Δεκαέξι νέα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς
Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Την εγγραφή δεκαέξι νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας ανακοίνωσε χτες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το ΥΠΠΟΑ, μέσω της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εφαρμόζει στην Ελλάδα τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, UNESCO 2003 και στο πλαίσιο αυτής δημιουργήθηκε το Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο οποίο από το 2008 έχουν εγγραφεί 39 στοιχεία και τώρα προστέθηκαν άλλα 16. Τα στοιχεία αυτά αφορούν πτυχές λαϊκής έκφρασης και δημιουργικότητας, που έχουν να κάνουν είτε με τη μουσική και το χορό είτε με τεχνογνωσίες και παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας.

Ανάμεσά τους το αποκριάτικο έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» της Νάουσας, η λαϊκή κιθάρα, καταλυτική για τη διαμόρφωση και εξέλιξη αυτού του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, η Μεσοσπορίτισσα (εσπερινός στο εκκλησάκι της Παναγίτσας εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας), το Πορσάνικο Μαχαίρι Λευκάδας (ιδιαίτερη τεχνοτροπία μαχαιροποιίας που αναπτύχθηκε από τους Ενετούς 1684 - 1789) και άλλα πανηγύρια, λαϊκά έθιμα και καλλιέργειες.