ΗΠΑ - ΕΕ
Ανταγωνίζονται για τα σκήπτρα στην «ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας

Μετά την Ουάσιγκτον, οι ηγέτες Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου βρέθηκαν χτες στις Βρυξέλλες

Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020

Από την υπογραφή της συμφωνίας Σερβίας - Κοσόβου στον Λευκό Οίκο, την περασμένη Παρασκευή
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε «κούρσα» για να κερδίσουν τα σκήπτρα στην «ομαλοποίηση» των σχέσεων Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου επιδίδονται ΗΠΑ - ΕΕ. Μετά από συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή στον Λευκό Οίκο οι ηγέτες ΗΠΑ, Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας «οικονομικής συνεργασίας» Βελιγραδίου - Πρίστινας με διάφορες πολιτικές προεκτάσεις...

Ειδικότερα, η Σερβία ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ έως τον Ιούλη του 2021 και το Κοσσυφοπέδιο ότι θα αναγνωρίσει το Ισραήλ.

Η απόφαση της Σερβίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ΕΕ η οποία ενοχλήθηκε, προειδοποιώντας πως η μεταφορά πρεσβειών στην Ιερουσαλήμ αντιβαίνει στη βασική πολιτική της στο Παλαιστινιακό. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, Πίτερ Στάνο, δήλωσε: «Η ΕΕ είναι προσηλωμένη σε λύση δύο κρατών, όπου το καθένα θα έχει την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσά του, και η δική της διπλωματική αποστολή βρίσκεται στο Τελ Αβίβ. Οι Βρυξέλλες αναμένουν από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, όπως η Σερβία, να ευθυγραμμίζουν τις θέσεις τους μαζί τους στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Κάθε διπλωματικό διάβημα που θα έθετε υπό αμφισβήτηση την κοινή θέση της ΕΕ σχετικά με την Ιερουσαλήμ είναι πηγή σοβαρής ανησυχίας και λύπης».

Η απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να αναγνωρίσει το Ισραήλ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στην Τουρκία, που τη θεωρεί εχθρική ως προς την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάνει τη δρομολόγηση διαδικασίας αναγνώρισης της λιβανέζικης σιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» ως «τρομοκρατικής οργάνωσης» αλλά και αποκλεισμό, ως «μη αξιόπιστων πωλητών» τεχνολογικού εξοπλισμού για την εγκατάσταση δικτύων 5G, σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό «Huawei».

Η συμφωνία της 4ης Σεπτέμβρη στον Λευκό Οίκο προκάλεσε αντιδράσεις και στη Μόσχα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανάρτησε, με νόημα, στο Τουίτερ φωτογραφία του Σέρβου Προέδρου μετά τη συμφωνία της Παρασκευής, στην οποία φαινόταν να κάθεται, σε σαφώς υποδεέστερη θέση, απέναντι από το γραφείο του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, σαν να απολογούνταν. Μερίδα του ρωσικού Τύπου σχολιάζοντας πτυχές της συμφωνίας που φαίνεται να εξασφαλίζουν τα αμερικανικά ενεργειακά συμφέροντα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, προέβλεψε «σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις» που ίσως επηρεάσουν και τον ανεφοδιασμό της σερβικής αγοράς Ενέργειας από τη Ρωσία...

Συνάντηση και στις Βρυξέλλες

Χτες οι ηγέτες Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου συμμετείχαν σε συνάντηση διαβούλευσης, με στόχο μια μεταξύ τους συμφωνία «ομαλοποίησης» πολιτικών και άλλων σχέσεων, με τον Ζοζέπ Μπορέλ. Οι ηγέτες Βούτσιτς και Χότι, αντίστοιχα, υπέγραψαν κοινή δήλωση όπου επιβεβαιώνουν την αφοσίωσή τους στο διάλογο της ΕΕ ως «βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία».

Αναφερόμενοι δε στη συμφωνία που υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον εξηγούν πως «μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη συμβολή για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων». Επιβεβαιώθηκε επίσης πως ο επόμενος γύρος συνάντησης των Βούτσιτς, Χότι και Μπορέλ στις Βρυξέλλες θα είναι στις 28 Σεπτέμβρη.