ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πιπιλίζοντας την καραμέλα των ... «ακραίων φαινομένων»
Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Περιοχές που επλήγησαν στην Εύβοια επισκέφθηκε χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης. Στην πεπατημένη όλων των κυβερνήσεων και Τοπικών Διοικήσεων του κεφαλαίου, πιπίλισε και αυτός την καραμέλα των «ακραίων φαινομένων» και της «πρωτοφανούς νεροποντής», φτάνοντας στο σημείο να αντιστρέψει την πραγματικότητα υποβαθμίζοντας την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης ως αιτία της καταστροφής.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας για «ακραία φαινόμενα», επικαλέστηκε περίπου ...άγνοια για το τι πρέπει να κάνουν, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών αλλού, λέγοντας ότι «οι επιστήμονες θα μας υποδείξουν ποια είναι τα προστατευτικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν». Υποστήριξε ότι «ήδη είχαν δρομολογηθεί σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα» - από αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια - και υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι της καταστροφής που έγινε, άκουσα - οι ειδικοί το είπαν, δεν το λέω εγώ - δεν σχετίζεται με την πυρκαγιά», η οποία έπληξε την περιοχή πέρυσι. «Ενα μικρό κομμάτι μόνο μπορεί να αποδοθεί σε, ενδεχομένως, μη καλή αντιπλημμυρική θωράκιση από τη ζημιά που είχε γίνει από την πυρκαγιά αυτή», ισχυρίστηκε!

Σε κάθε περίπτωση, είπε για τα ζητήματα των υποδομών ότι πέρα από τις αρμοδιότητες δήμων και Περιφέρειας, «επειδή οι ζημιές είναι σημαντικές, ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς θα γίνει από το υπουργείο Υποδομών, ειδικά όσον αφορά τις βασικές γέφυρες και μέρη του οδικού δικτύου τα οποία έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή».

Και τι ξεχώρισε; «Να ξαναδούμε σημαντικές εκκρεμότητες του κυβερνητικού μας έργου, όπως η παράκαμψη της Χαλκίδας, εμβληματικό έργο, για το οποίο πιστεύω ότι τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι να μπορούμε να προχωρήσουμε πια στην προκήρυξή του», δηλαδή έργο μεταφορών και διαμετακόμισης, που αφορά βασικά τις μπίζνες, δείχνοντας και σε αυτήν την περίπτωση τις προτεραιότητές τους.

Παραπέρα, εξέφρασε την οδύνη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Παρέπεμψε τους πληγέντες σε αποζημιώσεις από το εθνικό αποθεματικό. Το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγησή τους αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, Τρίτη, από κυβερνητικό κλιμάκιο που θα κάνει αυτοψία στις πλημμυροπαθείς περιοχές. Αναμένονται οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμφανιστούν και οι υπουργοί Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επίσης, παρείχε κάλυψη στην Πολιτική Προστασία, παρά την κριτική που δέχεται για αργοπορημένη αντίδραση: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πολιτική Προστασία τους τελευταίους μήνες δίνει πολλαπλές μάχες σε πολλά επίπεδα, πιστοποιεί τη μεγάλη χρησιμότητά της σε όλα τα επίπεδα, στην πανδημία, σε φωτιές, σε πλημμύρες και έχει τη στήριξη όλων μας. Οπως και ο υφυπουργός, ο κ. Χαρδαλιάς, έχει την απόλυτη προσωπική μου στήριξη στον αγώνα τον οποίο κάνει», είπε. Επανέλαβε και ο ίδιος, εξάλλου, για τη χρήση του «112» τον ισχυρισμό ότι η αποστολή του σχετικού μηνύματος «μπορεί - δεν το ξέρουμε - να προκαλούσε και παραπάνω πανικό».

Μετά την αυτοψία Μητσοτάκη, ακολούθησε σύσκεψη στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας στη Χαλκίδα, με τη συμμετοχή κυβερνητικών, τοπικο-διοικητικών και άλλων παραγόντων.