ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Ο λαός να παρέμβει στις επικίνδυνες εξελίξεις για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια
Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Από παλιότερη κινητοποίηση για να κλείσει η βάση της Σούδας
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Αυγούστου η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, αφιερωμένη στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων από τη ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Μανώλης Παπαδομανωλάκης έκανε λόγο για την ανάγκη της κατάργησης των πυρηνικών όπλων, την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και το κλείσιμο της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας.

Μιλώντας ειδικά για την ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, σημείωσε ότι «κανείς σήμερα δεν πρέπει να έχει την αυταπάτη ότι η βάση της Σούδας, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα εμποδίσουν τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με ποιων τις πλάτες η Τουρκία κάνει επίδειξη ισχύος στην περιοχή και αμφισβητεί την επήρεια της Κρήτης και άλλων νησιών στην ελληνική ΑΟΖ; Δεν είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί που στηρίζουν τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και την κυβέρνηση Σάρατζ; Δεν είναι το ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και νομιμοποιεί έτσι τη συνέχιση των υπερπτήσεων των τουρκικών αεροπλάνων πάνω από ελληνικά νησιά, γκριζάροντάς τα;».

Τόνισε ακόμη πως «ο "εύκολος", "ρεαλιστικός" δρόμος με το λαό στη γωνία, να περιμένει μάταια από τα παζάρια της ελληνικής αστικής τάξης με τους "διεθνείς εταίρους" της να υπηρετήσουν τάχα τα δικά του συμφέροντα, δοκιμάστηκε και αποδείχθηκε μάταιος. Αυτόν τον επιζήμιο δρόμο των "ισχυρών συμμάχων" και των "απάνεμων λιμανιών" τον γεύτηκε ο λαός και βρίσκει μπροστά του όλο και πιο μεγάλες φουρτούνες» και αναφέρθηκε αναλυτικά στο αίτημα για απεμπλοκή της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τονίζοντας πως ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να παρέμβει αποφασιστικά κόντρα στις επικίνδυνες εξελίξεις που απεργάζονται σε βάρος του.

Εκδηλώσεις μνήμης στο Ναγκασάκι

Το αίτημα για πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων διεθνώς έθεσαν ξανά οι επιζώντες του πυρηνικού ολοκαυτώματος που προκάλεσε πριν από 75 χρόνια ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στο μαρτυρικό Ναγκασάκι, με χιλιάδες νεκρούς και σακατεμένους.

Οι επετειακές εκδηλώσεις που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή δεν είχαν την αλλοτινή συμμετοχή των προηγούμενων χρόνων λόγω πανδημίας και μερικές εκατοντάδες παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις στο Πάρκο Ειρήνης της πόλης και την κεντρική τελετή στη μνήμη των θυμάτων στον ναό Ουρακάμι.

«Με τον νέο κορονοϊό η ανθρωπότητα δεν φοβόταν μέχρις ότου διαδόθηκε στο άμεσο περιβάλλον μας. Ομως εάν κάνουμε το ίδιο με τα πυρηνικά όπλα και περιμένουμε να πάθουμε για να μάθουμε, τότε θα βρεθούμε σε μία θέση χωρίς επιστροφή», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος του Ναγκασάκι, Τομιχίσα Τάουε και επανέλαβε πως είναι απαραίτητο η Ιαπωνία να υπογράψει τη διεθνή Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Οπλων.