ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στους εργαζόμενους το «μπαλάκι» της ευθύνης για την εξάπλωση του κορονοϊού
Πέμπτη 16 Ιούλη 2020

INTIME NEWS

Η «εντατικοποίηση των ελέγχων» και η «αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού» συζητήθηκαν χτες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται με διαχειριστικά ημίμετρα, «μπρος - πίσω» και πρωτόκολλα - «λάστιχο», όλα υποταγμένα στην προστασία του «τουριστικού προϊόντος», των κερδών δηλαδή των ομίλων του Τουρισμού.

Κι ενώ οι τραγικές ελλείψεις στο σύστημα Υγείας παραμένουν, όπως και η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου θωράκισης των δομών Υγείας, για να αντεπεξέλθουν σε ένα δεύτερο κύμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του». Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δίνει το «ελεύθερο» στις πτήσεις από Μ. Βρετανία, ενώ χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στην «τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής από τους εργαζόμενους, ειδικά στον κλάδο του Τουρισμού και της Εστίασης», αναπαράγοντας πάλι την πρόκληση της «ατομικής ευθύνης». Μίλησε επίσης για «υποχρεωτική χρήση μάσκας και όλα τα σχετικά τα οποία έχουν προβλεφθεί από τις κανονιστικές πράξεις». Επέμεινε και για «αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους», προαναγγέλλοντας ένταση των ελέγχων και πρόστιμα.

Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στο κοινό επιχειρησιακό κέντρο, όπου εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς (ΕΛΑΣ, ΛΣ - ΕΛΑΚΤ, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή) που συμμετέχουν στην ελεγκτική διαδικασία, θα προστεθεί ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφέρεια και από τους μεγάλους ή παραλιακούς δήμους της χώρας, βάζοντας και την Τοπική Διοίκηση στην τέτοια διαδικασία.

Δημοσιοποιώντας χτες σχετικά στοιχεία, η κυβέρνηση ανέφερε ότι στο διάστημα 14 - 15/7 έγιναν έλεγχοι σε 69 δήμους, σε συνολικά 569 σημεία ενδιαφέροντος (παραλίες, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πολυκαταστήματα κ.α.) στα 39 εκ των οποίων βεβαιώθηκαν 51 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 13.350 ευρώ, που αφορούσαν κυρίως τη μη χρήση μάσκας από το προσωπικό εργασίας καθώς και υπέρβαση της αναλογίας ατόμων ανά τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας. Τέλος, επιβλήθηκε η αναστολή λειτουργίας 2 καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για 15 μέρες.