ΤΡΙΚΑΛΑ
Οργανωμένη απειθαρχία απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση

Μίλησε ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020

Με την τήρηση όλων των μέτρων για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η εκδήλωση του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στα Τρίκαλα, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του υπαίθριου θεάτρου στο Φρούριο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικό αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από ορχήστρα Τρικαλινών μουσικών. Στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση μίλησε ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και το Φεστιβάλ έκλεισε με συναυλία με γνωστούς μουσικούς της περιοχής, με τραγούδια από τις αγωνίες και τη ζωή του λαού, την πάλη της εργατιάς, τον απελευθερωτικό και τον πολιτικό αγώνα.

Στην ομιλία του ο Τ. Δημουλάς τόνισε μεταξύ άλλων:

«Για μια ακόμα χρονιά ανταμώνουμε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή", στη μεγάλη γιορτή της νεολαίας.

Στο καθιερωμένο πολιτιστικό και αγωνιστικό αντάμωμα των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού με τους ανθρώπους του μόχθου, με τη μαχόμενη νεολαία.

Για να συζητήσουμε για τις εξελίξεις και τα πολλά "γιατί" που βασανίζουν το λαό και τη νεολαία.

Για το πώς θα οργανώσουμε καλύτερα τη δράση μας ώστε να μπει ένα τέλος στα ατελείωτα βάσανά μας και να φέρουμε πιο κοντά την ανατροπή αυτού του συστήματος, του καπιταλισμού, που ζέχνει από τη σαπίλα του, οικοδομώντας μια νέα κοινωνία, ανώτερη, τον σοσιαλισμό. Για να νικήσει η ζωή, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", όπως λέει και το σύνθημα του φετινού, 46ου Φεστιβάλ (...)


Μπορούμε να συμβάλουμε ώστε να μεγαλώσει ο φόβος τους. Κόντρα στο κλίμα της εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας που όλα τα αστικά κόμματα αναμασούν, να αντιτάξουμε την ταξική συναίνεση και ομοψυχία σε αυτά που πραγματικά μας ενώνουν και μας διαχωρίζουν από μια χούφτα καπιταλιστές και τα τσιράκια τους.

Αν κάτι επιβεβαιώνεται και από την πρωτόγνωρη περίοδο της πανδημίας, είναι η δύναμη της οργανωμένης δράσης.

Ενοχλεί το σύστημα και τους ανθρώπους του η συνέπειά μας, η οργανωμένη απειθαρχία που σταθερά δείχνουμε απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση.

Τους ενοχλεί ότι κάτω από όλες τις συνθήκες το Κόμμα και η ΚΝΕ είναι μπροστάρηδες στην ταξική πάλη, στη λαϊκή διαμαρτυρία.

Ο νόμος που ψήφισαν στη Βουλή για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων δείχνει την έγνοια τους - "κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε", που λέει ο λαός.

Φοβούνται τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού και νομοθετούν εναντίον της. Φοβούνται την αμφισβήτηση απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης, τον προβληματισμό, αλλά και τη δράση για εναλλακτική διέξοδο.

Να βοηθήσουμε και εμείς σ' αυτό, ώστε να μεγαλώνει η αμφισβήτηση. Με την προβολή της πολιτικής μας πρότασης, που δίνει διέξοδο στα αδιέξοδα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Τώρα, λοιπόν, συσπειρωμένοι με το ΚΚΕ, λέμε:

Φτάνει πια, ως εδώ! Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Με το ΚΚΕ μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για τη στήριξη του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, για μέτρα προστασίας όλων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Για την προστασία των ανέργων. Για να πληρώσει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο. Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις, στην επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, στις νέες μορφές εκμετάλλευσης.

Για να μην περάσουν τα νέα μέτρα καταστολής της λαϊκής δράσης, για να μη γίνουν πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών. Για να προστατευτούν ουσιαστικά οι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες.

Για την οργάνωση της αλληλεγγύης, για να μη μείνει κανένας μόνος και αβοήθητος.

Για μέτρα στήριξης όλων των δομών της Εκπαίδευσης με προσωπικό, καθαριότητα, υποδομές. Για σχολείο που να μορφώνει πραγματικά και όχι να εξοντώνει.

Μπαίνουμε μπροστά για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας, για μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ βγαίνει μπροστά στη διεκδίκηση, στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο.

Γιατί δεν δίνει καμία "ανάσα" στο καπιταλιστικό σύστημα, αντίθετα παλεύει για την ανατροπή του».