ΠΡΟΣΩΠΟ
Φερνάνδο δε λα Ρούα
Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2001

Ο παραιτηθείς αυτήν την εβδομάδα από την Προεδρία της Αργεντινής Φερνάνδο δε λα Ρούα ήταν ο άνθρωπος που ο λαός ψήφισε το 1999 για να απαλλαγεί από τους εφιάλτες που του κληροδότησε η οικονομική πολιτική του Κάρλος Μένεμ και των φίλων του στο ΔΝΤ. Τότε είχε επιδοκιμασία από το 70% του λαού. Την Πέμπτη χρειάστηκε να πετάξει με ελικόπτερο από το Προεδρικό Μέγαρο για να μην τον λιντσάρουν αυτοί την εμπιστοσύνη των οποίων πρόδωσε.

Η διαδικασία της οικονομικής καταστροφής της Αργεντινής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί - η χώρα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος συνολικού ύψους 155 δισ. δολαρίων και το πιθανότερο είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι η σύνθεσή της, θα επισημοποιήσει το γεγονός, αποσυνδέοντας το εθνικό νόμισμα από το δολάριο και στη συνέχεια υποτιμώντας το.

Η Αργεντινή πληρώνει το τίμημα της πρόσδεσής της στις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όσων επί χρόνια της υπαγόρευε η ηγεσία των ΗΠΑ. Και είναι αμφίβολο αν ο εξεγερμένος λαός της θα στραφεί ξανά σε πολιτικές «λύσεις» όπως είναι οι Περονιστές, η πολιτική των οποίων επί της ουσίας δε διαφέρει από αυτήν του δε λα Ρούα και του Ντομίνγκο Καβάγιο. Η μόνη λύση, τόνιζε το ΚΚ Αργεντινής, θα ήταν ο απογαλακτισμός της χώρας από το ΔΝΤ, η προσπάθεια να παραγραφεί το χρέος ή μέρος του και να ακολουθηθεί άλλο μοντέλο. Αλλά...


Μπ. Γ.