ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αντιμέτωποι με τεράστια πτώση του εισοδήματος, χωρίς καμία στήριξη
Σάββατο 25 Ιούλη 2020 - Κυριακή 26 Ιούλη 2020

Πάνω στο έδαφος των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν και προηγούμενα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι των Χανίων βιώνουν σήμερα μια κατάσταση που χαρακτηρίζουν πρωτόγνωρη. Το εισόδημά τους έχει πέσει στα τάρταρα, ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής τους μένει απούλητο και ο χειμώνας είναι μπροστά...

Ο Μανούσος Σταυριανουδάκης είναι πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Οπως μας λέει, «παράγουμε κρέας, γάλα και άλλα προϊόντα. Οι κτηνοτρόφοι στο νομό είναι περίπου 1.700, με την πλειοψηφία τους να είναι μικρομεσαίοι, στην παραδοσιακή κτηνοτροφία. Ημασταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και πριν την κρίση, από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, όμως τώρα η κατάσταση επιδεινώθηκε. Το Πάσχα πουλήθηκαν ελάχιστα από τα αμνοερίφιά μας και όσα πουλήθηκαν μας τα πήραν οι έμποροι με τιμή 50% κάτω του κόστους, μας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό. Επιχειρήσεις που παράγουν τυροκομικά προϊόντα έχουν περιορίσει την παραγωγή γιατί δεν υπάρχει η ίδια κατανάλωση και το γάλα μένει απούλητο, ή δίνουμε μικρές ποσότητες σε πολύ χαμηλές τιμές. Από πέρσι έχουν πέσει κάτω του 50% τα ήδη μικρά εισοδήματά μας».

«Εδώ και πολλά χρόνια», προσθέτει, «οι κυβερνήσεις προωθούν την μονοκαλλιέργεια του Τουρισμού. Τώρα, με την πτώση του Τουρισμού, ο κόσμος στα Χανιά δεν δουλεύει. Δίνουν δισεκατομμύρια στους μεγαλοεπιχειρηματίες, όμως εμάς μας έφεραν σε μεγάλο αδιέξοδο, δεν είδαμε καμία στήριξη από το κράτος. Δεν μας έχει δώσει ούτε ένα ευρώ. Ειδικά τώρα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, τα έξοδα τρέχουν, έχουμε να πληρώσουμε τον ΕΛΓΑ, τις τράπεζες, ο καθένας από εμάς έχει και ένα στεγαστικό δάνειο. Κάθε μέρα με παίρνουν τηλέφωνο ιδιωτικές εταιρείες που έχουν βάλει οι τράπεζες και με απειλούν ότι θα κινηθούν διαδικασίες κατάσχεσης... Δεν μπορούμε να πληρώσουμε ΕΦΚΑ, ασφαλιστικές εισφορές. Από πού θα τα βγάλουμε;».

«Βέβαια, από την άλλη οι τιμές δεν έπεσαν στον καταναλωτή. Τα φροντίζουν αυτά οι μεγαλέμποροι...», μας λέει χαρακτηριστικά.

«Γι' αυτό και εμείς διεκδικούμε κατώτερες εγγυημένες τιμές, και το εισόδημά μας να διασφαλιστεί, αλλά και οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με 300 και 400 ευρώ να αγοράζουν φτηνό προϊόν», σημειώνει. «Ομως μας λένε ότι οι κατώτερες εγγυημένες τιμές είναι αντίθετες στην ΚΑΠ, με τους κανόνες της ΕΕ. Γι' αυτό κι εμείς είμαστε αντίθετοι με την ΚΑΠ και τις κυβερνήσεις που στηρίζουν την ΕΕ χρόνια τώρα. Συνεχώς μας συρρικνώνουν. Θέλουν να αρπάξουν τον κόπο μας, να περάσει στα χέρια των μεγάλων ομίλων και εμείς και τα παιδιά μας να γίνουμε φτηνοί, κακοπληρωμένοι εργάτες στη γη μας».

Σοβαρές συνέπειες για πάνω από το 60% του πληθυσμού του νομού

Δίπλα κάθεται ο Γιώργος Πατεράκης, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κολυμβαρίου, ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες πριν την πανδημία είχαν ήδη υποστεί ζημιά πάνω από 100 εκατ. ευρώ από την καταστροφή στο λάδι. Με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας δεν έγινε δακοκτονία όταν έπρεπε ή και καθόλου σε ορισμένες περιοχές, με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής. Κι αυτό όταν το ελαιόλαδο είναι η κύρια καλλιέργεια του νομού, από το οποίο εξαρτάται κατά 80% το συνολικό εισόδημά μας, όπως σημείωσε.

«Υπάρχουν βιοπαλαιστές αγρότες που δεν είχαν ξαναδεί τέτοια καταστροφή», συνέχισε. «Το λάδι πουλήθηκε ως βιομηχανικό λόγω κακής ποιότητας και το εισόδημα μειώθηκε δραματικά. Δηλαδή έμεινε το ένα τρίτο ως το ένα πέμπτο του εισοδήματος. Αυτό έφερε τρομερές δυσκολίες σε πάνω από το 60% του πληθυσμού του νομού, γιατί όλες αυτές οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ανεξάρτητα τι δουλειά κάνουν, έχουν ελιές και υπολογίζουν σε αυτό το εισόδημα».

Στην κατάσταση αυτή, μάλιστα, επισημαίνει ο Γ. Πατεράκης, προστίθεται τώρα και η απούλητη παραγωγή σε πρώιμα κηπευτικά και όψιμα κηπευτικά που έφερε η υποχώρηση του Τουρισμού.

Προσθέτοντας ακόμα μια παράμετρο, μας λέει ότι «αν δεν μπορείς να δηλώσεις αγροτικό εισόδημα, τότε η εφορία σε πετάει έξω από το καθεστώς του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη».

Οπως μας λέει, ο ίδιος για να καταφέρει να τα βγάλει πέρα και να θρέψει την οικογένειά του, αναγκάστηκε να πάρει καταναλωτικό δάνειο, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «να αναγκαστώ να πουλήσω γη, γιατί εμείς δεν είχαμε καμία στήριξη, σε αντίθεση με τον πακτωλό των δισ. που ακούμε συνέχεια για τους μεγάλους».

«Δεν θα τα αφήσουμε έτσι! Η δύναμή μας είναι στην ενότητά μας και στην αλληλεγγύη που δείχνουν οι εργαζόμενοι από άλλους κλάδους», τονίζει ο Μ. Σταυριανουδάκης. «Τα τελευταία χρόνια, όταν κλείσαμε 100 μέρες στα μπλόκα, είχαμε στο πλευρό μας τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό και το σωματείο τους, ξενοδοχοϋπαλλήλους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους μικρούς επαγγελματίες. Στα μπλόκα μας γίνηκε πράξη αυτή η συμμαχία του λαού κι εμείς με τη σειρά μας συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Εκεί είναι η ελπίδα μας συνολικά για ένα καλύτερο αύριο».