ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ανοίγει νέους δρόμους επενδύσεων και κερδοφορίας για τους ομίλους του Τουρισμού

Υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα η συμφωνία Ελλάδας - Σερβίας

Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020

Eurokinissi

Μία ακόμα διακρατική συμφωνία για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των λαών οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή. Πρόκειται για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας «για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού». Εχει κατατεθεί ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Τουρισμού και ήδη χτες επικυρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Με τη συμφωνία, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, επιδιώκονται «η ενθάρρυνση και η διευκόλυνση των επενδύσεων των Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών, καθώς και των τουριστικών συμπράξεων, στους αντίστοιχους τουριστικούς τομείς», «κίνητρα που αφορούν σε τουριστικές επενδύσεις», «ευκαιρίες για τέτοιες επενδύσεις σε κάθε μία από τις δύο χώρες» κ.ο.κ.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης, μιλώντας στην Επιτροπή σημείωσε πως η συμφωνία επιβεβαιώνει «ότι το κράτος έχει συνέχεια» και «ότι ο Τουρισμός δεν είναι πεδίο αντιπαραθέσεων αλλά συνεργασίας», μπροστά στα προτάγματα δηλαδή των μεγαλοξενοδόχων και εφοπλιστών της κρουαζιέρας, μιας και η συμφωνία είχε υπογραφεί το 2017 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε επίσης ο υπουργός ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας για όσους περνούν τα σύνορα, ότι «δεν ευθύνονται τα πρωτόκολλα για την αύξηση των κρουσμάτων», ενώ έδωσε προκλητικά τα συγχαρητήριά του στους επιχειρηματίες για «την τήρηση των μέτρων προστασίας»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τη συμφωνία, μιας και ήταν δικής του κοπής, με την εισηγήτριά του να κάνει λόγο για «παρακαταθήκη που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» στη σημερινή της ΝΔ. Παράλληλα, προσπαθώντας να σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης από τη σκοπιά των επιχειρηματικών συμφερόντων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν «παρέχει τη βοήθεια που χρειάζονται οι επιχειρήσεις», θυμίζοντας τις προτάσεις του για εξασφάλιση μεγαλύτερης «ρευστότητας από το μαξιλάρι», «την αναπτυξιακή τράπεζα», «τη μείωση προκαταβολής φόρου» κ.ο.κ.

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Τα πρωτόκολλα καθορίστηκαν από τους επιχειρηματικούς ομίλους

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, καταψήφισε τη συμφωνία, τονίζοντας ότι είναι ενταγμένη «στην υλοποίηση των στρατηγικών των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των οργανισμών του κεφαλαίου, ιδιαίτερα αυτών που ενισχύουν τη γεωστρατηγική τους κυριαρχία και δημιουργούν νέους δρόμους κερδοφορίας, ώστε σε όλους τους τομείς, όπως και της οικονομίας, να απλώσουν τα πλοκάμια τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι σε συνεργασία με τις αστικές τάξεις των χωρών, εν προκειμένω τη Σερβία».

Εξάλλου, όπως τόνισε για το λαό της Σερβίας, «οι διακοπές και η αναψυχή, από δικαίωμα αυτού του λαού, που το έζησε την περίοδο της σχεδιασμένης οικονομίας από την εργατική εξουσία, με τα όποια λάθη και τις όποιες παρατηρήσεις που μπορεί να έχει κάποιος, με την παλινόρθωση των καπιταλιστικών σχέσεων έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα που το αγοράζουν οι λίγοι και το στερούνται οι πολλοί». Αυτό «το ζει και ο λαός μας, ο οποίος στερείται το δικαίωμα αυτό. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι, όλο και μεγαλύτερη πλειοψηφία».

Με λίγα λόγια, με τη συμφωνία αυτή «η Σερβία, σε αυτόν το δρόμο της ελευθερίας κίνησης του κεφαλαίου, των εργαζομένων και των προϊόντων, επιδιώκει την ενίσχυση της αστικής τάξης, την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται και στον Τουρισμό». Αντίστοιχα «η αστική τάξη της Ελλάδας επιδιώκει, επίσης, με τη Συμφωνία, να επεκτείνει τις κερδοφόρες επενδύσεις της και να βοηθήσει στην προώθηση της στρατηγικής των συμμάχων της στην περιοχή, την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ».

Οσον αφορά την πανδημία, θύμισε ότι «αεροπορικές εταιρείες, εφοπλιστές, επιχειρηματικοί όμιλοι στον Τουρισμό καθόρισαν τα όποια πρωτόκολλα, με κριτήριο τα κέρδη τους και όχι την υγεία του λαού» και ότι «η κυβέρνηση αλλά και η Επιστημονική Επιτροπή έχουν όλη την ευθύνη για τα χιλιάδες κρούσματα και τους θανάτους αυτής της περιόδου».

Ανέδειξε ακόμα τα αντεργατικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση με τις ΠΝΠ (πρόγραμμα «Συν-Εργασία» κ.ά.) και αξιοποιώντας την πανδημία, για να εξασφαλίσει στους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού «αφενός φτηνή εργατική δύναμη και αφετέρου νέα προνόμια, όπως φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, φορτώνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στο λαό».