσει μεγαλοξενοδόχοι, πολυκαταστήματα και αλυσίδες του κέντρου, που - αργά, αλλά σταθερά - συγκεντρώνουν την εμπορική κίνηση της περιοχής και ορέγονται "τουριστικές οάσεις" και "μεγάλους περιπάτους"!

Αυτοί απαιτούν απαγόρευση διαδηλώσεων και σιγή νεκροταφείου, όχι οι επαγγελματίες που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, που πολλές φορές αναγκάζονται και οι ίδιοι να διαδηλώσουν για τα δικαιώματά τους».

Το ταξικό κίνημα στο στόχαστρο

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς ότι στόχος δεν είναι οι συγκροτημένες, οργανωμένες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας επεσήμανε: «Μα ακριβώς τις συγκεντρώσεις του ταξικού εργατικού κινήματος στοχοποιεί. Ποιες δηλαδή στοχοποιεί; Τις ολιγάριθμες κινητοποιήσεις της κυβερνητικής ΓΣΕΕ που μερικές δεκάδες φωτογραφίζονται, κάνουν δηλώσεις στα κανάλια και μετά σκορπίζουν; `Η τις συγκεντρώσεις των 50 ατόμων που κλείνουν τάχα όλο το δρόμο; Πού το είδατε αυτό; Μόνο οι δικοί σας ΔΑΚίτες συνδικαλιστές μαζεύονται τόσοι.

Ούτε, φυσικά, εννοείτε τους 50 μπαχαλάκηδες που ανά διαστήματα παίζουν κλεφτοπόλεμο σε Εξάρχεια και κάποιες άλλες γειτονιές με την αστυνομία (...).

Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται και οι συγκεντρώσεις των πολιτικών κομμάτων (...) Από πού κι ως πού, λοιπόν, το κράτος, η αστυνομία, ο δικαστής, θα κρίνει τον σκοπό της συγκέντρωσης που κάνει ένα πολιτικό κόμμα;

Γιατί το κάνετε αυτό; Το κάνετε, ξαναλέω, γιατί δουλεύετε με τη στρατηγική σας, με σχέδιο. Για να μπορεί σε μία πορεία να έρχεται το κράτος και να λέει ότι αυτός ο σκοπός της συγκέντρωσης επειδή είναι ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην ΕΕ, στον καπιταλισμό δεν συνάδει με το Σύνταγμα και άρα είναι επικίνδυνος και η συγκέντρωση πρέπει να απαγορευτεί.

Γι' αυτό βάζετε τον σκοπό της συγκέντρωσης, που αφορά, ξαναλέω, και τα πολιτικά κόμματα (...)

Το νομοσχέδιο, λοιπόν, στοχεύει ακριβώς στις μαζικές, ταξικές και οργανωμένες διαδηλώσεις. Αυτές και το περιεχόμενό τους σας ενοχλούν, γιατί δεν βολεύει το σύστημά σας και την "τάξη" σας. Τις άλλες, τις λίγες των λίγων, τις αξιοποιείτε κάθε φορά, για να συκοφαντήσετε το ταξικό εργατικό κίνημα, όπως άλλωστε κάνετε και τώρα με το νομοσχέδιο».

Θα μείνει στα χαρτιά

Κατόπιν, αναφέρθηκε στη «συνέχεια του κράτους», τονίζοντας πως «οι κύριοι της κυβέρνησης ξέρουν πολύ καλά πως το βήμα έντασης της καταστολής, που επιχειρούν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα ήταν μετέωρο, αν δεν είχαν προηγηθεί άλλα βήματα, και πιο συγκεκριμένα αυτά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέπετε, η συνέχεια του κράτους έχει εφαρμογή κι εδώ.

-- Ποιος προχώρησε στον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, στο όνομα, μάλιστα, πάλι της απαράδεκτης λογικής περί "μειοψηφιών που ταλαιπωρούν";

-- Ποιος ψήφισε τη μετατροπή των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς σε ιδιώνυμο αδίκημα;

-- Ποιος διατήρησε το απαράδεκτο νομικό οπλοστάσιο των τρομονόμων, που φτιάχτηκαν για να τυλίγονται άνθρωποι σε μια κόλλα χαρτί, παρά τις προτάσεις του ΚΚΕ για την κατάργησή τους;

Η δική σας κυβέρνηση, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ!»

Καταλήγοντας προειδοποίησε: «Η Ιστορία είναι γεμάτη από νόμους που βρικολάκιασαν, από νόμους που ήθελαν να βάλουν σε γύψο την ταξική πάλη, τη ριζοσπαστική σκέψη και δράση. Τελικά όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου, έμειναν στα χαρτιά (...) Η πραγματική Ιστορία για την οποία είμαστε περήφανοι και εμείς και θα είναι και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας είναι αυτή που γράφτηκε στα πεδία των ταξικών μαχών.

Είναι η Ιστορία που γράφουν οι μαζικές διαδηλώσεις, τα μαζικά συλλαλητήρια στους δρόμους της Αθήνας, στους δρόμους της Ελλάδας. Αυτές οι κινητοποιήσεις κόντρα στα ιδιώνυμα και τις απαγορεύσεις είναι που προώθησαν προς τα εμπρός τη δημοκρατία, την πρόοδο, την ελευθερία, είναι που κράτησαν αναμμένη τη φλόγα του αγώνα, της θυσίας, της αξιοπρέπειας.

Στο δρόμο αυτό θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και ως ΚΚΕ θα είμαστε μπροστά, όπως πάντα».