ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ
Στο 40% οι ελλείψεις προσωπικού
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Στη Σύρο, όπου ήδη έχουν εντοπιστεί τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και στο νοσοκομείο του νησιού, το οποίο διασυνδέεται με άλλα, όπως της Νάξου, δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με 3 κρεβάτια, η οποία αναμένεται να παίξει το ρόλο υποδοχής για τα περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης πριν την αεροδιακομιδή. Να σημειωθεί ότι τόσο η ΜΑΦ όσο και η πρόσφατη δημιουργηθείσα Παιδιατρική κλινική καλύπτονται από το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό, με μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα, ανάλογα με τις ανάγκες. Μέχρι και σήμερα δεν έχει προσληφθεί καν το προσωπικό για το τμήμα της ΜΑΦ, ενώ από τις πολυδιαφημισμένες «700 προσλήψεις στα νησιά», στη Σύρο αναλογούν μόλις 9 επικουρικές νοσηλεύτριες για όλα τα τμήματα, όταν η έλλειψη σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αγγίζει το 35% - 40% στο νοσοκομείο και στους τραυματιοφορείς το 75%.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, θα αξιοποιηθεί η βάση αεροδιακομιδής που διαθέτει το νησί, σε μόνιμη βάση για να υποδέχεται ασθενείς με Covid-19 από τα γύρω νησιά. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι με τις ελλείψεις σε προσωπικό και χωρίς ΜΕΘ, η μεταφορά όλων των ύποπτων κρουσμάτων από τα γύρω νησιά στη Σύρο θα δημιουργεί επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας και εργασίας.

Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο της Σύρου διαθέτει μόλις έναν θάλαμο αρνητικής πίεσης, ενώ δύο μικρά λυόμενα θα στεγάζουν τα ύποπτα κρούσματα κορονοϊού στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Οσο για τον εργαστηριακό έλεγχο που διατυμπάνιζε το υπουργείο Υγείας ότι έχει εξασφαλίσει σε ...κομβικά σημεία της νησιώτικης Ελλάδας, μετά από «δωρεά» της Περιφέρειας (δηλαδή πάλι με χρήματα του λαού) εξασφαλίστηκε ένας μικρός αναλυτής PCR (δίνει αποτέλεσμα σε μιάμιση ώρα περίπου).

Ο στόλος του ΕΚΑΒ αποτελείται από μόλις 2 ασθενοφόρα, τα οποία δεν έχουν επαρκή πληρώματα για να στελεχωθούν, κι όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος θα μετακινηθούν πληρώματα του ΕΚΑΒ από την Αθήνα, προκειμένου να κυκλοφορούν δύο ασθενοφόρα σε ένα νησί με 22.000 μόνιμο πληθυσμό, που πολλαπλασιάζεται αυτή την περίοδο.