ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κυβέρνηση και «σύμμαχοι» δρομολογούν επικίνδυνες εξελίξεις

Αποκαλυπτικά για μια ακόμα φορά τα «ευχολόγια» ΗΠΑ και ΕΕ που σπρώχνουν με χέρια και πόδια το «διάλογο» για «διευθετήσεις» και σχέδια συνεκμετάλλευσης

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Eurokinissi

Από τη συνάντηση Πομπέο - Δένδια την περασμένη Παρασκευή
Σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που ανοιχτά δρομολογούν επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των λαών της περιοχής και σχέδια συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, δείχνει για «λύση» η κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά, προϊδεάζοντας για ακόμα πιο επικίνδυνες εξελίξεις, στο άμεσο μάλιστα μέλλον.

Διόλου τυχαία, άλλωστε, παρά τα ...καντάρια «στήριξης» και «αλληλεγγύης» που μας φόρτωσαν τις προηγούμενες μέρες οι «μεγάλοι σύμμαχοι» της ντόπιας αστικής τάξης, το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» συνεχίζει για δεύτερη βδομάδα στη σειρά να αλωνίζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδευόμενο από σημαντική δύναμη τουρκικών πολεμικών πλοίων και υποβρύχιο, ενώ στον αέρα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιεί αδιάκοπα, όλες αυτές τις μέρες, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Συγκεκριμένα, σε ένα «διπλωματικό μαραθώνιο», όπως τον παρουσιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, τις προηγούμενες μέρες, την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, συναντήθηκε στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογο του, Μ. Πομπέο (ο οποίος στη συνέχεια συναντήθηκε και με τον Τούρκο ομόλογό του. Βλέπε και σχετικό θέμα). Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβγαλε κατόπιν ανακοίνωση, λέγοντας ότι στο επίκεντρο βρέθηκε «η επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο προκείμενο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα και τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις, εξισώνοντάς τις στην ουσία με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, στη λογική των «διαφιλονικούμενων υδάτων», προκειμένου να μη διαρραγεί η λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή.

«Η σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την Τουρκία»

Ο Ν. Δένδιας πήρε μέρος, την Παρασκευή, και στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης δεν πήρε καμία απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εξαιτίας των προκλητικών ενεργειών της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, παραπέμποντας στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνέρχεται άτυπα στο Βερολίνο, στις 27 και 28 Αυγούστου.

Αργότερα μόνο εκδόθηκε ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, όπου οι Ευρωενωσιακοί αντιμετωπίζουν την τουρκική προκλητικότητα με ευχολόγια και γενικολογίες, ενώ δεν παραλείπουν να επισημάνουν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την ΤουρκίαMinisters recalled the importance they attach to relations with Turkey»), καταρρίπτοντας για ακόμα μία φορά το κυβερνητικό αφήγημα περί «διπλωματικής απομόνωσης» της Αγκυρας.

Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων («through dialogue and negotiation»), εξισώνοντας τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις με τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, δείχνοντας το τραπέζι του «διαλόγου» για ένα εφ' όλης της ύλης παζάρι το οποίο επιδιώκει η Τουρκία και το οποίο θα ακουμπά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ πρόκειται να προετοιμάσει επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που οι εντάσεις δεν μειωθούν», παραπέμποντας την απόφαση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, που τόσο προπαγανδίζει η κυβέρνηση ως μέσο πίεσης και φόβητρο για την Αγκυρα, για αργότερα, στην πραγματικότητα ως ένα ακόμη «χαρτί» στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών ΕΕ - Τουρκίας.

Δεν περνά, επίσης, απαρατήρητο ότι το έκτακτο Συμβούλιο, που συγκλήθηκε, υποτίθεται, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τις τουρκικές προκλήσεις, φρόντισαν να το φορτώσουν και με μια σειρά από άλλα θέματα, συγκεκριμένα την κατάσταση σε Λευκορωσία, Λίβανο, Βενεζουέλα και Βολιβία, υποβαθμίζοντας και στην πράξη τη συζήτηση που επεδίωκε εκεί η ελληνική κυβέρνηση για τα Ελληνοτουρκικά.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί και η χτεσινή δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ανακοίνωσε και επίσημα την πραγματοποίηση ειδικής Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας: «Προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 - 25 Σεπτεμβρίου 2020».

Σενάρια για άμεση επανεκκίνηση των διερευνητικών

Να καταγραφούν εδώ πληροφορίες ότι στο Συμβούλιο σημειώθηκε διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για την ανακοίνωση που θα εκδιδόταν στο πέρας της συνεδρίασης. Οτι η ελληνική πλευρά επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων του «Oruc Reis» και θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ.

