ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει μαζί του για δομές Υγείας που θα ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες

Σε εκδήλωση στη Θήβα για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τετάρτη 29 Ιούλη 2020

Από την εκδήλωση στη Θήβα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θήβα, την Πέμπτη 23/7, η εκδήλωση της ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής Εύβοιας, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, με ευθύνη της κυβέρνησης.

«Οι δημόσιες μονάδες Υγείας λειτουργούν χάρη στη φιλότιμη προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών. Οι συνέπειες των ελλείψεων στους ασθενείς και τις οικογένειές τους είναι βαριές», σημείωσε, καλώντας το λαό να καταλογίσει τις βαριές πολιτικές ευθύνες και να εντείνει τον αγώνα την επόμενη περίοδο.

Αναλύοντας πιο συγκεκριμένα την κατάσταση ανέφερε για το Νοσοκομείο Θήβας, το οποίο άλλωστε επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Κόμματος: «Οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες και η κατάσταση επικίνδυνη. Στο Νοσοκομείο της Θήβας υπηρετούν αυτήν τη στιγμή 4 παθολόγοι (ο ένας με σύμβαση και δύο άνω των 60 ετών), 3 παιδίατροι (1 με σύμβαση), 1 γενική ιατρός, 3 αναισθησιολόγοι, 5 χειρουργοί (1 άνω των 65 ετών, 2 με σύμβαση, 1 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), 2 ακτινολόγοι (1 με σύμβαση), ενώ δεν υπάρχουν πνευμονολόγοι, λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι.

Επιπλέον, υπάρχει μακροχρόνια έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε τραυματιοφορείς, προσωπικό καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου από το κράτος για το τρέχον έτος, όπως και για τα προηγούμενα, είναι πολύ κάτω των αναγκών».

Αναγκαίο το Νοσοκομείο Θήβας σε μια περιοχή με εκατοντάδες εργαζόμενους

Συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Η πολιτική υποβάθμισης είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί την προηγούμενη δεκαετία μια προσπάθεια απαξίωσης της χρησιμότητας του νοσοκομείου, αλλά το ΚΚΕ τονίζει πως η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα του Νοσοκομείου Θήβας είναι αδιαμφισβήτητη για το λαό της περιοχής και υπογραμμίζεται ακόμα περισσότερο με την εξελισσόμενη πανδημία.

Στον οργανισμό του Νοσοκομείου της Θήβας προβλεπόταν λειτουργία ΜΕΘ, αλλά δεν έχει προσληφθεί ποτέ έως τώρα το αντίστοιχο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στις σημερινές συνθήκες, που διαφαίνεται η αναγκαιότητα για λειτουργία της ΜΕΘ, δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, η εξασφάλιση του εξοπλισμού επαφίεται αποκλειστικά σε σκόρπιες "δωρεές" ιδιωτών, χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός. Επιπλέον, δεν υπάρχει κέντρο αιμοδοσίας για να καλύπτει βασικές ανάγκες και αυτό είναι αναγκαίο να γίνει τώρα.

Μιλάμε για ένα νοσοκομείο που καλύπτει τον πληθυσμό μίας περιοχής που περιλαμβάνει τη βιομηχανική ζώνη, εκατοντάδες εργασιακούς χώρους, πολλά εργοστάσια με εργατικά ατυχήματα, τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας με τροχαία. Περιλαμβάνει πληθυσμούς Ρομά, τα camp προσφύγων Θήβας και Οινοφύτων, στρατόπεδο και φυλακές.

Η ίδια απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί στα Κέντρα Υγείας της περιοχής και τα ιατρεία του ΙΚΑ και στις συνθήκες αυτές συνεχίζεται η μεταφορά γιατρών για τη στήριξη του νοσοκομείου. Προσπαθούν να καλύψουν "τρύπες" και δημιουργούν πολλαπλάσιες. Αυτή είναι η πολιτική τους».

