ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την επέμβαση ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στη Λευκορωσία

Παρέμβαση σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Eurokinissi

Την επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Λευκορωσία κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας χτες στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για την «κατάσταση στη Λευκορωσία», με τη συμμετοχή μάλιστα και της επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης τόνισε: «Κι από αυτό το βήμα καταγγέλλουμε ότι τα γεγονότα στη Λευκορωσία αυτές τις μέρες συνδέονται με την επέμβαση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Τα προσχήματα της ΕΕ και των συμμάχων της αποτελούν τη γνωστή πολυπαιγμένη "κασέτα" που χρησιμοποιήθηκε στη Συρία, στη Λιβύη, στην Ουκρανία, στο Ιράκ κ.α. Οι λαοί έχουν πληρώσει αυτές τις επεμβάσεις σας με ποταμούς αίματος και ο κατατρεγμός τους στις διαμελισμένες χώρες τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με πόλεμο, φτώχεια, προσφυγιά. Ολα συνιστούν αποτελέσματα του ανταγωνισμού των ομίλων για τον έλεγχο των αγορών, όπως άλλωστε και στη Λευκορωσία, για τα δίκτυα μεταφοράς Ενέργειας μιας χώρας με ισχυρά ερείσματα της Ρωσίας, τελευταίος σταθμός του "δρόμου του μεταξιού" της Κίνας.

Για τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής ισχύει το "κοίτα ποιος μιλάει", γιατί ενώ αυτές δημαγωγούν περί "ελευθερίας και δημοκρατίας" είναι οι ίδιες που σέρνουν σε δικαστήρια αντιπολιτευόμενες εφημερίδες και φυλακίζουν κομμουνιστές, απαγορεύουν ΚΚ, ξεπλένοντας ταυτόχρονα τις φασιστικές συμμορίες.

Ο λευκορωσικός λαός δεν έχει δώσει καμία εξουσιοδότηση στην ΕΕ και στους συμμάχους της να επεμβαίνουν. Δεν τους έχει ανάγκη! Μπορεί να αποφασίσει, με βάση τα δικά του συμφέροντα, να "γυρίσει σελίδα", απαλλασσόμενος από το σημερινό και κάθε αστικό καθεστώς, με τη δική του εξουσία, χαράζοντας εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης».

Ψάχνουν συντονιστή στο αντιλαϊκό παζάρι

Η Τιχανόφσκαγια δήλωσε την ετοιμότητα της αντιπολίτευσης για διαπραγματεύσεις με τις κυβερνητικές αρχές, αλλά και προθυμία «να εξετάσουμε τη διαμεσολάβηση διεθνών οργανισμών για τη διευκόλυνση του διαλόγου». Στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν εκφραστεί υπέρ της διαμεσολάβησης της ΕΕ ή της Ρωσίας ή «οποιουδήποτε μπορεί να βοηθήσει» για την έναρξη ενός εθνικού διαλόγου.

Η ίδια χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις των τελευταίων βδομάδων κατά της επανεκλογής του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο «μια ειρηνική, δημοκρατική επανάσταση», συμπληρώνοντας πως «δεν είναι μια γεωπολιτική επανάσταση». Απέρριψε δε τον χαρακτηρισμό «φιλορωσικό ή αντιρωσικό» και «φιλοευρωπαϊκό ή αντιευρωπαϊκό» για το κίνημα διαμαρτυρίας στη Λευκορωσία, επιχειρώντας να κρύψει την ωμή παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ, που στον ανταγωνισμό τους με Ρωσία και Κίνα παρεμβαίνουν για την «επίλυση της πολιτικής κρίσης» δημόσια και στο παρασκήνιο.

«Η ΕΕ και η Ρωσία μπορούν να εκφράσουν την ετοιμότητά τους να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια για την επίλυση της κατάστασης, αλλά το ερώτημα είναι αν η ηγεσία της Λευκορωσίας χρειάζεται και επιθυμεί αυτή τη βοήθεια», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι «η Λευκορωσία εξακολουθεί να έχει νόμιμη κυβέρνηση και είναι πρώτα απ' όλα δική της απόφαση».

Στο μεταξύ, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Στίβεν Μπίγκαν στη Μόσχα, όπου αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την τρέχουσα κατάσταση στη Λευκορωσία, η ρωσική πλευρά επέστησε την προσοχή ότι δεν πρέπει να γίνεται καμία προσπάθεια για να ασκηθούν οι όποιες πιέσεις στο Μινσκ, είτε μέσω κυρώσεων είτε πολιτικές πιέσεις».

Τέλος, χτες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Λευκορωσίας χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη σύσταση του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως το Σύνταγμα δεν προβλέπει την ίδρυση οργανώσεων από πολίτες για την αναθεώρηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.