Κινηματογραφικά του Χατζιδάκι
Πέμπτη 3 Γενάρη 2002

Ο Μάνος Χατζιδάκις, με τον Ζυλ Ντασσέν και τη Μελίνα Μερκούρη
Ενα μεγάλο κεφάλαιο της δημιουργίας του Μάνου Χατζιδάκι αποτελεί η κινηματογραφική του μουσική, καθώς ο κατάλογός της είναι μεγάλος, αριθμώντας εβδομήντα έξι ελληνικές και ξένες ταινίες. Ανοίγοντας το κεφάλαιο Μάνος Χατζιδάκις και Κινηματογράφος, ο «Σείριος» παρουσιάζει δύο CD με μουσική του για δύο ταινίες εντελώς διαφορετικές στη θεματολογία και στο μουσικό τους ύφος.

Πρόκειται για τη μουσική που έγραψε για την ταινία «Τοπ Καπί» (σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν, με πρωταγωνιστές τους Μελίνα Μερκούρη, Μαξ. Σελ, Π. Ουστίνοφ), που ηχογραφήθηκε στην Αθήνα με βασικό όργανο το μπουζούκι (σολίστ ο Γιώργος Ζαμπέτας). Η μουσική της ταινίας εκδίδεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παράλληλα, εκδόθηκε η μουσική για το ποιητικό γουέστερν «Μπλου», του Σ. Ναριζάνο με πρωταγωνιστή τον Τέρ. Σταμπ. Η μουσική ηχογραφήθηκε στην Αμερική με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λος Αντζελες και σολίστ στην κιθάρα τον Laurindo Almeida, ενώ λίγα αντίτυπα δίσκων ήρθαν στα τέλη της δεκαετίας του '60 στην Ελλάδα. Το «Μπλου», έργο 25 για κιθάρα και ορχήστρα, παρέμεινε έως σήμερα ένα από τα σημαντικότερα άγνωστα έργα του Μ. Χατζιδάκι.

Από το «Σείριο» κυκλοφόρησαν επίσης: Η μουσική που έγραψε ο Τάσος Καρακατσάνης για την ταινία «...Και το τρένο πάει στον ουρανό» του Γιάννη Ιωάννου, με ερμηνευτές τους Ειρήνη Παπά, Γιάννη Θωμόπουλο, Αρτεμι Αποστολοπούλου, Λευτέρη Τουμαρά και Μαριάννα Γκέκα. Επίσης, το CD «Τα τραγούδια του χαμένου ποιητή», σε μουσική Δημήτρη Μαρκατόπουλου, στίχους Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου (δύο σε στίχους Γ. Τσατσόπουλου) και ερμηνευτή τον Παντελή Θεοχαρίδη.