Τιμή και δόξα στους χιλιάδες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τα υψηλότερα ιδανικά που γνώρισε έως σήμερα η ανθρωπότητα

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στην εκδήλωση

Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020

Μια ξεχωριστή στιγμή για όλο το Κόμμα χαρακτήρισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, την εκδήλωση για τα εγκαίνια του Μνημείου προς τιμήν των αγωνιστών της Μακρονήσου, της θυσίας τους και της αντοχής τους.

Οπως σημείωσε: «Κάθε φορά που πατάμε αυτόν τον βράχο, νιώθουμε χρέος, τιμή και ευθύνη. Απέναντι σε όσους μαρτύρησαν πάνω στο Μακρονήσι. Σε όσους έζησαν στο πετσί τους την επιστημονική, οργανωμένη βία της αστικής τάξης με έναν και μοναδικό σκοπό: Να υποταχτούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους».

Και αναφέρθηκε στην ευθύνη «απέναντι ιδιαίτερα στη νέα βάρδια των κομμουνιστών, στους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, συνολικά στη νεολαία. Οχι απλά για να μάθει, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Αλλά για να αντλήσει πείρα, συμπεράσματα, πείσμα. Για να ανακαλύψουν το μεγαλείο της αφοσίωσης στα δίκια του λαού, στη δύναμη της οργάνωσης και της αντίστασης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. (...)

Να μάθουν την ιστορική αλήθεια και να βρουν τα δικά τους πρότυπα στον αγώνα για μία καλύτερη ζωή (...) Για να δουν πως εδώ, στη Μακρόνησο, αλλά και σε όλη τη χώρα, παίρνει σάρκα και οστά η σύγκρουση δύο κόσμων που διατρέχει κάθε καπιταλιστική κοινωνία».

Η αστική τάξη βλέπει στο ΚΚΕ την εμπροσθοφυλακή στη μάχη για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος


«Η Ιστορία της Μακρονήσου δεν είναι απλά ένα στιγμιότυπο της σύγχρονης Ιστορίας και μία δυσάρεστη στιγμή, όπως κάποιοι εσχάτως υποκριτικά υποστηρίζουν, κάνοντας κατόπιν εορτής και μία όψιμη αυτοκριτική», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το κάτεργο της Μακρονήσου αποτέλεσε τη συνέχεια «των διώξεων σε βάρος του ΚΚΕ και των πρωτοπόρων αγωνιστών από κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις, όπως του Βενιζέλου ή από δικτατορικές, όπως του Πάγκαλου, του Μεταξά».

«Από την πρώτη στιγμή η αστική τάξη έδειξε το μίσος της, αλλά και το φόβο της, γιατί γνώριζε και γνωρίζει. Γιατί βλέπει στο ΚΚΕ αυτό που είναι το ΚΚΕ: H εμπροσθοφυλακή της εργατικής τάξης και των συμμάχων της στη μάχη για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Στη μάχη για να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία και να ανοίξει έναν νέο δρόμο για την ελληνική κοινωνία, για τον Σοσιαλισμό», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας και αναφερόμενος με παραδείγματα στο πώς η αστική τάξη δεν έχασε το ταξικό της κριτήριο σε καμία στιγμή, τόνισε πως «πάντα έπαιρνε και παίρνει τα μέτρα της η άρχουσα τάξη απέναντι στο ΚΚΕ. Προσαρμόζει και ξαναπροσαρμόζει την τακτική της, πότε με το καρότο, πότε με το μαστίγιο. Με στόχο η εργατική τάξη να μη διεκδικεί, πολύ περισσότερο να μην αμφισβητεί τα άγια δισκοπότηρα της καπιταλιστικής εξουσίας και ιδιοκτησίας».


«Σήμερα που φαίνεται πιο ισχυρή από ποτέ η αστική εξουσία, σήμερα που δείχνει τα δόντια του το άδικο σύστημα σε κάθε πλευρά της ζωής των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας, σήμερα δείχνει ταυτόχρονα και την αδυναμία του», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και αναφέρθηκε στην προσπάθεια να βάλει στο γύψο τις λαϊκές διαδηλώσεις, το απεργιακό δικαίωμα και τη λειτουργία των συνδικάτων, στην προώθηση από την ΕΕ της επικίνδυνης, ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, την ώρα που όλοι αυτοί χαρακτηρίζουν την ταξική πάλη «ξεπερασμένη υπόθεση».

