ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την Παιδεία»

Μαχητική, γεμάτη παλμό μαθητική κινητοποίηση χτες στο κέντρο της πόλης

Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020

MotionTeam

Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή», μαθητές από δεκάδες σχολεία της Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται σε καταλήψεις και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της πόλης, μαζικά και συντονισμένα, απαιτώντας μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, αποδεικνύοντας ότι όλοι μαζί μπορούν να τσακίζουν τη συκοφαντία και να σπάνε την τρομοκρατία. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, που αποφάσισε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα με πολύμορφες δράσεις.

Οι μαθητές από νωρίς έδωσαν τη μάχη για τις καταλήψεις μέσα στα σχολεία και σε ορισμένες περιπτώσεις απέναντι σε λίγους διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και σε διάφορες περιθωριακές ομάδες, που προσπάθησαν να μπουν εμπόδιο στις κινητοποιήσεις τους.

Παντού από νωρίς το πρωί βρέθηκαν στα σχολεία, όπου με μουσική και συνθήματα, κρεμώντας στα κάγκελα τα πανό με τις διεκδικήσεις τους για 15 μαθητές ανά τμήμα, για κατάργηση των ακατάλληλων υπόγειων αιθουσών, για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών αλλά και καθαριστριών, δημιούργησαν κλίμα αγωνιστικού ξεσηκωμού. Ετσι έγινε στο 1ο - 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στο 12ο ΓΕΛ Μαλακοπής και στα Γυμνάσια και Λύκεια Συκεών και Καλαμαριάς, στα σχολεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, παντού, σε κάθε κατάληψη με το πλαίσιο αιτημάτων της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών.


MotionTeam

Στη συνέχεια, συλλογικά και οργανωμένα, άλλα με πορείες ξεσηκώνοντας τις γειτονιές και άλλα με τη συγκοινωνία (π.χ. ΕΠΑΛ Σίνδου), κατευθύνθηκαν προς το Αγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της πόλης, όπου είχε οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού.

Κάθε σχολείο με τα δικά του πανό, αλλά με κοινά συνθήματα και αιτήματα, καθώς η κατάσταση παντού, με μικρές παραλλαγές, είναι ίδια. Από το βήμα της συγκέντρωσης ανακοίνωσαν τα δεκάδες σχολεία που συμμετείχαν και η Ροζαλία Πλίτση διάβασε το πλαίσιο αιτημάτων της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών.

Ακολούθησε μαχητική πορεία. Κυριάρχησαν συνθήματα καταγγελίας της πολιτικής που βάζει στο ζύγι τη ζωή τους. «Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την Παιδεία», «Χωρίς καθηγητές, σε αίθουσες - κλουβιά, αυτό δεν είναι μέτρο, είναι μια τρολιά», «Με μάσκα - παγουρίνο δεν βγαίνει η πανδημία, δώστε λεφτά για την Παιδεία». Παράλληλα εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν στους φασίστες να δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις της νέας γενιάς, βροντοφωνάζοντας «Ούτε στα σχολεία ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ προβάλλοντας παράλληλα τις διεκδικήσεις τους για την ασφαλή λειτουργία των σχολών, οι εκπαιδευτικοί με αποφάσεις των ΕΛΜΕ και στάση εργασίας, αλλά και γονείς μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας. Τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα των μαθητών εξέφρασαν εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης: Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου, Οικοδόμων, Χημικής Βιομηχανίας, Επιχειρήσεων Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων, Λογιστών, Μισθωτών Τεχνικών, Εμποροