ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Πρωτοβουλίες αγώνα και αλληλεγγύης από Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα
Παρασκευή 31 Ιούλη 2020

Με μεγάλη ανταπόκριση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η συναυλία αλληλεγγύης για τους εποχικά εργαζόμενους που οργάνωσαν στα Χανιά το Σωματείο Επισιτισμού, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Τα σωματεία χαιρετίζουν τη συνεισφορά του χανιώτικου λαού που πήρε μέρος στην εκδήλωση και συνέβαλε στη συγκέντρωση σημαντικού όγκου ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους εποχικούς εργαζόμενους. Εκφράζουν επίσης τις ευχαριστίες τους στους Χανιώτες καλλιτέχνες Βάλια Αλεξίου, Μάνο Μαλαξιανάκη, Κώστα Φιωτάκη, Μιχάλη Φράρο, Τάσο Ψαλιδάκη και τα μουσικά τους σχήματα που στήριξαν αφιλοκερδώς την πρωτοβουλία.

«Η σημερινή συναυλία είναι απόδειξη ότι η ταξική αλληλεγγύη είναι το δυνατότερο όπλο των εργαζομένων σε όποιο κλάδο και αν ανήκουμε», τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού, Σήφης Αποστολάκης. «Οπως μείναμε δυνατοί μέσα στην περίοδο της πανδημίας, έτσι και μέσα στο καλοκαίρι δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα μας. Τα σωματεία θα είμαστε σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατική γειτονιά, στην πρώτη γραμμή ενάντια στην καταιγίδα απολύσεων που έρχεται και στις μειώσεις μισθών», τόνισε.

Σημαντική η ανταπόκριση του χανιώτικου λαού στη συναυλία και το κάλεσμα για έμπρακτη αλληλεγγύη στους εποχικούς εργαζόμενους
Νωρίτερα, την ίδια μέρα, τα Σωματεία Επισιτισμού και Ιδιωτικών Υπαλλήλων έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο, την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, διεκδικώντας μέτρα ανακούφισης για τους εποχικούς. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη από τον Μάρτη του 2020 έως τον Απρίλη του 2021. Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά των εποχικά εργαζομένων και ανέργων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ενταξη στο κοινωνικό παντοπωλείο και στο κοινωνικό τιμολόγιο. Να μην κοπεί το νερό σε κανέναν εποχικό.

Με την κινητοποίησή τους, τα αιτήματά τους συζητήθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης και απέσπασαν δεσμεύσεις για την υλοποίησή τους.

Καταγγελία για εργαζόμενο μάγειρα που λιποθύμησε στη δουλειά και απολύθηκε

Οσον αφορά στις συνθήκες δουλειάς στα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει, πληθαίνουν οι καταγγελίες για εντατικοποίηση, πολλές ώρες δουλειάς, ρεπό που δίνονται με το σταγονόμετρο, φόρτο εργασίας που επωμίζεται το προσωπικό που κρατιέται στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, την ώρα που η ανάγκη τήρησης των «υγειονομικών πρωτοκόλλων» συνεπάγεται αυξημένο φόρτο εργασίας.

Στο φόντο αυτό, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου καταγγέλλει πως εποχικά εργαζόμενος μάγειρας λιποθύμησε την ώρα της δουλειάς και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Μετά τη λιποθυμία, που αποδίδεται σε υπερκόπωση λόγω των συνθηκών δουλειάς, του χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια, κατά τη διάρκεια της οποίας η εργοδοσία έσπευσε να τον απολύσει!

Νέα κινητοποίηση ενάντια σε απόλυση στη Θεσσαλονίκη

Σε νέα διαμαρτυρία στην πύλη του «One Salonica Mall» προχώρησαν προχτές μέλη του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης και μέλους του Σωματείου από την επιχείρηση «Bufala Gelato».

Μέλη του Συνδικάτου συναντήθηκαν με εκπροσώπους της εργοδοσίας, η οποία ωστόσο εμμένει στην απόλυση, η οποία έγινε την περασμένη βδομάδα υπό το πρόσχημα της «αναδουλειάς», με τη διεύθυνση του καταστήματος ωστόσο να τονίζει στην εργαζόμενη πως η ίδια απολύθηκε γιατί «δεν είχε εμπιστοσύνη» στην εταιρεία και την εργοδοσία. Το Συνδικάτο τονίζει ότι η εργαζόμενη απολύθηκε καθώς ερχόταν σε σύγκρουση με την εργοδοτική ασυδοσία.

Συνεχίζονται οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Στο μεταξύ, τα σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα στον Τουρισμό και άλλους κλάδους που συνδέονται με αυτόν, συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες τους.

Σήμερα, Παρασκευή, οργανώνονται οι εξής παρεμβάσεις:

-- Το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο του νησιού, στις 10 π.μ. Παράλληλα, προετοιμάζει τη Γενική Συνέλευσή του, που θα γίνει την Πέμπτη 13/8, με θέμα τα επόμενα βήματα αγωνιστικής κλιμάκωσης, με απεργία στις 4 Σεπτέμβρη στο νησί.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης του ΟΑΕΔ, στις 10 π.μ., με αιχμή τα αιτήματά της για την προστασία των εποχικών εργαζομένων.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Ξενοδοχείων - Επισιτισμού Ρόδου καλεί σε διαμαρτυρία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 3 μ.μ., διεκδικώντας την απαλλαγή των ανέργων, των ελαστικά απασχολούμενων και όσων έχουν ενταχθεί στο «μηχανισμό στήριξης» από τα δημοτικά τέλη.