ΦΑΡΣΑΛΑ
«Σε λίγες ώρες χάθηκαν κόποι μιας ζωής»

Στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ

Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020

FRAGKOU STRATOS

Κλιμάκιο του ΚΚΕ
Μία γυναίκα νεκρή, τεράστιες καταστροφές σε κατοικίες, καταστήματα, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, υποδομές στο οδικό δίκτυο και στο δίκτυο υδροδότησης, είναι ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας που έπληξε τα Φάρσαλα την Παρασκευή και άρχισε να αποκαλύπτεται το ξημέρωμα του Σαββάτου. Δυνατή και συνεχής βροχόπτωση, που οδήγησε στην υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα, συνέθεσαν το σκηνικό της καταστροφής.

Μια καταστροφή που ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και μηχανισμού πρόληψης, την έλλειψη αναγκαίων υποδομών και την ελλιπή συντήρηση των υπαρχουσών, και κυρίως τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Η εικόνα της περιοχής το πρωί του Σαββάτου είναι αποκαλυπτική:

Οι δρόμοι έχουν γεμίσει λάσπη και μπάζα που μετέφεραν τα νερά, δεκάδες αμάξια είναι γεμάτα λάσπες ή νερά. Εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια, άνθρωποι να δίνουν μάχη με τις λάσπες και τα νερά, προσπαθώντας με τα φτυάρια και τους κουβάδες να τα απομακρύνουν από τα σπίτια τους, και ταυτόχρονα προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται. Στα περισσότερα σπίτια ο οικιακός εξοπλισμός έχει καταστραφεί. Σοκαρισμένοι από τις τραγικές συνέπειες, μετρούν τις πληγές τους, η απελπισία είναι έκδηλη, όπως και η οργή. Οπως είπαν στον «Ριζοσπάστη», «σε λίγες ώρες χάθηκαν περιουσίες και κόποι μιας ζωής».


FRAGKOU STRATOS

Η ορμή του νερού ήταν τόσο δυνατή που έριξε και τις σιδερένιες πόρτες σχεδόν σε όλες τις αυλές των σπιτιών στο Βασιλί Φαρσάλων. Στους τοίχους των σπιτιών, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, φαίνεται το ύψος όπου έφτασε το νερό.

Χωριά ολόκληρα αλλά και συνοικίες των Φαρσάλων να παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό, άνθρωποι σοκαρισμένοι καθώς πέρασαν τη νύχτα στο δρόμο, μέσα σε αμάξια και τρακτέρ, καθώς τα σπίτια τους είχαν πλημμυρίσει, φοβισμένοι ότι αυτό θα επαναληφθεί.

Στις εργατικές κατοικίες, κάτοικοι με τους οποίους μίλησε ο «Ριζοσπάστης» καταγγέλλουν ότι ο περιφερειακός δρόμος έγινε χωρίς αποστραγγιστικά έργα, με αποτέλεσμα να επιτείνει το πρόβλημα. Επιπλέον, τα χαντάκια δεν καθαρίζονται, με αποτέλεσμα να είναι αναμενόμενη η πλημμύρα. Ιδια η κατάσταση στον καταυλισμό των Ρομά, που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν τους έχει επισκεφτεί κανένας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες ήταν οι επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων σε αρκετά χωριά δυτικά των Φαρσάλων, από την Παρασκευή μέχρι και το Σάββατο.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τις καλλιέργειες. Περίπου 150.000 στρέμματα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η ζημιά στο εισόδημα είναι τεράστια, καθώς υπάρχει ασυγκόμιστη παραγωγή σε χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι και καλαμπόκι.


FRAGKOU STRATOS

Προκαλώντας το κοινό αίσθημα των πληγέντων, που πάλευαν μόνοι τους με τις λάσπες, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης να ρίξουν τις ευθύνες για άλλη μια φορά στα «ακραία καιρικά φαινόμενα», να παρουσιάσουν την «ατομική ευθύνη» ως το κύριο μέσο «προστασίας» από τις φυσικές καταστροφές, για να βγάλουν λάδι το κράτος και να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες τους.

Στις πληγείσες περιοχές το ΚΚΕ

Περιοδεία στα Φάρσαλα πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, και τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας, και συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής.

Στις συζητήσεις που έγιναν με τους πληγέντες τόνισαν πως η κακοκαιρία αποκάλυψε πολύ σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, τα οποία έρχονται και επανέρχονται κάθε χρόνο, με κάθε ανάλογο καιρικό φαινόμενο. Ανέδειξαν πως με βάση το «ζύγι» κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο, η πολιτική της ΕΕ ορίζει με κυνισμό ότι ανά περιπτώσεις είναι προτιμότερο να πνίγονται και να αποζημιώνονται τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, παρά να δημιουργούνται έργα υποδομής που θα τους προστατεύουν. Ακόμα επισήμαναν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια και να προχωρήσει άμεσα σε αποζημίωση όσων επλήγησαν, και μάλιστα στο 100% της ζημιάς.