Η γερμανική πλευρά φέρεται να αντέδρασε, ειδικά στην αναφορά στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο εμφανίζεται ενοχλημένο για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε - μία μέρα πριν από την ανακοίνωση επανεκκίνησης των λεγόμενων διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, επανεκκίνηση που συμφωνήθηκε τουλάχιστον από τα μέσα Ιούλη, στο Βερολίνο, σε επαφές συμβούλων των Μητσοτάκη και Ερντογάν με γερμανική διαμεσολάβηση.

Ετσι, στο τέλος του Συμβουλίου υπήρξε μια γενικόλογη ανάρτηση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ο οποίος περιορίστηκε να πει ότι η ΕΕ στέκεται «αλληλέγγυα σε Ελλάδα και Κύπρο, καλώντας την Τουρκία σε αποκλιμάκωση και επανάληψη του διαλόγου».

Σημειωτέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο Συμβούλιο συζητήθηκε το ενδεχόμενο στην περίληψη της συζήτησης που θα εξέδιδε το γραφείο του Μπορέλ, να γινόταν μια αναφορά ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ενός «μορατόριουμ» σε «ερευνητικές δραστηριότητες» σε «αμφισβητούμενα ύδατα», μια απαράδεκτη φρασεολογία που χρησιμοποιούν ανοιχτά οι Αμερικανοί και οι Ευρωενωσιακοί, τους τελευταίους μήνες, κάνοντας σαφές πως τα κυριαρχικά δικαιώματα «γκριζάρονται» για να ανοίξει ο δρόμος των επικίνδυνων διευθετήσεων.

Αλλωστε, σύμφωνα με όσα διαρρέονται, η Γερμανία φέρεται να επιθυμεί την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ και η Ουάσιγκτον φέρεται να πιέζει για «αποκλιμάκωση», ζητώντας μεταξύ άλλων από την Αθήνα να μην επιμείνει στην οδό των κυρώσεων, ώστε να ανοίξει ένα «παράθυρο» για επανεκκίνηση των διερευνητικών, ακόμα και πριν από το επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 - 28/8, αν το «Oruc Reis» αποχωρήσει από την περιοχή, μετά τη λήξη της τουρκικής NAVTEX στις 23/8.

«Ικανοποιημένη» και έτοιμη για «διάλογο» η κυβέρνηση

Χωμένη μέχρι το λαιμό σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για λογαριασμό της αστικής τάξης και συνεχίζοντας να εξωραΐζει τον βρώμικο ρόλο των «συμμάχων» και «εταίρων» και την αναπαραγωγή των ευρωατλαντικών μύθων, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, δήλωσε μετά το πέρας του Συμβουλίου «ικανοποιημένος από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο»!

Παραπέρα, ανέφερε ότι ο κατάλογος κυρώσεων που συμφωνήθηκε να καταρτίσουν οι υπηρεσίες της ΕΕ (στο Συμβούλιο της 13/7) «καταρτίζεται» και «θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα», την επόμενη βδομάδα, στο Συμβούλιο της 27 - 28/8, για το οποίο σημειωτέον ήδη κάποιοι παράγοντες φτιάχνουν κλίμα ότι καθώς χαρακτηρίζεται «άτυπο», ούτε εκεί μπορούν τελικά να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις...

Σε κάθε περίπτωση, ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη. Επισήμως, «οι συνομιλίες θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής».

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει συνεχώς και σε όλους τους τόνους ότι είναι έτοιμη για τον «διάλογο» που στρώνουν μπροστά. Είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας την Παρασκευή: «Παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και με την Τουρκία. Βεβαίως, όμως, όχι υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμού. Διάλογος διεξάγεται υπό τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς. Οχι επί παντός του επιστητού», συμπλήρωσε κι ενώ η ίδια η κυβέρνηση επιστρατεύει όλο και πιο συχνά τις διατυπώσεις περί «θαλασσίων ζωνών», που «χωράνε» όλες τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Από κοντά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, που μιλώντας χτες στον τ/σ «Open» τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ξανά τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας (...) Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να συζητήσουμε με τους γείτονές μας, αν και εκείνοι το επιθυμούν. Να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες, να υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση για να προχωρήσουμε».

Εγκριση της συμφωνίας Αιγύπτου - Ελλάδας

Η Συνταγματική και Νομοθετική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Αίγυπτο ενέκρινε χτες τη συμφωνία με την Ελλάδα για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ.

«Αυτή η συμφωνία επιτρέπει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», ανέφερε, σύμφωνα με το «Arab News» ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκριση της συμφωνίας από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών είναι προαπαιτούμενο για να κοινοποιηθεί η συμφωνία στον ΟΗΕ και να αποκτήσει νομική ισχύ.