ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παραμένουν τα εμπόδια για μια εμπορική συμφωνία

Ενώ στο τέλος του έτους λήγει η μεταβατική περίοδος

Παρασκευή 24 Ιούλη 2020

Copyright 2020 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση για το Brexit
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Δεν φαίνεται εφικτή μια συμφωνία στους τομείς του εμπορίου και της ασφάλειας μεταξύ ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας έως το τέλος του χρόνου, εκτίμησε χτες ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο Λονδίνο.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι δεν υπήρξε πρόοδος στους δύο πιο δύσκολους τομείς: Τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών στόλων στα βρετανικά ύδατα και στη διασφάλιση ότι καμία πλευρά δεν θα παρέχει αθέμιτες κρατικές επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις της.

Σύμφωνα με τον Μπαρνιέ, οι δύο πλευρές «απέχουν πολύ» από τη συμφωνία μόλις τρεις μήνες έως την προθεσμία της 31ης Οκτώβρη, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προσφέρει εγγυήσεις σχετικά με το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων από το τέλος του 2020, ενώ απαιτεί «σχεδόν πλήρη αποκλεισμό» ευρωπαϊκών αλιευτικών σκαφών από τα βρετανικά ύδατα, κάτι που σημαίνει «καταστροφή της αλιευτικής βιομηχανίας της ΕΕ».

Μάλιστα, ο διαπραγματευτής της ΕΕ παρατήρησε πως «τις τελευταίες βδομάδες το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει επιδείξει το ίδιο επίπεδο δέσμευσης και προθυμίας για λύσεις που σέβονται τις θεμελιώδεις αρχές και συμφέροντα της ΕΕ».

Να σημειωθεί πως την Τρίτη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, και τον ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ, μεταξύ άλλων και για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας.

Ο Βρετανός επικεφαλής διαπραγματευτής, Ντέιβιντ Φροστ, μετά τη συνάντηση με τον Μπαρνιέ συμφώνησε ότι υπάρχουν «σημαντικά κενά», αλλά ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία τον Σεπτέμβρη. Παράλληλα, προειδοποίησε για την «πιθανότητα να μην υπάρξει (συμφωνία) και επομένως πρέπει να συνεχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια στο τέλος της μεταβατικής περιόδου».

Η Μεγάλη Βρετανία - στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit - εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της ενιαίας εσωτερικής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ έως το τέλος του 2020. Αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τότε, σημαίνει πως θα επέλθει μια σκληρή οικονομική ρήξη με δασμούς και εμπόδια στο εμπόριο.