ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μην αποκλειστεί κανένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός από τους πίνακες διορισμού
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020

«

Στον αέρα» παραμένουν χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι έμειναν εκτός πινάκων διορισμού, εξαιτίας της προβληματικής διαδικασίας καταβολής ενός παραβόλου ...3 ευρώ και άλλων τεχνικών προβλημάτων του ηλεκτρονικού συστήματος, για τα οποία ευθύνεται η κυβέρνηση.

Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, απαντώντας το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, στη Βουλή, σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, απέφυγε να πει με σαφήνεια αν θα αποκατασταθεί αυτή η μεγάλη αδικία ώστε να συμπεριληφθούν οι χιλιάδες αυτοί εκπαιδευτικοί στους πίνακες και «πέταξε» τις ευθύνες στο υπουργείο Εσωτερικών ως εποπτεύον υπουργείο του ΑΣΕΠ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέδειξε καταρχήν ότι «η κατάρτιση αυτών των πινάκων έγινε με βάση το νόμο 4589/2019 του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θυμίζουμε ότι τσάκισε κυριολεκτικά την προϋπηρεσία και απαξίωσε τα πτυχία των εκπαιδευτικών», τους οποίους έριξε στην αρένα του ανταγωνισμού και το αέναο κυνηγητό των ακριβοπληρωμένων προσόντων.

Η ΝΔ αν και διαλαλούσε ότι θα τον καταργήσει, τώρα όχι μόνο τον εφαρμόζει, αλλά έρχεται να προσθέσει προβλήματα στους εκπαιδευτικούς που φτάνουν στον αποκλεισμό χιλιάδων από τους πίνακες διορισμού, είτε για ένα παράβολο των 3 ευρώ που δεν καταχωρήθηκε ότι πληρώθηκε είτε άλλων τεχνικών ζητημάτων, ενώ έχουν παρατηρηθεί σοβαρά λάθη και στο πέρασμα των στοιχείων πολλών εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα πότε να μην προσμετράται σωστά η προϋπηρεσία, πότε να υπολογίζονται λάθος μοριοδοτούμενα κριτήρια ή ακόμα και να εξαφανίζονται.

Τόνισε ότι πρόκειται για μεγάλη αδικία ακόμα και απανθρωπιά αφού πολλοί από αυτούς τους εκπαιδευτικούς διδάσκουν για 10 και 15 χρόνια. Ενώ ο αποκλεισμός τους τώρα από τους πίνακες σημαίνει ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά για τα επόμενα 3 χρόνια. Δεν φτάνει όμως αυτή η αδικία, αλλά καλούνται όσοι θέλουν να υποβάλουν ενστάσεις να πληρώσουν και 20 ευρώ από πάνω χωρίς να γνωρίζουν αν τελικά αυτή γίνει δεκτή.

Κάλεσε την υπουργό να απαντήσει συγκεκριμένα «τι θα κάνετε σε πολιτικό, αλλά και σε νομικό επίπεδο, έτσι ώστε να μην αποκλειστεί κανένας υποψήφιος από αυτές τις προκηρύξεις, καθώς και από τις αντίστοιχες για την Ειδική Αγωγή, λόγω της μη καταβολής ενός παραβόλου ή οποιωνδήποτε άλλων τεχνικών προβλημάτων του συστήματος. Για να ενταχθούν σε όλους αυτούς τους πίνακες όσοι εκπαιδευτικοί δεν κατέθεσαν την εξομοίωση, εκπαιδευτικοί με πολύ μεγάλη - το ξαναλέω - προϋπηρεσία, για να προσμετρηθούν όλα τα υπαρκτά προσόντα των υποψηφίων και βεβαίως τι θα κάνετε για τη μόνη πραγματική, ριζική, ουσιαστική λύση, για το καλό των μαθητών πρώτα απ' όλα, αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών, για τη μονιμοποίηση όλων αυτών των δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών που δουλεύουν όλα τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση, ώστε να λειτουργήσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ακόμη και σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, τα σχολεία».

Ενιψε τας χείρας της...

Οι απαντήσεις της υπουργού ήταν ότι «το ζήτημα της απόρριψης υποψηφίων λόγω μη πληρωμής παραβόλου εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ και όπως ξέρετε ο αρμόδιος υπουργός που εποπτεύει το ΑΣΕΠ, είναι ο υπουργός των Εσωτερικών». Πρόσθεσε πως «εξυπακούεται ότι το υπουργείο Παιδείας θέλει να βρεθεί λύση», για να συμπληρώσει ότι «το ΑΣΕΠ είναι μία ανεξάρτητη αρχή»... Ενώ παρέπεμψε στη διαδικασία ενστάσεων.

Συμπλήρωσε δε, για να εντείνει την πρόκληση, ότι η κυβέρνηση «έκανε πράξη μόνιμους διορισμούς».

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις της υπουργού ο Γ. Δελής σημείωσε ότι «απογοητεύσατε πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς», σημείωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών εδώ και πάνω από ένα μήνα είπε ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ για το θέμα αυτό, όμως μέχρι τώρα τίποτα και ζήτησε να απαντήσει η υπουργός «γιατί ενώ σας προτάθηκε από το ΚΚΕ μια τροπολογία, όπως σας είχε προτείνει και η ΔΟΕ για την Ειδική Αγωγή, ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα, εσείς την απορρίψατε». Η Ν. Κεραμέως βέβαια δεν απάντησε.

Οσο για τις μόνιμες προσλήψεις για τις οποίες κόμπασε η υπουργός, ο Γ. Δελής σημείωσε ότι πρόκειται για κάποιες χιλιάδες, όμως απαιτούνται άλλες τόσες και περισσότερες για να καλυφθούν τα κενά.