ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001

Associated Press

Οι φλόγες απειλούν τα πάντα
ΣΙΔΝΕΪ.--

Μάχη με το χρόνο έδιναν και χτες, για πολλοστή μέρα, χιλιάδες πυροσβέστες και εθελοντές, για να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, μείωση της θερμοκρασίας και εξασθενημένοι άνεμοι, βοήθησαν να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο στην Καμπέρα, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στο Σίδνεϊ. Η κατάσταση, μάλιστα, αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς τα επόμενα 24ωρα η θερμοκρασία προβλέπεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς και οι άνεμοι να ενισχυθούν.

Η πόλη έχει καλυφθεί από πυκνό μαύρο σύννεφο, οι αρχές συνέστησαν στους κατοίκους να βράζουν το νερό που πίνουν, γιατί έχουν γεμίσει με στάχτες οι εγκαταστάσεις καθαρισμού του, ενώ κάλεσαν τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα να προσπαθήσουν να απομακρυνθούν από την πόλη ή να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Οι φλόγες βρίσκονται πλέον σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το κέντρο του Σίδνεϊ, της πρωτεύουσας της Νέας Νότιας Ουαλίας, ενώ στην περιοχή, που έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σπεύδουν επιπλέον δυνάμεις και από τις άλλες πολιτείες. Ηδη, εκτός από τους χιλιάδες πυροσβέστες και εθελοντές και τα εκατοντάδες οχήματα, στην κατάσβεση συμμετέχουν 55 ειδικά ελικόπτερα και αεροσκάφη, ενώ χτες ανέλαβε δράση και το ειδικό ελικόπτερα «Σκάι Κρέιν», που έχει χωρητικότητα 9.000 τόνων νερού.

Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν τη βοήθεια πυροσβεστικών δυνάμεων από άλλες χώρες, ενώ συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους. Το πύρινο μέτωπο ξεπερνά τα 600 χιλιόμετρα, ενώ εκτιμάται ότι, μέχρι στιγμής, έχουν καταστραφεί 50 κατοικίες, 12.000 αγροικίες, έχουν αποτεφρωθεί δεκάδες χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης, 240.000 εκτάρια εθνικών πάρκων, έχουν καεί περισσότερα από 6.000 ζώα (πρόβατα, κοάλα, καγκουρό) και έχουν εκκενωθεί 4.400 κατοικίες. Τουλάχιστον οι 40 από τις 100 εστίες της χειρότερης οικολογικής καταστροφής που πλήττει τη χώρα από το 1994 εκτιμάται ότι οφείλονται σε εμπρησμό και, ήδη, συστάθηκε ειδικό Αστυνομικό Σώμα.