ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
«Μεταρρυθμίσεις» προανήγγειλε ο Λουκασένκο

Η ΕΕ κατάρτισε λίστα κυρώσεων κατά Λευκορώσων αξιωματούχων

Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020

Copyright 2020 The Associated

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μινσκ
ΜΙΝΣΚ.--

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, ενώ παράλληλα εντείνονται και οι εξωτερικές πιέσεις και παρεμβάσεις. Την Κυριακή χιλιάδες διαδήλωσαν στο Μινσκ με βασικό αίτημα τη διενέργεια νέων εκλογών, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 140 συλλήψεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, για συμμετοχή σε «μη εξουσιοδοτημένη» διαμαρτυρία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο (με αφορμή τα γενέθλια του τελευταίου), τον προσκάλεσε να επισκεφτεί τη Μόσχα και συμφώνησαν να συναντηθούν «τις ερχόμενες βδομάδες», δηλαδή στα μέσα Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Η Ρωσία δηλώνει ότι ενθαρρύνει έναν εσωτερικό εθνικό διάλογο κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, ενώ παράλληλα δείχνει να υποστηρίζει - ως βήμα αποκλιμάκωσης - την πρόταση του Λουκασένκο για αναθεώρηση του Συντάγματος, διαμοιρασμό των εξουσιών και διεξαγωγή εκλογών με βάση το νέο Σύνταγμα.

Ο Λουκασένκο εμφανίζεται να προαναγγέλλει αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας, ενδεχομένως συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που θα τεθούν σε δημοψήφισμα. Ο ίδιος παραδέχτηκε χτες ότι το ισχύον σύστημα στη χώρα «είναι λίγο αυταρχικό», προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να οικοδομηθεί ένα σύστημα που δεν θα συνδέεται μόνο με τον Πρόεδρο.

Και ενώ η ΕΕ αποφάσισε να καταρτίσει λίστα κυρώσεων με τουλάχιστον 20 πρόσωπα η οποία θα περιλαμβάνει «υψηλόβαθμους αξιωματούχους» της Λευκορωσίας, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε τη Ρωσία «να μην επέμβει στη Λευκορωσία» και να «σεβαστεί τις δημοκρατικές επιλογές» του λευκορωσικού λαού.

«Ακουσα πολλές φορές τη Ρωσία να λέει ότι αυτό που συμβαίνει στη Λευκορωσία είναι εσωτερική υπόθεση και ότι δεν θέλει μια εξωτερική ανάμειξη. Υποθέτω ότι αυτό ισχύει και για την ίδια», πρόσθεσε ο Μπορέλ μετά το τέλος του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο την περασμένη Παρασκευή.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της απηύθυνε προειδοποίηση σε ξένες δυνάμεις να μην επέμβουν στην κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Λευκορωσία.

Στο μεταξύ, στο ευρύτερο γεωπολιτικό παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη και σε αυτήν την περιοχή, ο Λουκασένκο επισήμανε για ακόμη μια φορά πως για τη «Δύση» «η Λευκορωσία είναι ακριβώς ένα τραμπολίνο προς τη Ρωσία, όπως πάντα». Ο Λευκορώσος Πρόεδρος, όμως, είχε κατηγορήσει τον Ιούλη και τη Μόσχα ότι ήθελε να κάνει «υποτελή της» τη χώρα του, στέλνοντας μισθοφόρους για να την αποσταθεροποιήσουν και να παρέμβουν στις εκλογές της 9ης Αυγούστου...

Ο ίδιος δεσμεύτηκε να λάβει αντίμετρα εναντίον των κυρώσεων της Πολωνίας και της Λιθουανίας, που στηρίζουν την αντιπολίτευση. Απείλησε δε να αποκόψει τις διαδρομές διέλευσης μέσω της χώρας και να μποϊκοτάρει τα λιθουανικά λιμάνια αν επιβληθούν κυρώσεις: «Εδωσα εντολή στην κυβέρνηση να υποβάλει μια πρόταση για αναπροσανατολισμό όλων των εμπορικών ροών από τα λιθουανικά λιμάνια σε άλλα. Για να δούμε πώς θα ζήσουν με αυτό».

Το ΥΠΕΞ της Γερμανίας - που ασκεί την προεδρία της ΕΕ - ανακοίνωσε πως σκοπεύει να καλέσει τον πρέσβη της Λευκορωσίας στο Βερολίνο, μετά την αφαίρεση από τις λευκορωσικές αρχές των διαπιστεύσεων δημοσιογράφων ξένων ΜΜΕ. Νωρίτερα υπήρξαν καταγγελίες για καταστολή σε βάρος ξένων ανταποκριτών και συλλήψεις.