«Ξέρουν ότι η 100χρονη και πλέον πορεία του Κόμματός μας, οι λαμπρές σελίδες που γράφτηκαν από την πάλη του ελληνικού λαού, είναι μόνο ο πρόλογος στην Ιστορία μας. Είμαστε σίγουροι πως ο λαός και οι νέες γενιές της πατρίδας μας, όπως και οι άλλοι λαοί σε όλο τον κόσμο, θα γράψουν τα υπόλοιπα κεφάλαια με τη δράση τους. Θα μεγαλουργήσουν ξανά, όπως το έχουν ξανακάνει όποτε συναντήθηκαν με το ΚΚΕ και τις κομμουνιστικές ιδέες. Κι αυτή τη φορά θα νικήσουν, οριστικά και αμετάκλητα!», υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο διχασμός είναι ανάμεσα στο λαό και το μεγάλο κεφάλαιο

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα όσα γράφτηκαν το προηγούμενο διάστημα με αφορμή τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και την πρωτοφανή ανακοίνωση ότι θα παραστεί εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε αντικομμουνιστική εκδήλωση στον Γράμμο και το Βίτσι, η οποία τελικά αποσύρθηκε μετά την κατακραυγή, ο Δ. Κουτσούμπας, αφού αναφέρθηκε στους υπόδικους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής και στα υπόλοιπα φασιστικά παραμάγαζα που πήραν μέρος, τόνισε μεταξύ άλλων πως «ορισμένοι αναρωτήθηκαν δήθεν αθώα, αφελώς: "Μίσος υπάρχει μόνο όταν γιορτάζουν οι νικητές"; "Οταν κάνουν εκδηλώσεις οι ηττημένοι", εννοώντας το Κόμμα μας και την ΚΝΕ, "δεν υπάρχει μίσος"; Ξεκάθαρα τους απαντάμε: Οι εκδηλώσεις φασιστοειδών είναι εκδηλώσεις μίσους απέναντι στο λαό μας και τους αγώνες του. Είναι εκδηλώσεις μίσους, γιατί μιλάμε για την περίοδο των πιο άγριων τρομακτικών διώξεων, ενάντια σε κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια που δεν δέχονταν να είναι κυνηγημένοι και βασανισμένοι, αυτοί που έδωσαν την ψυχή τους, που έδωσαν τα πάντα για την απελευθέρωση από τους ναζί κατακτητές. Ενάντια σε όσους δεν δέχονταν μεταπολεμικά, αντί να δικαιώνεται ο λαός μας και η πάλη του, να δικαιώνονται οι συνεργάτες των ναζί και οι απόντες από τον αγώνα».

«Η άλλη πλευρά της διαστρέβλωσης - οπωσδήποτε πιο κομψή, εξίσου όμως επικίνδυνη - είναι να παριστάνουν πως τιμούν τον ΔΣΕ αυτοί που έχτισαν πολιτική και ιδεολογική καριέρα λοιδορώντας την πάλη του ΔΣΕ, δηλαδή ο εγχώριος οπορτουνισμός και η αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία, όπως εκφράζεται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί το πολιτικό ρεύμα που σήμερα εκπροσωπείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αυτό που ιστορικά έριξε το ανάθεμα στον αγώνα του ΔΣΕ, επειδή τότε το ΚΚΕ προτίμησε την ένοπλη αναμέτρηση, αντί να στρογγυλοκαθίσει στις καρέκλες της καπιταλιστικής εξουσίας, προδίδοντας αξίες, ιδανικά, τα ίδια τα συμφέροντα του ελληνικού λαού», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ενώ αναφερόμενος σε κάποιες δήθεν πιο «ψύχραιμες» αστικές πένες, που καλούν «να υπερβούμε τον διχασμό» και απευθύνονται προς το ΚΚΕ για να ρίξει νερό στο κρασί του, ο ΓΓ σημείωσε πως «τον διχασμό όμως στην ελληνική κοινωνία δεν τον δημιουργεί το ΚΚΕ. Ο διχασμός στην ελληνική κοινωνία είναι ανάμεσα σε αυτούς που με το μυαλό και τα χέρια τους παράγουν τα πάντα και σε αυτούς, τους λίγους, που ιδιοποιούνται, εκμεταλλεύονται αυτά που παράγουν άλλοι. Ο διχασμός σήμερα είναι ανάμεσα σ' έναν λαό που δεν ξέρει πραγματικά τι του ξημερώνει και στο μεγάλο κεφάλαιο, που ζει μέσα στα μεγάλα προνόμια και έναν αμύθητο πλούτο.

Αυτός ο διχασμός υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, όσο υπάρχει το σημερινό σύστημα της σύγχρονης βαρβαρότητας που λέγεται καπιταλισμός.

