ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
«Επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Κίνα»

Στο Βερολίνο βρέθηκε χτες ο Κινέζος ΥΠΕΞ

Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020

Copyright 2020 The Associated

Οι δύο ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις τους
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Με έμφαση στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, στο Χονγκ Κονγκ - όπου διακυβεύονται σημαντικά γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα - αλλά και σε διεθνή ζητήματα, συναντήθηκαν χτες στο Βερολίνο οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας και της Κίνας Γουάνγκ Γι. Ο τελευταίος ολοκλήρωσε χτες την πενθήμερη περιοδεία του σε χώρες της Ευρώπης.

Ο Μάας διαμήνυσε πως «η ΕΕ επιθυμεί καλές σχέσεις με την Κίνα» και πως στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ είναι προτεραιότητα η περαιτέρω στρατηγική ανάπτυξη των σχέσεων. Από την πλευρά του ο Γουάνγκ εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα προχωρήσουν οι πολύχρονες διαπραγματεύσεις ΕΕ - Κίνας για εμπορική και επενδυτική συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, τις επόμενες δυο βδομάδες Κίνα και Γερμανία θα διεξαγάγουν διμερείς συνομιλίες για ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η «Huawei» (5G), όπου «μπορεί να βρεθεί κάποιο κοινό έδαφος».

Η Γερμανία εξέφρασε έντονη ανησυχία για το καθεστώς στο Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο του νόμου «περί εθνικής ασφάλειας» της Κίνας. «Θέλουμε να εφαρμοστεί πλήρως η αρχή "μία χώρα, δύο συστήματα"», δήλωσε ο Μάας, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό θα είναι το κριτήριο για τη στάση που θα κρατήσει η ΕΕ στις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει αντιδράσει με μια «κοινή εργαλειοθήκη» κυρώσεων απέναντι στον νόμο «περί εθνικής ασφάλειας» στο Χονγκ Κονγκ, ενώ δεν αναφέρθηκε σε επιπλέον κυρώσεις, τις οποίες ζητά η αντιπολίτευση.

Ο Μάας ζήτησε επίσης να διεξαχθούν άμεσα κοινοβουλευτικές εκλογές στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί τον Σεπτέμβρη αλλά αναβλήθηκαν επ' αόριστον με αφορμή την πανδημία, κάτι που η αντιπολίτευση θεωρεί παράνομο.