Το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
Παρασκευή 24 Ιούλη 2020

Το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την Καλλιτεχνική Περίοδο 2020 - 2021 παρουσιάστηκε χτες διαδικτυακά από τον καλλιτεχνικό της διευθυντή Στέφανο Τσιαλή.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τον ομώνυμο Κύκλο. Παράλληλα, εγκαινιάζει τρεις ακόμη Κύκλους Μουσικής (Κύκλος Επαναστάσεις και Εξεγέρσεις, Κύκλος Σοστακόβιτς και Κύκλος Μότσαρτ), δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα δραματουργικό νήμα που διατρέχει τη νέα σεζόν, γεφυρώνοντας ιστορικές αναφορές, εμβληματικούς συνθέτες και σπουδαίους ερμηνευτές.

Πυρήνα του προγραμματισμού αποτελούν οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με τον ομώνυμο Κύκλο τριών συναυλιών που περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών εμπνευσμένα από τον αγώνα απελευθέρωσης των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό. Θα παρουσιαστούν έργα των Διονύσιου Λαυράγκα, Αντίοχου Ευαγγελάτου, Μίκη Θεοδωράκη, Μανώλη Καλομοίρη, Νίκου Σκαλκώτα και Εκτόρ Μπερλιόζ. Το μεγάλο αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση ολοκληρώνεται με πέντε νέες αναθέσεις.

Στον νέο Κύκλο που εγκαινιάζεται φέτος, με τίτλο Επαναστάσεις και Εξεγέρσεις, θα παρουσιαστούν έργα των Τζοακίνο Ροσσίνι, Σεργκέι Προκόφιεφ, Τζουζέπε Βέρντι, Χρήστου Χατζή. Θα παρουσιαστεί επίσης η Δεύτερη Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, την οποία συνέθεσε για την επέτειο 10 ετών από την Οκτωβριανή Επανάσταση, καθώς και η Ενδέκατη Συμφωνία που συνδέεται με την Επανάσταση του 1905. Εχουν επιλεγεί ακόμα έργα σημαντικών σύγχρονων και νεότερων Μεξικανών και Αργεντίνων συνθετών.

Οσον αφορά τον Κύκλο Ντμίτρι Σοστακόβιτς, η ΚΟΑ σκοπεύει να εκτελεί κάθε χρόνο τρεις από τις Συμφωνίες του, παρουσιάζοντας το σύνολό τους μέχρι το 2025, επέτειο 50 χρόνων από τον θάνατό του. Στην πρώτη συναυλία του Κύκλου, η ΚΟΑ θα εκτελέσει την ερεβώδη Ογδοη Συμφωνία που ο Σοστακόβιτς έγραψε το καλοκαίρι του 1943, καθώς και το Πρώτο Κοντσέρτο για βιολί.

Φιλόδοξο αναμένεται το πρόγραμμα και για τον Κύκλο Μότσαρτ, όσο και για τον Κύκλο Μπετόβεν 250 χρόνια που εγκαινιάστηκε πέρσι και κορυφώνεται φέτος με τέσσερις συναυλίες.