ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανοχύρωτοι πρόσφυγες και μετανάστες μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

INTIME NEWS

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ευθύνη έθεσε έγκαιρα με το ξέσπασμα της πανδημίας την κατεπείγουσα ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας των προσφύγων και μεταναστών από τον κορονοϊό, τόσο των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων όσο και εκείνων που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και μήνες στα ελληνικά νησιά, λόγω της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου. Σχεδόν πέντε μήνες μετά από την Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ο τεράστιος συγχρωτισμός και η έλλειψη μέτρων υγιεινής στα hot spots και στους άλλους καταυλισμούς παραμένουν και επιδεινώνονται με την επανάκαμψη της πανδημίας, αποδεικνύοντας ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν «ένα το κρατούμενο» για την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της ομολογεί τη στήριξη στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που σε συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγήσει σε αυτήν την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση. Οπως αναφέρει η Επιτροπή, το αποκαλούμενο «σχέδιό» της πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας ακόμα «βρίσκεται σε εξέλιξη», και ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί κρούσματα σε hot spot και δομές στη Χίο, στη Λέσβο (η οποία μάλιστα συμπεριλαμβάνεται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές), στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, καθώς και σε εργαζόμενους σε δομής στη Ηλεία. Είναι ενδεικτικό ότι παραμένει ακόμα ζητούμενο η εξασφάλιση για τις ευάλωτες ομάδες ασφαλούς χώρου εκτός hot spots και καταυλισμών, σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και κενά δημόσια κτίρια.

Στην απάντησή της επίσης η Επιτροπή κλίνει σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «κοντέινερ» και ομολογεί ότι για την υλοποίηση του «σχεδίου» της βασίζεται στις γνωστές ΜΚΟ που διαχειρίζονται αυτή την άθλια κατάσταση, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Ολα τα παραπάνω, με δεδομένο τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, γεννούν ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες για το τι επιφυλάσσεται στο άμεσο μέλλον για χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την Ελλάδα από την κυβέρνηση και την ΕΕ, στη βάση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου, που πρέπει να καταργηθούν.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει πως απαιτούνται κατεπείγοντα μέτρα προστασίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στα ΚΥΤ και σε λοιπές δομές προσφύγων: Δωρεάν - επαρκή μέσα προστασίας και μαζικά επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού, δημιουργία ιατρείου εντός των ΚΥΤ και των καταυλισμών με πλήρη στελέχωση, 24ωρη λειτουργία, υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό. Αποφασιστική ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών Υγείας των νησιών και της ενδοχώρας με προσωπικό και εξοπλισμό.

Οσο παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στα νοσοκομεία, θα είναι εκτεθειμένοι και ανοχύρωτοι όχι μόνο οι χιλιάδες κατατρεγμένοι που βρίσκονται στους καταυλισμούς, αλλά και οι κάτοικοι των νησιών και άλλων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, που ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας βιώνουν την ανασφάλεια με τα νοσοκομεία με βάση την απαράδεκτη λογική «κόστους - οφέλους», που εφαρμόζουν ΕΕ και κυβερνήσεις και στο χώρο της Υγείας. Το δυνάμωμα της πάλης για την προστασία της υγείας προσφύγων και μεταναστών συνδέεται άρρηκτα με τη διασφάλιση αξιοπρεπών και ανθρώπινων συνθηκών φιλοξενίας, ενάντια στις αποφάσεις και τους κανονισμούς της ΕΕ, στην αντιλαϊκή πολιτική, στην εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.