Το ΚΚΕ παλεύει μαζί με το λαό

Σε σχέση με τις διεκδικήσεις που προβάλλει το Κόμμα, το στέλεχος του ΚΚΕ κάλεσε το λαό να παλέψει για να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό, να στελεχωθούν, να εξοπλιστούν και να λειτουργούν σε 24ωρη βάση τα Κέντρα Υγείας Σχηματαρίου, Ερυθρών και Θήβας, τα Ιατρεία Οινοφύτων και η ΤΟΜΥ Θήβας. Να υποστηριχθεί η πλήρης λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές με πληθυσμό μεγάλης ηλικίας, όπως οι Δημοτικές Ενότητες Θίσβης και Δερβενοχωρίων. Να ικανοποιηθεί τώρα το πάγιο αίτημα των υγειονομικών για ένταξη στα ΒΑΕ, όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ στην πρόσφατη πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή.

Οπως είπε, «η ίδια κατάσταση επικρατεί παντού, αφού γενική τάση είναι η εμπορευματοποίηση, η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Στη Λαμία, στη Χαλκίδα, στη Λιβαδειά, στην Αμφισσα, στο Καρπενήσι, για να μιλήσουμε μόνο για τη Στερεά».

Για το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Θήβας, που στεγάζεται σε εγκαταστάσεις οι οποίες εγκαινιάσθηκαν το 2003 δίπλα από το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας. Οπως είπε, «διαθέτει αξιόλογη υποδομή, με πισίνα και ειδική μπανιέρα για κινησιοθεραπεία και άλλες μορφές θεραπείας, υπάρχει υποδομή για τη λειτουργία κλινών αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας. Με τον υπάρχοντα εξοπλισμό υπάρχει από τεχνικής άποψης η δυνατότητα για την αντιμετώπιση πολλών ειδών παθήσεων.

Το Κέντρο αυτό αποτελεί τη μοναδική δημόσια δομή τόσο για την υποστήριξη και κατάρτιση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες όσο και Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση σε όλη τη Βοιωτία. Παρ' όλα αυτά, από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ το ρήμαξαν. Ειδικά την τελευταία δεκαετία το προσωπικό του Κέντρου μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι μοναδικοί εργαζόμενοι είναι ένας φυσίατρος και μία φυσικοθεραπεύτρια.

Τι γίνεται στην πράξη; Εκατοντάδες οικογένειες Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στη Βοιωτία ξεζουμίζονται οικονομικά απευθυνόμενοι σε υπηρεσίες ιδιωτών, ενώ μεγάλος αριθμός εργαζομένων και συνταξιούχων έχουν ανάγκη ιατρικής αποκατάστασης, ειδικά λόγω των εργατικών "ατυχημάτων" και των επαγγελματικών παθήσεων.

Να στελεχωθεί πλήρως τώρα το Κέντρο Αποκατάστασης Θήβας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να λειτουργήσει το σύνολο των υποδομών και του εξοπλισμού του ως Κέντρο Υποστήριξης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και Κέντρο Αποκατάστασης ανοικτής και κλειστής νοσηλείας. Να συντηρηθεί πλήρως με κρατική δαπάνη το σύνολο της υποδομής και του εξοπλισμού του».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι το Κόμμα παλεύει για κάθε πρόβλημα με κριτήριο τις ανάγκες του λαού μας. «Στη δράση μας περιλαμβάνουμε την αντιμετώπιση της μόλυνσης του Ασωπού που προκαλούν η δίψα του κέρδους των βιομηχάνων και η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Εντείνουμε την παρέμβαση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στα εργοστάσια, στη βιομηχανική ζώνη. Δεκάδες εργατικά "ατυχήματα", εργοδοτικά εγκλήματα. Οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν και όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα, διαχειρίζονται και διατηρούν την ίδια άθλια κατάσταση γιατί υπερασπίζονται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και αντιμετωπίζουν την προστασία της ζωής της εργατικής τάξης ως κόστος».

