Οπως εξηγεί η Σωματειακή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, η εργοδοσία ακυρώνει στην πράξη τα όποια μέτρα πρόληψης για την προστασία των εργαζομένων από τη μετάδοση του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα, από τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στη δουλειά από την καλοκαιρινή τους άδεια, άλλοι καλούνται να εργαστούν για μια βδομάδα από το σπίτι ενώ άλλοι γυρίζουν κατευθείαν στο χώρο δουλειάς. Εργαζόμενος που πήγε να πάρει εξοπλισμό για να δουλέψει από το σπίτι, κλήθηκε «να δουλέψει για μια μέρα στο κτίριο και την υπόλοιπη βδομάδα να εργαστεί μέσω τηλεργασίας, επειδή δεν ήταν έτοιμος ο εξοπλισμός». Αντίστοιχα, εργαζόμενος που επέστρεψε από προορισμό χαρακτηρισμένο ως υψηλού κινδύνου επέστρεψε στο κτίριο, ενώ «τον έστειλαν για τεστ αφού είχαν περάσει μέρες». Την ίδια στιγμή, εργαζόμενους που είναι ήδη σε τηλεργασία μια βδομάδα και θέλουν να επιστρέψουν στο χώρο δουλειάς, τους κρατάνε σε καθεστώς τηλεργασίας.
Η Σωματειακή Επιτροπή ζητά τη διενέργεια τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με ευθύνη και επιβάρυνση της εταιρείας. «Η προληπτική εργασία από το σπίτι για μια βδομάδα απλά φορτώνει το πρόβλημα στον εργαζόμενο και στην οικογένειά του, σε περίπτωση που είναι φορέας και δεν το γνωρίζει», τονίζει στην ανακοίνωσή της.
Επίσης διεκδικεί: Να υπάρχει γιατρός Εργασίας σε καθημερινή βάση και στα δύο κτίρια της εταιρείας. Να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα αντισηπτικών. Να πραγματοποιούνται τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των χώρων εργασίας, και κυρίως των χώρων εστίασης στα κτίρια της εταιρείας. Τέλος, απαιτεί να δοθεί ατομικός εξοπλισμός (πληκτρολόγιο, ποντίκι) στους εργαζόμενους, ειδικά στα τμήματα του Phone Banking και των Καρτών, που δεν έχουν σταθερή θέση εργασίας.
Τα ανεπαρκή μέτρα στους χώρους δουλειάς καταγγέλλει η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας τους.
Οπως σημειώνει, μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες του κλάδου καλούν «όποιον γυρνάει από διακοπές να εργαστεί εξ αποστάσεως για μία τουλάχιστον βδομάδα (...) εναποθέτοντας έτσι και πάλι την ευθύνη στον ίδιο τον εργαζόμενο, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την οικογένειά του». Ακόμα, υπάρχουν διοικήσεις εταιρειών που τα όποια μέτρα ανακοινώνουν αφορούν «εργαζόμενους που βρίσκονται στα κτίρια των εταιρειών αυτών, αφήνοντας αναπάντητο τι γίνεται στις περιπτώσεις των εργαζομένων που εργάζονται σε κτίρια τρίτων (που πρόκειται για το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων σε ελεγκτικές εταιρείες) ή ακόμα και εκτός Αττικής. Και φυσικά δεν χάνουν χρόνο να συνεχίσουν την προσπάθεια για μονιμοποίηση της τηλεργασίας».
«Η κατάσταση στους μικρότερους χώρους είναι ακόμα χειρότερη», προσθέτει, «αφού δεν παίρνονται ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».
Το Σωματείο απαιτεί: Αμεσα, μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με το κόστος να βαραίνει την εργοδοσία. Με ευθύνη των διοικήσεων των εταιρειών να εξασφαλιστούν επαρκείς χώροι εργασίας, με προδιαγραφές που απαιτούνται για την προστασία από τη πανδημία, φυσικό εξαερισμό, επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεις κ.ά. Με ευθύνη της εργοδοσίας να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα ατομικά είδη προστασίας για όλους τους εργαζόμενους, είτε εργάζονται στις εγκαταστάσεις των ίδιων των εταιρειών είτε σε εγκαταστάσεις τρίτων. Να ενημερωθούν άμεσα όλοι οι συνάδελφοι για τυχόν θετικά κρούσματα. Να γίνουν έλεγχοι σε όλους τους εργασιακούς χώρους, για να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας. Καμία σκέψη για μονιμοποίηση της τηλεργασίας.
