ΧΑΝΙΑ
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είναι παράγοντες κινδύνου για την περιοχή

Σε εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά μίλησε ο Γ. Ντουνιαδάκης

Τρίτη 28 Ιούλη 2020

Από τη συνάντηση του Γ. Ντουνιαδάκη με την Ενωση Στρατιωτικών Χανίων
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ το απόγευμα του Σαββάτου, στον αύλειο χώρο του Γηπέδου της Σούδας, με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και οι θέσεις του ΚΚΕ». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού και μέλος της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ θέλουν να κρατήσουν την Τουρκία στη δική τους σφαίρα επιρροής, και αυτό είναι ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Το γενικότερο παζάρι που έχουν στήσει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι επικίνδυνο, καθώς συμπεριλαμβάνει ελληνικά εδαφικά - κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αποσιωπούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα».

Και πρόσθεσε ότι «το δίλημμα συνεκμετάλλευση - συμβιβασμός ή κλιμάκωση - πόλεμος, που λανσάρεται τελευταία όλο και συχνότερα, είναι αβάσιμο και ψεύτικο! Ουσιαστικά είναι μέσο εκβιασμού του λαού. Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι η συνεκμετάλλευση θα γεννήσει όρους νέων εντάσεων, νέα θερμά επεισόδια, σύγκρουση. Τελικά πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο οδηγεί η αστική πολιτική, που είναι αδιέξοδη».


Στη συνέχεια ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος για καμιά αλλαγή συνόρων, ενάντια στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας ότι «οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε μεταξύ μας. Αντίθετα, έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε ενάντια στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και τους άλλους ιμπεριαλιστές. Να αγωνιστούμε ενάντια στις κυβερνήσεις των χωρών που χαράζουν την πολιτική τους σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος των λαών».

Συνάντηση με την Ενωση Στρατιωτικών Χανίων

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην περιοχή, ο Γ. Ντουνιαδάκης μαζί με τον Γιώργο Νταγκουνάκη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (μέλος της ΠΟΕΣ). Από την Ενωση Στρατιωτικών συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Επιλοχίας Ηρακλής Μίχας, ο γενικός γραμματέας Αρχισμηνίας Πέτρος Τσούκας και ο ταμίας λοχαγός (ΥΠ) Γεράσιμος Τερεζάκης. Οι εκπρόσωποι της Ενωσης παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, παραδίδοντας στα στελέχη του Κόμματος υπόμνημα με θέματα προς επίλυση. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος προς τα στελέχη για τη δύσκολη κατάσταση που περνούν εξαιτίας των γεγονότων των ημερών, παρουσίασε τις θέσεις του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τονίστηκε το έμπρακτο ενδιαφέρον του Κόμματος για την επίλυση των προβλημάτων τους. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δεσμεύτηκε να συνεχίσει την προβολή και τη διεκδίκηση της επίλυσης των δίκαιων αιτημάτων των στρατιωτικών.