Η κατάσταση στο σύστημα Υγείας δείχνει την ανωτερότητα του σοσιαλισμού

Καταλήγοντας, ο Γ. Μαρίνος στάθηκε στη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ στο λαό, τονίζοντας ότι ο καπιταλισμός δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να δώσει λύση στο κεντρικό πρόβλημα, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, «το κριτήριο του κέρδους είναι ασθένεια που δεν γιατρεύεται κι αυτή είναι η βάση που η Υγεία είναι πανάκριβο εμπόρευμα».

Αλλωστε, όπως ανέφερε, «στη διάρκεια της πανδημίας καταρρίφθηκαν πολλοί μύθοι. Στις ΗΠΑ μαζί με την κατάρρευση του συστήματος Υγείας και τους 160.000 νεκρούς κατέρρευσε το λεγόμενο "αμερικάνικο όνειρο" και αναδείχθηκε στα μάτια του αμερικανικού λαού, στα μάτια των λαών η καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Συζητάμε πλατιά, τεκμηριωμένα, με επιμονή και αναδεικνύουμε αυτό που βιώνουν ο λαός μας και οι άλλοι λαοί. Το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που στηρίζεται στην εξουσία της αστικής τάξης και στην καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, το σύστημα που έχει στο κέντρο του το κέρδος των καπιταλιστών δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες.

Η υγεία του λαού σε κάθε καπιταλιστική χώρα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Αυτό βάζει τη σφραγίδα του στην πρόληψη, στην έρευνα για τα εμβόλια και τις θεραπευτικές αγωγές, αυτό εκδηλώνεται στην υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και στις ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό».

Στον αντίποδα, «οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης είναι πολύτιμη παρακαταθήκη και οι κατακτήσεις αυτές δεν παραγράφονται από την αντεπανάσταση, τα λάθη και τις παραλείψεις, την επιχείρηση συκοφάντησης.

Χιλιάδες μονάδες Υγείας με σύγχρονο εξοπλισμό, με χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές στην υπηρεσία του λαού, δείχνοντας τα πλεονεκτήματα του νέου κοινωνικοοικονομικού συστήματος, του εργατικού κράτους και του κεντρικού σχεδιασμού που αντιμετώπισαν την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό. Ακόμα και η μικρή Κούβα, που βρίσκεται στο στόμα του λύκου, του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, σε συνθήκες σκληρού αποκλεισμού, έδειξε τα πλεονεκτήματα της εργατικής εξουσίας.

Μπορούν να γίνουν ουσιαστικά βήματα στην οργάνωση και τον προσανατολισμό της πάλης, να κατανοηθεί πλατιά ότι κάθε υποχώρηση οδηγεί στη χειροτέρευση της κατάστασης, ότι σήμερα τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της ανόδου της απαιτητικότητας και της συντονισμένης δράσης. Ζούμε στον 21ο αιώνα, τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για πρόληψη, προστασία και αποκατάσταση των προβλημάτων υγείας, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Το ΚΚΕ παλεύει για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος κι αυτό μπορεί να γίνει πράξη με την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των οικονομικών εργαλείων, των μέσων παραγωγής, με τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Καλούμε το λαό της περιοχής, τους νέους και τις νέες να προβληματιστούν παραπέρα για τα δεινά που προκαλεί η σαπίλα του σημερινού συστήματος και τη μεγάλη σημασία που έχει για τη ζωή τους η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών αγροτών, των επαγγελματιών, να σκεφτούν τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους και τη μεγάλη σημασία της πάλης για το σοσιαλισμό».

Σύντομες παρεμβάσεις

Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις από την Εύη Πάρλα, νοσηλεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Θήβας, και την Γιάννα Καντίκα, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θήβας. Η Εύη Πάρλα αναφέρθηκε στα κενά σε υλικά και προσωπικό που αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας, ενώ η Γιάννα Καντίκα στην ανάγκη τα δίκαια αιτήματα της κάλυψης όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό και της επαρκούς χρηματοδότησης όλων των δομών Υγείας να γίνουν υπόθεση των μαζικών φορέων της περιοχής.