ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ
Προχωρούν σε κινητοποίηση στις αρχές Οκτώβρη

Επιτυχημένη η χτεσινή σύσκεψη σωματείων μετά από κάλεσμα της ΟΒΣΑ

Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2020

Με πρωτοβουλίες αγωνιστικού συντονισμού και κινητοποιήσεων προχωρούν Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ενάντια στα «αδιέξοδα» που τους θέτει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα σύσκεψη με τη συμμετοχή 22 Σωματείων και 3 Επιτροπών Αγώνα, στην οποία μεταξύ άλλων συμφώνησαν την πραγματοποίηση κινητοποίησης στις αρχές Οκτώβρη.

Εισηγητικά και στις τοποθετήσεις επισημάνθηκε ότι και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, έχει ως βασική προτεραιότητα τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ η πολιτική που εφαρμόζεται τσακίζει τους αυτοαπασχολούμενους. Τα παραπάνω, τονίστηκε, επιβεβαιώθηκαν και από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα πακέτα δισεκατομμυρίων για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά δεν είχε να πει τίποτα για τα οξυμένα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων.

Διέξοδο από αυτήν την κατάσταση, υπογραμμίστηκε, δεν αποτελούν οι «κοινωνικοί διάλογοι» που λανσάρουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, αντίθετα απαιτείται οργάνωση της πάλης, με ισχυρά σωματεία που σε κοινή πάλη με τους μισθωτούς και τους βιοπαλαιστές αγρότες μπορούν να δημιουργήσουν τους όρους για τη διεκδίκηση αιτημάτων αντίστοιχων των σύγχρονων βασικών αναγκών.

Από τη χτεσινή σύσκεψη σωματείων
Συνοπτικά το πλαίσιο αιτημάτων το οποίο θέτουν τα σωματεία που συντονίζονται αγωνιστικά περιλαμβάνει: Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Κατάργηση χαρατσιών. Διαγραφή τόκων και προστίμων. Απαλλαγή των αυτοαπασχολουμένων από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς Υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ.