ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ηχούν βροντερά τα τύμπανα πολέμου
Τρίτη 1 Γενάρη 2002

Associated Press

Παιδικά μάτια μέσα από το τελευταίο τρένο που φεύγει από το Πακιστάν προς το Νέο Δελχί
ΤΖΑΜΟΥ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Η μεγάλη περιρρέουσα πληγή της Ασίας, η διαμάχη μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, της Ινδίας και του Πακιστάν, και η συνεχώς αυξανόμενη ένταση που προκαλεί η συσσώρευση στρατευμάτων των δύο χωρών που έχουν τεθεί σε θέση μάχης, τη στιγμή που οι ηγεσίες τους προσπαθούν να συσπειρώσουν τις πολιτικές τους δυνάμεις για το ενδεχόμενο πολέμου, μόνο τρόμο προκαλεί.

Εύλογες μεν οι διεθνείς ανησυχίες, υποκριτικές -εν μέρει- δε, καθώς βλέπουν το θερμόμετρο της έντασης να ανεβαίνει. Ενας Ινδός στρατιώτης έχασε τη ζωή του κι άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στις ανταλλαγές πυρών όλμων και βαρέων πολυβόλων με πακιστανικές δυνάμεις κατά μήκος της διαφιλονικούμενης μεθοριακής γραμμής στο Κασμίρ, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι ινδικές αρχές. Σύμφωνα πάντα με την εκδοχή που δίνουν οι αρχές της Ινδίας, απρόκλητα τα πακιστανικά στρατεύματα άρχισαν να προσβάλλουν τέσσερα σημεία κατά μήκος της γραμμής εκεχειρίας, στον τομέα της Νοουσέρα, από το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν σφοδρές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις δύο πλευρές εκατέρωθεν των συνόρων.

«Το Πακιστάν επιθυμεί την ειρήνη, το Πακιστάν επιθυμεί να μειώσει την ένταση, το Πακιστάν επιθυμεί την αποκλιμάκωση. Αφήστε τις σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν να κινηθούν προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της αρμονίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Πακιστάν, Πρεβέζ Μουσάραφ μετά τη συνάντησή του με πολιτικούς με τους οποίους συζήτησε την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή του Κασμίρ ανάμεσα στις δύο αντίπαλες πυρηνικές δυνάμεις και κυρίως αναζητώντας την πολιτική συναίνεση για μία σύγκρουση που... έρχεται.

Αναζήτηση πολιτικής ενότητας

Και ο Μουσάραφ, ανατρέχοντας στο γνωστό ρητό, «εάν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο» συμπλήρωσε σιβυλλικά τάχα; «Εάν το Πακιστάν οδηγηθεί σε πόλεμο, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας και τα 140 εκατομμύρια των κατοίκων της είναι απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές του, με όλα τα μέσα», τόνισε ο Μουσάραφ.

Πάντα, στο πλαίσιο αναζήτησης πολιτικής ενότητας, ο στρατηγός Μουσάραφ είχε για πρώτη φορά επαφή και με την πρώην πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο που βρίσκεται εξόριστη στο Ντουμπάι. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Πακιστανός πρόξενος στο Ντουμπάι της μετέφερε μήνυμα του στρατηγού Μουσάραφ, ο οποίος της ζήτησε να μετάσχει το κόμμα της, το «Πακιστανικό Κόμμα του Λαού» (PPP), στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, επικαλούμενος «το εθνικό συμφέρον». Η απάντηση της Μπούτο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματός της, είναι ότι «το κόμμα της εκτιμά την πρωτοβουλία του στρατηγού Μουσάραφ να υπάρξει συνάντηση σε κομματική βάση» και ότι «η εθνική συμφιλίωση είναι σημαντική για την εσωτερική σταθερότητα της χώρας».

Τέλος, ο Πακιστανός πρόεδρος επανέλαβε την πρότασή του για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Αταλ Μπεχαρί Βαζπαγί, αλλά μόνο εάν και εφ' όσον ο Βαζπαγί επιθυμεί το «διάλογο».

Ινδικές προετοιμασίες...

Τι λέει για όλα αυτά η ινδική κυβέρνηση; Καμία, μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση. Το μόνο που η ινδική κυβέρνηση γνωστοποίησε είναι ότι όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας συμφωνούν να στηρίξουν τις κινήσεις της στην περίπτωση που αναγκαστεί να εμπλακεί σε πόλεμο με το γειτονικό Πακιστάν. Η σύρραξη παραμένει ένα ενδεχόμενο που για τους Ινδούς δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφού όρος είναι το Πακιστάν να εξουδετερώσει τις ανταρτικές αυτονομιστικές ομάδες, που έχουν τις βάσεις τους μέσα στα εδάφη του, και πολεμούν τις ινδικές αρχές στην περιοχή του Κασμίρ. Κάτι που το Πακιστάν δεν κάνει και μάλιστα η Ινδία κατηγορεί δύο από αυτές τις ομάδες ως αυτουργούς της επίθεσης αυτοκτονίας στο ινδικό Κοινοβούλιο στις 13 Δεκέμβρη, η οποία προκάλεσε τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση των δύο κρατών την τελευταία 15ετία, αυξάνοντας τους φόβους για μία τέταρτη ένοπλη σύγκρουσή τους.

...και πιέσεις

Μπροστά σε αυτό το κυοφορούμενο πολεμικό χάος, εντείνονται οι πιέσεις κυρίως από ΗΠΑ και Βρετανία.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Μουσάραφ με τον Αμερικανό πρόεδρο επί 20 λεπτά, τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του επέδειξε «ικανοποιητική αυτοσυγκράτηση». Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, τηλεφώνησε τρεις φορές μέσα σε τρεις ώρες στον Μουσάραφ για να του ζητήσει να μην απαντήσει στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων από την ινδική πλευρά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον Πακιστανό ομόλογό του να πάρει πρόσθετα μέτρα «αυστηρά και αποφασιστικά εναντίον των εξτρεμιστών που ενοχλούν την Ινδία». Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται να στείλουν αντιπρόσωπο στην περιοχή για να κατευνάσει την ένταση μεταξύ των δύο πυρηνικών αντιπάλων, η οποία αποτελεί ενόχληση για τον πόλεμο που διεξάγει η Ουάσιγκτον κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν.

Πιέσεις προς τις δύο πλευρές ασκεί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος μίλησε χτες τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Μπους για το Αφγανιστάν και την ένταση Ινδίας - Πακιστάν.