Κόλαση στους χώρους δουλειάς, στο «κόκκινο» η ανεργία
Σάββατο 25 Ιούλη 2020 - Κυριακή 26 Ιούλη 2020

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό
Το χειμώνα, στο ταμείο ανεργίας στα Χανιά ήταν εγγεγραμμένοι πάνω από 12 χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι, με τους 6.000 να δουλεύουν στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Τώρα, πάνω από το 30% των εργαζομένων αυτών είναι άνεργοι, με αρκετούς από αυτούς μάλιστα να είναι στην ίδια οικογένεια, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Και όσοι δουλεύουν, όμως, βιώνουν καθεστώς σύγχρονης δουλείας. Στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, στις 16 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις «ευελιξίας» ήρθαν να προστεθούν τα καινούργια αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης με τις απανωτές ΠΝΠ. Συμφωνίες για δουλειά τρεις μέρες, για όποτε έχει δουλειά, με τους εργαζόμενους να περιμένουν πάνω από το τηλέφωνο, εξαντλητικά ωράρια κ.ο.κ. Αντίστοιχη κόλαση και για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό.

Ο Σήφης Αποστολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού του νομού και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, μας λέει: «Με περιοδείες σε χώρους δουλειάς, αλλά και σε γειτονιές όπου βρίσκονται εργαζόμενοι του κλάδου, δίνουμε κουράγιο, καλούμε τον κόσμο στο σωματείο να οργανωθεί, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η κατάσταση είναι ζοφερή, οικογένειες συναδέλφων ζουν με δανεικά, καθώς είναι όλοι άνεργοι ή στην καλύτερη περίπτωση, όπως εγώ, δουλεύει ο ένας από τους δύο στο ζευγάρι. Ακόμα και στις κινητοποιήσεις που οργανώνουμε, συνάδελφοι δυσκολεύονται να έρθουν γιατί δεν μένουν όλοι στο κέντρο και δεν έχουν όλοι χρήματα για τη μετακίνησή τους... Στους χώρους δουλειάς κυριαρχούν η εκ περιτροπής εργασία, οι εκβιασμοί. Σε μεγάλους χώρους, όπως τα ξενοδοχεία, δεν γνωρίζουν οι εργαζόμενοι πώς θα πληρωθούν, ενώ οι εργοδότες τούς λένε να "συνεργαστούν" για να έχουν δουλειά και του χρόνου. Για τους εργαζόμενους, για όσο δουλεύουν, η εργασιακή κόλαση και η ανασφάλεια. Για όσους δεν δουλέψουν, τα ψίχουλα της αναστολής σύμβασης και των επιδομάτων. Πώς θα ζήσουν; Την ίδια ώρα, τα δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους δίνουν και παίρνουν...».

Από τη συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με εκπροσώπους σωματείων και φορέων του νομού Χανίων
Μια ακόμα χαρακτηριστική πλευρά, για την εκμετάλλευση των εργαζόμενων σπουδαστών και την αξιοποίησή τους από την εργοδοσία, μας μεταφέρει ο Βάσιας Μαθιουδάκης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού, ο οποίος τώρα τέλειωσε το Δημόσιο ΙΕΚ. Οπως μας λέει, «πέρυσι Ιούλη με Σεπτέμβρη δούλευα 16 ώρες με 3 ευρώ την ώρα σε ξενοδοχείο. Ακόμα και τα φιλοδωρήματα μας τα έπαιρνε η εργοδοσία. Τώρα λόγω κορονοϊού θέλουν να βρουν ευκαιρία να παγιώσουν αυτήν την κατάσταση, ένα σταθερά χαμηλότερο ημερομίσθιο. Μισθοί 300 και 400 ευρώ το μήνα, που δεν φτάνουν ούτε για τις βενζίνες. Υπάρχουν παιδιά που δουλεύουν μία ή δύο φορές τη βδομάδα, και αυτό "μαύρα"...».

Σε αυτό το σημείο, ο Βαγγέλης Οικονόμου, επικεφαλής της «Ταξικής Ενότητας» στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, προσθέτει: «Οι επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει παίρνουν λίγους εργαζόμενους και τους κάνουν λάστιχο. Δουλειά από 12 έως 14 ώρες χωρίς ρεπό. Απλήρωτες υπερωρίες, Κυριακές, αργίες. Από τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει γύρω στο 5%. Τα υπόλοιπα περιμένουν αφίξεις, οι εργαζόμενοι είναι στο περίμενε, δεν τους λένε πότε και αν θα πιάσουν δουλειά, με τι μισθό, αν θα μπουν στο "Συν-Εργασία". Ζυγίζουν τα έσοδα και τα έξοδα. Εχουμε παραδείγματα να παίρνουν εργαζόμενους τηλέφωνο οι εργοδότες για το ποια μέρα θα δουλέψουν. Κυκλοφορούν αιτήσεις από εταιρείες που λένε στους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης το 2021. Εχουν βρει ευκαιρία να ξεσκαρτάρουν εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα».

Αντίστοιχα ο Γιώργος Εμμανουηλίδης, γραμματέας του Σωματείου Διανομέων «Ιωσήφ Σαριδάκης», μας λέει: «Εμείς δεν σταματήσαμε στην καραντίνα. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που μπήκαν σε αναστολή. Ομως υπήρξε άγρια εντατικοποίηση, 10ωρα και 12ωρα, ωρομίσθιοι με 5 έως 5,5 ευρώ την ώρα. Λόγω της μεγάλης ανεργίας, εργαζόμενοι του Επισιτισμού ή ξενοδοχοϋπάλληλοι προσπαθούν να βρουν δουλειά ως διανομείς. Οι εργοδότες, βλέποντας αυτό ως ευκαιρία και επικαλούμενοι τη μεγάλη ανεργία, προσπαθούν τώρα να μειώσουν κι άλλο τα μεροκάματα».

Πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης και της αλληλεγγύης

Τα σωματεία του Επισιτισμού, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, αναλαμβάνουν πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες απέναντι στην αντεργατική επίθεση.

«Παίρνουμε πρωτοβουλίες, συντονίζουμε τη δράση μας για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την αλληλεγγύη και στήριξή τους. Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου στο νησί το προηγούμενο διάστημα, ετοιμάζουμε στις 29 Ιούλη συναυλία αλληλεγγύης, με στόχο να συγκεντρώσουμε τρόφιμα για τη στήριξη των οικογενειών των εποχικών εργαζομένων», ανέφερε ο Σ. Αποστολάκης.

Παράλληλα, πρόσθεσε, οργανώνονται μια σειρά ακόμα δράσεις, με παρεμβάσεις στη ΔΕΗ, αλλά και σε εταιρείες ύδρευσης, που πήγαν να κόψουν το φως και το νερό σε σπίτια εργαζομένων. «Καταφέραμε έναν διακανονισμό, αλλά και τη δέσμευση ότι τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβρη δεν θα κόψουν φως και νερό. Ομως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος, το βλέπουμε. Παράλληλα με αυτές τις δράσεις αλληλεγγύης, προσπαθούμε να αναδείξουμε στους εργαζόμενους ότι η δύναμή τους βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση, στον συλλογικό αγώνα απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και όλα όσα έρχονται».

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους», συμπληρώνει ο Β. Οικονόμου, «να γραφτούν στο σωματείο, να το ενισχύσουν, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, προσπερνώντας τα εμπόδια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, προτάσσοντας αιτήματα με βάση τις δικές τους ανάγκες».