ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα που δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των πληγέντων
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Δέσμη μέτρων για τους πληγέντες της Εύβοιας, τα οποία, χωρίς υπερβολή, ορισμένα από αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν κοροϊδία, παρουσίασε χτες η κυβέρνηση. Τα μέτρα αυτά είτε δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των πληγέντων είτε είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας, λες και μετά από 6 μήνες άνθρωποι που καταστράφηκαν ολοσχερώς θα μπορούν να καλύψουν τις ...φορολογικές τους υποχρεώσεις... Επιπλέον, τα μέτρα αυτά είναι αμφίβολο πότε και εάν θα υλοποιηθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα μέχρι και χτες, πληγέντες από καταστροφικές πλημμύρες το Γενάρη και τον Απρίλη του 2020, δεν είχαν αποκατασταθεί πλήρως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος. Γιατί σε ό,τι αφορά το ζήτημα των απαραίτητων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, ούτε λόγος να γίνεται... Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της βιβλικής καταστροφής με τους 8 νεκρούς. Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, λοιπόν, απάντηση δεν έδωσε ούτε χτες η κυβέρνηση, παρά μόνο για κάποια πολύ βασικά έργα οδοποιίας που είναι απαραίτητα για να μπορεί να μετακινείται ο κόσμος.

Συνοπτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες από τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, είναι:

-- Αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων αλλά μόνο για έξι μήνες.

-- Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή. Το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει - αρχικά - πιστώσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ για τις πρώτες ανάγκες. Συγκεκριμένα, οικονομική ενίσχυση ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του. Οι πολύτεκνες οικογένειες που υπέστησαν ζημιές θα πάρουν άλλα 600 ευρώ. Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.


-- Εκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για τους δύο πληγέντες από πλημμύρες δήμους της Εύβοιας.

-- Αποζημιώσεις σε αγρότες, μέσω του ΕΛΓΑ, που ξεκινά την καταγραφή των ζημιών.

-- Χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα των οποίων η επιχείρηση επλήγη στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Υπολογίζεται, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ότι στο δήμο Χαλκιδέων έχουν πλημμυρίσει 1.500 σπίτια και έχουν καταστραφεί 30, ενώ στο δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων έχουν πλημμυρίσει 1.000 - 1.500 σπίτια και έχουν καταστραφεί 50. Το κόστος για 3.000 σπίτια ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι επιχειρήσεις με μεγάλες ζημιές υπολογίζονται σε 30 στον δήμο Χαλκιδέων και σε 20 στον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων. Το κόστος για 50 επιχειρήσεις ανέρχεται στις 400.000 ευρώ.

-- Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

-- Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.

-- Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των δήμων που έχουν πληγεί.