ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Διαδήλωσαν για ουσιαστικά μέτρα προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

ΑΘΗΝΑ
Πλήθος γονιών και εκπαιδευτικών έδωσαν το «παρών» στη χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων.

Η αρχή έγινε με συγκέντρωση στα Προπύλαια, όπου συγκεντρώθηκαν με τα πανό τους εκπαιδευτικά σωματεία και εκπρόσωποι του γονεϊκού κινήματος, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που πετιούνται αδίκως μετά από χρόνια δουλειάς στην ανεργία λόγω τεχνικών λαθών στους πίνακες του ΑΣΕΠ, αλλά και εκπαιδευτικοί καλλιτεχνικών μαθημάτων, που διαμαρτύρονται για τον εξοβελισμό τους από τα Λύκεια.

Από εκεί ξεκίνησε μια μαχητική πορεία προς τη Βουλή, με τα συνθήματα να κυριαρχούν: «Μόρφωση, υγεία, σταθερή δουλειά, καλύψτε τις ανάγκες σε όλα τα σχολειά», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, κρατική ευθύνη για υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία», «70 δισ. στις επιχειρήσεις, μα ούτε ένα ευρώ για αίθουσες - προσλήψεις», «Αίθουσες, προσλήψεις, δωρεάν Παιδεία, πάρτε μέτρα για την πανδημία», «Δάσκαλοι - γονείς τώρα συμμαχία, υγιεινή και ασφάλεια σε όλα τα σχολεία».

Στην οδό Σταδίου η αστυνομία επιχείρησε να περιορίσει την πορεία σε δύο μόνο λωρίδες, κάτι που αποτράπηκε κάτω από την πίεση των διαδηλωτών, οι οποίοι κατήγγειλαν τις ευθύνες της κυβέρνησης, που βάζει εμπόδια τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και στο δικαίωμα των εκπαιδευτικών να διεκδικούν μέτρα για τα σχολεία και τους μαθητές τους.

ΑΘΗΝΑ
Η πορεία κατέληξε στη Βουλή, όπου θα συνεδρίαζε αργότερα η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προκειμένου να συζητήσει τα κυβερνητικά μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο οποίος μεταξύ άλλων κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, που αρνήθηκε να δει αντιπροσωπεία των διαδηλωτών. «Σε αυτές τις συνθήκες τρία πράγματα χρειάζονται για την αναγκαία λειτουργία των σχολικών μονάδων: Χώροι, εκπαιδευτικοί, καθαριστές/στριες! Ούτε ένα από τα τρία δεν ικανοποιεί αυτή η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Δελής, σημειώνοντας ότι και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν δίνει χρήματα για τις ανάγκες του λαού.

Οι διαδηλωτές διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα και θα επιβάλουν στην πράξη να μειωθούν οι μαθητές στις τάξεις, να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες, να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό, να εξασφαλιστεί καθαριότητα για όλα τα σχολεία, γιατί τα μορφωτικά δικαιώματα και η υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών είναι πάνω απ' όλα.

Σε άλλες πόλεις

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών, γονιών και φοιτητών πραγματοποιήθηκε χτες και στη Θεσσαλονίκη, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με αίτημα τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για το άνοιγμα σχολείων και ΑΕΙ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών κατέθεσε τα ψηφίσματα με τα αιτήματά τους στο υπουργείο, με τον υπουργό, Θ. Καράογλου, να πετά το μπαλάκι της ευθύνης, απαντώντας πως θα έρθει σε επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών για τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των γονιών.

Παράλληλα έγινε πορεία στην οδό Αγίου Δημητρίου έως το ύψος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου σε υπαίθριο χώρο η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών προχώρησε μετά την πορεία στη προγραμματισμένη σύσκεψή της με θέμα τα επόμενα βήματα του αγώνα των αναπληρωτών για την άμεση πρόσληψή τους. Η Πρωτοβουλία αποφάσισε τη συμμετοχή της στη σύσκεψη των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, που θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 7.30 μ.μ., στο «Θεατράκι των εποχών» στη Νέα Παραλία, για την προετοιμασία της παρέμβασής τους ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν εκπαιδευτικοί και στην Καβάλα, στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κινητοποίηση έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης έγινε χτες από εκπαιδευτικούς και στη Λάρισα, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους ήταν οι μαζικές προσλήψεις και η μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.