ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Ανήσυχοι οι κάτοικοι ότι θα ζήσουν ξανά όσα έζησαν στις αρχές Αυγούστου
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020

Eurokinissi

Αντίστοιχες εικόνες φοβούνται ότι θα ζήσουν οι πλημμυροπαθείς της Εύβοιας
Εντονη ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους των πλημμυρισμένων περιοχών της Εύβοιας, αλλά και στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, εξαιτίας της επικείμενης κακοκαιρίας. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στους περισσότερους δήμους της Εύβοιας, ενώ οι προειδοποιήσεις και... συμβουλές αυτοπροστασίας από την Πολιτική Προστασία και τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης δεν μπορούν να καθησυχάσουν κανέναν.

Με το φόβο μιας ενδεχόμενης επανάληψης της τραγωδίας που βίωσαν πριν από 40 περίπου μέρες βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι στο Ληλάντιο Πεδίο της Χαλκίδας αλλά και στο δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων, εξαιτίας των νέων έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα. Η ανησυχία μάλιστα των κατοίκων, ιδιαίτερα στις περιοχές της κεντρικής Εύβοιας που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες στις 9 Αυγούστου, είναι ακόμη πιο έντονη, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στους οικισμούς Οαση και Μπούρτζι, τεράστιοι όγκοι φερτών υλών από την προηγούμενη πλημμύρα δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν από μια νέα πλημμύρα.

Την ίδια στιγμή, Πολιτική Προστασία, δήμοι και Περιφέρεια αρκούνται σε προειδοποιήσεις και συμβουλές αυτοπροστασίας προς τους κατοίκους, μεταφέροντας για μία ακόμη φορά την αντιμετώπιση και την προστασία του λαού στην ατομική ευθύνη του καθενός, με συμβουλές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί σε ολόκληρη σχεδόν τη Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν βρεθεί ξανά αντιμέτωπες με πλημμυρικά φαινόμενα (Κωπαΐδα, Κηφισός, Σπερχειός κ.α.), όπου οι αρμόδιοι φορείς επιχειρούν μέσα από την επίκληση της ατομικής ευθύνης και της λήψης μέτρων αυτοπροστασίας να κρύψουν την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και σχεδιασμού προστασίας του λαού, ενώ παράλληλα μέσα από συνεχείς αναφορές για «ακραία και πρωτόγνωρα» καιρικά φαινόμενα διαμορφώνουν από πριν το άλλοθι της επόμενης μέρας.

Να σημειωθεί επίσης ότι μετά από σχετικές αποφάσεις κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στους δήμους Χαλκιδέων, Διρφύων - Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης - Αλιβερίου και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας στην Εύβοια.