Θα πάψει να υπάρχει όταν ο καπιταλισμός μπει στο μουσείο της κοινωνικής Ιστορίας, όπως έγινε πριν με τη φεουδαρχία και τη δουλοκτησία και θα στεριώσει το νέο, ανώτερο κοινωνικό σύστημα, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Οσοι δήθεν καλοπροαίρετα μας προτρέπουν να μη "διχάζουμε", εννοούν σε απλά Ελληνικά να το βουλώσουμε. Για να παραμένει και να διευρύνεται χωρίς εμπόδια το χάσμα ανάμεσα στους πολλούς που υφίστανται την εκμετάλλευση και στους λίγους εκμεταλλευτές.

Η δράση του ΔΣΕ δεν ήταν διχαστική, γιατί εξέφραζε αντικειμενικά τα συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας. Το κάλεσμα του ΚΚΕ είναι ενωτικό, γιατί απευθύνεται στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, στους εργαζόμενους, στους μικρούς επαγγελματίες, στους αγρότες, στους επιστήμονες, στους νέους και τις νέες».

Δεν θα χαρίσουμε στο σύστημα τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας

«Ενδιαφέρονται για το παρελθόν, βλέποντας το παρόν και το μέλλον από συγκεκριμένη ταξική σκοπιά», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε πως «ανησυχούν όμως για την εργατική - λαϊκή αντίδραση στις συνέπειες της δικής τους αντιφατικής αντιλαϊκής πολιτικής, της κατάστασης που διαμορφώνεται για τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις που σηκώνουν ήδη τα βάρη της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, πριν ουσιαστικά υπάρξει ανάκαμψη από την προηγούμενη μεγάλη κρίση. (...)

Τους ενδιαφέρει ο λαός μας να παρακολουθεί ως θεατής την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για λογαριασμό των κερδών των μονοπωλίων, κι από την άλλη να αποδέχεται το παζάρι για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στο όνομα μιας δήθεν ειρηνικής συμφωνίας συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Και πρόσθεσε πως «εκτός από όλα αυτά, τους ενδιαφέρει επίσης να μην υψωθεί τώρα κίνημα διεκδίκησης για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, μέτρα για την ουσιαστική θωράκιση και ενίσχυση του δημόσιου τομέα της Υγείας», αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στη διαχείριση της πανδημίας από τη μεριά της κυβέρνησης.

«Οι ίδιες οι εξελίξεις», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, «φέρνουν πιο επιθετικά στο προσκήνιο δύο μεγάλες αλήθειες: Η πρώτη αφορά το ότι όλα τα αστικά κόμματα είναι ευθυγραμμισμένα στη στρατηγική του κεφαλαίου. Μια στρατηγική η οποία σήμερα μεταφράζεται αφενός στη μεταφορά του βάρους της κρίσης στα μόνιμα υποζύγια, τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία. Και αφετέρου, αφορά στην αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ελλάδας για λογαριασμό της άρχουσας τάξης στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή μας. (...)

Και εδώ έρχεται η δεύτερη αλήθεια: Εμπόδια στη σημερινή βαρβαρότητα μπορεί να βάλει μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Εμπόδια μπορούν να μπουν μόνο με την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας όλων όσοι σήμερα πλήττονται από την εξουσία των καπιταλιστών. Με ενίσχυση του προσανατολισμού ρήξης με το κεφάλαιο, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν, με ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής γραμμής πάλης.

Γι' αυτό απευθύνουμε κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Δεν θα χαρίσουμε στο σύστημα τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας, τα δικαιώματά μας και τα ακόμα περισσότερα που έχουμε ανάγκη».

Δεν σας ξεχνάμε! Σας τιμάμε κάθε μέρα με την πάλη μας!

«Μακρονησιώτες σύντροφοί μας που εδώ περάσατε τα πάνδεινα αλλά βγήκατε όρθιοι. Δεν σας ξεχνάμε! Σας τιμάμε κάθε μέρα με την πάλη μας! Καμία θυσία δεν πήγε χαμένη! Γιατί η σπορά που αφήσατε είναι πολύ δυνατή και είναι σήμερα εδώ», σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ευχαρίστησε από το βήμα της εκδήλωσης τον γλύπτη του Μνημείου, Μ. Γεωργιλάκη, όπως και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης που ακολούθησε και τονίζοντας πως το ΚΚΕ υποστηρίζει τις προτάσεις της ΠΕΚΑΜ για την ανάδειξη και προστασία της Μακρονήσου ως ιστορικού τόπου, οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν υλοποιηθεί.

«Τιμή και δόξα στους χιλιάδες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τα υψηλότερα ιδανικά που γνώρισε έως σήμερα η ανθρωπότητα. Ζήτω το ηρωικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας!».