Το «χαμίνι» και η Βικτώρια
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001

Ο αξέχαστος Τσάρλι Τσάπλιν, σε μια χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας του «Το χαμίνι»
Ενα υπέροχο «ταξίδι» στον κόσμο του κινηματογράφου μπορούμε να κάνουμε με τις ταινίες του Σαββατόβραδου. Κρατώντας από το χέρι το χαμίνι του Τσάρλι Τσάπλιν και περπατώντας στους λαμπερούς δρόμους με τη Βικτώρια του Μπλέικ Εντουαρντς.

«Το χαμίνι», σε σκηνοθεσία Τσάρλι Τσάπλιν.

«Μια ταινία με ένα χαμόγελο, ίσως και με ένα δάκρυ». Η Εντνα, που μόλις έφερε στον κόσμο το μωρό της, βγαίνει από το μαιευτήριο απογοητευμένη. Οταν περνάει μπροστά από την εκκλησία που γίνεται γάμος, εγκαταλείπει το μωρό μέσα σε μια λιμουζίνα μαζί με ένα συγκινητικό σημείωμα και φεύγει. Για κακή τύχη του μωρού όμως, ληστές κλέβουν τη συγκεκριμένη λιμουζίνα και αφήνουν το νεογέννητο δίπλα σε έναν κάδο απορριμμάτων. Εκεί το βρίσκει ο Τσάρλι κι αποφασίζει να το περιθάλψει. Μια υπέροχη κλασική ταινία, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν, καταγράφει μια Αμερική των απόκληρων που θυμίζει τα βιβλία του Κάρολου Ντίκενς. Πρόκειται για μια σπάνια ταινία, που συνδυάζει την κοινωνική σάτιρα και το μελόδραμα. Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Εντνα Πέρβιανς, Τζάκι Κούγκαν, Μπέιμπι Χάθαγουεϊ (ΕΤ-3, 00.10).

«Βίκτωρ - Βικτώρια», σε σκηνοθεσία Μπλέικ Εντουαρντς.

Η Βικτώρια είναι μία απένταρη τραγουδίστρια, που δουλεύει στα καμπαρέ του Παρισιού, στη δεκαετία του '30. Και η τύχη της χαμογελά όταν γνωρίζει τον Τόντι, έναν καλλιτέχνη των νάιτ κλαμπ. Ο τελευταίος συλλαμβάνει ένα καταπληκτικό σχέδιο. Θα παρουσιάσει τη Βικτώρια σαν άντρα που παριστάνει τη γυναίκα, κάτι που θα βοηθήσει την καλλιτεχνική της καριέρα. Το σχέδιό του πετυχαίνει, τα όνειρά τους γίνονται πραγματικότητα και ο Βίκτωρ - Βικτώρια γίνεται διάσημος σε ολόκληρο το Παρίσι. Πρωταγωνιστούν: Τζούλι Αντριους, Τζέιμς Γκάρνερ, Ρόμπερτ Πρέστον, Λέσλι Αν Γουόρεν, κ.ά. (MEGA, 01.00).

«Μαζί σου γνώρισα τον έρωτα», σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Μάλιγκαν.

Το καλοκαίρι του '42, μια παρέα εφήβων διασκεδάζει περνώντας τις διακοπές της σ' ένα νησί της Νέας Αγγλίας. Η μόνη συζήτησή τους είναι τα «κορίτσια». Ενας από τους νεαρούς της παρέας, ο πιο ευαίσθητος, γνωρίζει μια κοπέλα μεγαλύτερή του, είκοσι δύο ετών. Υστερα από τη σύντομη γνωριμία τους, αποφασίζουν να περάσουν τη νύχτα μαζί. Το επόμενο πρωί, ο έφηβος αισθάνεται ότι έχει ενηλικιωθεί πλέον και είναι άνδρας. Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Ο' Νιλ, Γκάρι Γκράιμς, Τζέρι Χάουσερ, Ολιβερ Κόναντ (ΝΕΤ, 23.00).