ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΦΟΡΕΙΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Πρωτοβουλίες συντονισμού της δράσης για την Υγεία
Παρασκευή 17 Ιούλη 2020

Από τη σύσκεψη των φορέων
Σύσκεψη για την Υγεία, τα συμπεράσματα από την πανδημία και τις διεκδικήσεις που πρέπει να προταχθούν, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Γαλάτσι, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) και της Επιτροπής Συνταξιούχων της περιοχής και με τη συμμετοχή πολλών φορέων.

Χαρακτηριστικά, στο δήμο Γαλατσίου, τα 2 από τα 3 κοντινότερα νοσοκομεία στην περιοχή έχουν κλείσει (το 7ο Θεραπευτήριο στην Καυταντζόγλου έχει κλείσει από το 2012, το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων στην οδό Χαλκίδος έκλεισε το 2013, ενώ μετατράπηκε τελικά το 2018 σε Κέντρο Υγείας). Το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος» κατά τη διάρκεια της καραντίνας μετατράπηκε σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό.

Το Κέντρο Υγείας Γαλατσίου, δηλαδή η μοναδική δημόσια δομή στο Γαλάτσι, καλείται με 20 γιατρούς να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων από 100.000 κατοίκων. Το δημοτικό ιατρείο υπολειτουργεί, παρέχοντας κάποιες ελάχιστες υπηρεσίες. Παράλληλα, χωρίς προσωπικό παραμένουν οι χώροι που δημιουργήθηκαν για ιατρεία στο Αλσος και στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.

«Ολα αυτά χρειάζονται να αντιμετωπιστούν», σημείωσε η Μαρία Μαύρου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Γαλατσίου. «Δεν γίνεται να μην μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού για τα παιδιά μας, τους γονείς μας, να μην μπορούμε να εξεταστούμε και από πάνω να χρυσοπληρώνουμε για φάρμακα, μικροβιολογικές και άλλες εξετάσεις. Εδώ και τώρα χρειάζεται ένα δημόσιο δίκτυο ΠΦΥ, που θα είναι πλήρως στελεχωμένο από εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, να λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ούτως ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των εργαζομένων».

Η ίδια πολιτική που τσακίζει επί χρόνια μισθούς και συντάξεις, τόνισε, είναι αυτή που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και «ευθύνεται για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας». Μετατρέπουν την Υγεία «σε υποβαθμισμένο και ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ που μετατρέπει σε ευνοϊκό πεδίο για μπίζνες και κερδοφορία τον τομέα της Υγείας».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: Αθλητικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Ενωση Γαλατσίου», Ενωση Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ Γαλατσίου, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Γαλατσίου, Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος Γαλατσίου «Η Αγία Ειρήνη», Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων Γαλατσίου, Επιτροπή Συνταξιούχων Γαλατσίου, Σύλλογος Γυναικών Γαλατσίου, Σύλλογος Θεσσαλών «Η Αργώ», Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου «Ο Τίμιος Σταυρός», Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας - Παράρτημα Α' Αθήνας - Γαλατσίου.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι φορείς αναφέρουν ότι θα συντονίσουν τη δράση τους, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Αμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Καμία απόλυση συμβασιούχων. Να ανοίξουν τώρα κλίνες ΜΕΘ, να στελεχωθούν τα νοσοκομεία που λειτουργούν με το άθλιο καθεστώς των ράντζων. Ενίσχυση των δομών ΠΦΥ, άμεση στελέχωση του ΚΥ Γαλατσίου, με όλες τις ειδικότητες. Εξασφάλιση αθλητίατρου στους χώρους άθλησης, δωρεάν εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου στις έγκυες.