Το Συνδικάτο είναι η οργάνωση και η δύναμη των εργαζομένων
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

«Τώρα είναι η ώρα να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, να απαιτήσουμε εισόδημα επιβίωσης για όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό - τουρισμό (...) Είναι ώρα να δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, είναι ώρα για να απαιτήσουμε μέτρα προστασίας και αναβάθμιση των υποδομών δημόσιας δωρεάν Υγείας για την προστασία της ζωής μας». Το κάλεσμα αυτό απευθύνει στους εργαζόμενους το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας, μπροστά στις αρχαιρεσίες του αλλά και στις κινητοποιήσεις με τις οποίες σχεδιάζει να δώσει συνέχεια στην αγωνιστική του δράση.

Μεγάλο μέρος των εργαζομένων παραμένει σε καθεστώς αναστολής ή έχει βρεθεί στην ανεργία, την ίδια στιγμή που ένα άλλο κομμάτι δουλεύει σε συνθήκες εντατικοποίησης, με πλημμελή μέτρα προστασίας, ενώ μάλιστα στο νησί καταγράφονται αυξημένα κρούσματα. Στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν επαναλειτουργήσει τη φετινή σεζόν, το προσωπικό είναι μειωμένο στο μισό. «Μεροκάματο του τρόμου» χαρακτηρίζει το μεροκάματο που βγάζουν οι εργαζόμενοι ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σταμάτης Πελάης. Οπως εξηγεί, εκτός από το φόβο για την υγεία τους και τους εξουθενωτικούς ρυθμούς, αντιμετωπίζουν και το κλίμα τρομοκρατίας που επιβάλλουν οι εργοδότες.

Δίπλα στους εργαζόμενους, που τους «βγαίνει το λάδι», υπάρχουν ακόμα περισσότεροι που πασχίζουν να επιβιώσουν με τα 534 ευρώ της αποζημίωσης «ειδικού σκοπού», με τα 400 ευρώ του επιδόματος ανεργίας, ακόμα και χωρίς κανένα εισόδημα. Σε «κανονικές συνθήκες», εξηγεί ο Στ. Πελάης, οι εργαζόμενοι του κλάδου φτάνουν στις αρχές κάθε σεζόν φορτωμένοι με χρέη που έχουν συσσωρευτεί το χειμώνα κατά τους μήνες της ανεργίας τους. Η κατάσταση φέτος είναι ήδη εκρηκτική όσον αφορά τις δυσκολίες επιβίωσης που συναντούν χιλιάδες οικογένειες και θα επιδεινωθεί περισσότερο τους επόμενους μήνες.

Απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στο εισόδημα, στις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους το Συνδικάτο δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Ο απολογισμός μετρά ήδη 15 κινητοποιήσεις τους τρεις τελευταίους μήνες, από τις πιο μαζικές των τελευταίων ετών. Η δραστηριότητα αυτή έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων και σε νέες εγγραφές, δίνοντας ώθηση για αυξημένη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες αλλά και στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος. Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις, το Συνδικάτο έχει προκηρύξει απεργία για την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη. Ετσι, το μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες συνδυάζεται με την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για την απεργιακή κινητοποίηση και την ανάγκη να μη λείψει κανείς από αυτή.

«Το συνδικάτο σου είσαι εσύ (...) Είναι η οργάνωσή σου, το αποκούμπι σου, το στήριγμα σε κάθε δυσκολία, η συλλογική πείρα να αντιμετωπίσεις τα δύσκολα στην εργασία, η δύναμη και η ισχύς που δεν μπορείς να έχεις μόνος σου», τονίζει η απόφαση της πρόσφατης εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Συνδικάτου. «Κανείς ανοργάνωτος, κανένας μόνος», είναι το κάλεσμα που απευθύνει μπροστά στις αρχαιρεσίες και την απεργία.

Σήμερα ξεκινούν οι αρχαιρεσίες

Οι εκλογές του Συνδικάτου θα γίνουν από τις 20 έως τις 28 Αυγούστου με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν, με αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας, με βάση το εξής πρόγραμμα: Σήμερα, Πέμπτη, και αύριο, Παρασκευή (11 π.μ. έως 7 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο. Το Σάββατο 22/8 (11 π.μ. έως 7 μ.μ.) στο Γυμνάσιο Λευκίμμης. Την Κυριακή 23/8 (11 π.μ. έως 7 μ.μ.) στο Γυμνάσιο Καρουσάδων. Τη Δευτέρα 24/8 (11 π.μ. έως 7 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο. Την Τρίτη 25/8 (11 π.μ. έως 7 μ.μ.) στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βραγγανιώτικων. Την Τετάρτη 26/8 (11 π.μ. έως 7 μ.μ.) στην Αχαράβη (Δημαρχείο). Την Πέμπτη 27/8 και την Παρασκευή 28/8 (11 π.μ. έως 7 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο.