RENAULT TRAFIC
ΦΟΡΤΗΓΑΚΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Το Renault Trafic εκλέχθηκε ως van of the year 2002, από εικοσαμελή ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων του ειδικού Τύπου, που επί μία εβδομάδα πέρασαν από «ακτινογραφία» τόσο το Renault Trafic, όσο και τα συνυποψήφια Opel Combo, Ford Transit και Fiat Doblo. To Trafic συγκέντρωσε 115 βαθμούς, ενώ το Combo -που ακολούθησε- ήταν αρκετά μακριά με 34 βαθμούς.

Κυριακή 6 Γενάρη 2002

Το νέο Trafic κυκλοφορεί στο εμπόριο από το Σεπτέμβρη στην Ευρώπη και διατίθεται σε 33 διαφορετικές εκδόσεις και δύο διαφορετικά μεταξόνια. Το ωφέλιμο φορτίο είναι από 1.000 έως και 1.200 κιλά, ενώ τα διαφορετικά αμαξώματα είναι τέσσερα. Οι βασικοί κινητήρες είναι ο 1.900 κ.εκ. turbo diesel common rail, με απόδοση 80 ή 100 ίππους και ο δίλιτρος δεκαεξαβάλβιδος βενζινοκινητήρας των 120 ίππων. Στα συν του trafic η σχεδιαστική πρόβλεψη για την αποφυγή μικροσυγκρούσεων, αλλά και τα μεγάλα διαστήματα που απαιτούνται μεταξύ των servis, που φθάνουν τα 30.000 χλμ. Ενα από τα δυνατότερα σημεία του van της Renault αποτελεί το σύστημα φρεναρίσματος, που ακινητοποιεί το φορτηγάκι γρηγορότερα από όλα του ανταγωνισμού, αφού σύμφωνα με τη μέτρηση AMS χρειάζονται 43 μέτρα για να σταματήσει με ταχύτητα 100 χλμ/ώρα.

Η Renault αναδεικνύεται για τρίτη συνεχόμενη φορά κορυφαίος κατασκευαστής επαγγελματικών αυτοκινήτων και ελπίζει σε διπλασιασμό των πωλήσεων στον συγκεκριμένο κλάδο, περνώντας από το 8% του 2000, στο 14% το 2003.

Το Trafic αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Renault και της General Motors, συνεργασία που ξεκίνησε το 1996 και απέδωσε το Trafic αλλά και το Opel Vivaro με το οποίο μοιράζονται όχι μόνο τον τίτλο, αλλά και το εργοστάσιο παραγωγής, που δεν είναι άλλο από αυτό της GM στο Λούτον της Μεγάλης Βρετανίας. Η ετήσια παραγωγή και για τα δύο φθάνει τα 86.000 αυτοκίνητα το χρόνο.