Σήμερα η κινητοποίηση των μουσικών της Θεσσαλίας
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Από παλιότερη κινητοποίηση μουσικών στη Λάρισα
Αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους μουσικούς, στους εργαζόμενους στο χώρο του Πολιτισμού, αλλά και στους εργαζόμενους στο χώρο του Επισιτισμού να συμμετάσχουν στην πανθεσσαλική κινητοποίηση που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις 7.30 μ.μ. στη Λάρισα, στην πλατεία Λαμπρούλη, απευθύνουν τα παραρτήματα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου σε Λάρισα και Τρίκαλα, η Πανθεσσαλική Ενωση Επαγγελματιών Μουσικών (Λάρισα) και το Πανθεσσαλικό Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών «Ο Απόλλων» (Βόλος).

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν χτες στη Λάρισα, επισήμαναν πως «σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων ζει στη φτώχεια και την ανέχεια. Με τα ελλιπή κριτήρια που τέθηκαν για τους εργαζόμενους μέσα στην πανδημία, έμεινε μεγάλο κομμάτι του κλάδου μας χωρίς επιδότηση, ταυτόχρονα άλλοι χάνουν τα ελάχιστα μεροκάματα που με δυσκολία κατάφεραν να κλείσουν». Ακόμα κατήγγειλαν την κυβέρνηση, που «προωθεί τη λεγόμενη "ατομική ευθύνη" σε όλα τα επίπεδα, την ίδια ώρα που δεν αναλαμβάνει ούτε για μια στιγμή τη δική της ευθύνη να παρθούν μέτρα στήριξης - προστασίας για όλους τους εργαζόμενους, όπως και για εμάς τους μουσικούς, για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες ή τους φορείς που εργαζόμαστε».

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση της διεκδίκησης για την εξασφάλιση της επιβίωσής τους και απαιτούν:

-- Να διασφαλιστεί η επιβίωση όλων των εργαζομένων του κλάδου. Κανένας με κομμένο ρεύμα, νερό κ.λπ. Να δοθούν τα 534 ευρώ για όσους από 1/1/2019 μέχρι σήμερα έχουν 5 ένσημα μουσικού. Εποχικό βοήθημα το Σεπτέμβρη με 5 ένσημα για το 2019 και επιδότηση όλων των ανέργων. Ενταξη και των ελαστικά απασχολούμενων εργαζομένων σε ξενοδοχεία ή άλλες επιχειρήσεις, στην επιδότηση των 534 ευρώ.

-- Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ΦΠΑ στα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών.

-- Αποζημίωση όλων των εργαζομένων από το κράτος, σε περίπτωση ακύρωσης με κρατική εντολή προγραμματισμένων εκδηλώσεων, συναυλιών, παραστάσεων.

Μήνυμα στήριξης από τον Δ. Τσακνή

Στο μεταξύ, χτες ο τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής έστειλε το παρακάτω μήνυμα στήριξης στα μουσικά σωματεία της Θεσσαλίας:

«Εννοείται πως είμαι μαζί σας. Μόνο ο κοινός αγώνας, οι κοινές δράσεις και η αλληλεγγύη μπορούν να φέρουν κάποια αποτελέσματα. Πάντα έτσι ήταν, έτσι είναι και έτσι θα είναι.

Η παρούσα συγκυρία απαιτεί συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται ανεπανόρθωτα. Καιρός να μάθουν όλοι ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι χόμπι, είναι επάγγελμα. Οτι δεν είμαστε "ψώνια", αλλά σκληρά εργαζόμενοι.

Εύχομαι από καρδιάς επιτυχία στην κινητοποίησή σας αύριο (σ.σ. σήμερα) στη Λάρισα».