Η ανάγκη για τακτικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και ενίσχυση των μέτρων προστασίας, ειδικά σε εργαζόμενους που προσφέρουν υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδες, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά με την περίπτωση θετικού κρούσματος σε εργαζόμενη του δήμου Θεσσαλονίκης στα ΚΑΠΗ της Ανω Πόλης.
Η εργαζόμενη έκανε το τεστ με την επιστροφή της από τις διακοπές και έγινε γνωστό ότι είναι θετική, το μεσημέρι της Δευτέρας. Τέθηκε σε καραντίνα 14 ημερών, ενώ σε καραντίνα 7 ημερών τέθηκαν άλλες δύο εργαζόμενες του συγκεκριμένου ΚΑΠΗ και επίσης έγινε απολύμανση του χώρου.
Η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι «τα τεστ επαφίενται στην ουσία στην "ατομική ευθύνη" του κάθε συναδέλφου, που στέλνονται στο Νοσοκομείο "Ιπποκράτειο", όπου η συρροή εξεταζόμενων είναι μεγάλη, με όποιον κίνδυνο εγκυμονεί από τον συνωστισμό και τις αντίξοες συνθήκες της πολύωρης αναμονής».
Αναδεικνύοντας τη σημασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων ιδιαίτερα στις κοινωνικές υπηρεσίες, τονίζει: «Οι εργαζόμενοι των ΚΑΠΗ προσφέρουν υπηρεσίες στους ηλικιωμένους, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, επικουρικά βοηθάνε στα συσσίτια και στην παροχή υπηρεσιών - εργασιών του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι"».
Η ΔΑΣ καλεί τη διοίκηση του δήμου να σταματήσει να κρύβει και να αποσιωπά τα κρούσματα εργαζομένων του δήμου. Να ενημερώνει επίσημα και για το τι μέτρα έχει πάρει και για το κάθε κρούσμα συγκεκριμένα.
Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Υποχρεωτική εφαρμογή τεστ με ευθύνη κράτους και δημοτικής αρχής, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους. Εργαζόμενοι που γυρίζουν από άδεια να επιστρέφουν στο χώρο δουλειάς τους μετά τη διάγνωση του τεστ, εφόσον είναι αρνητικό. Απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων και άμεσα μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους. Να εξασφαλιστούν τα κατάλληλα και απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί Εργασίας.
Στο μεταξύ, αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους στο Εμπόριο, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες σωματείων για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία. Οπως καταγγέλλουν μάλιστα οι εργαζόμενοι, έρχονται επιπλέον αντιμέτωποι με εργοδοτικές απειλές και εκβιασμούς για το «κουκούλωμα» της πραγματικής κατάστασης.
Σε ένα τέτοιο φόντο, σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά 9 εργαζόμενοι σε αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Δυτική Θεσσαλονίκη βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, την περασμένη βδομάδα είχε εντοπιστεί κρούσμα σε εργαζόμενο στην αποθήκη. Ακολούθησε ιχνηλάτηση και έλεγχος 154 εργαζομένων, από τον οποίο προέκυψαν άλλα 8 κρούσματα.
Θετική στον κορονοϊό διαγνώστηκε επίσης εργαζόμενη στο κατάστημα της «Hondos Απολλώνια» στη Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν, θετικός βρέθηκε και εργαζόμενος σε κατάστημα του ομίλου «Σκλαβενίτης», και πάλι στη Θεσσαλονίκη, με το σωματείο των εργαζομένων να καταγγέλλει την επαναλειτουργία του καταστήματος χωρίς να γίνει τεστ σε όλους τους υπαλλήλους...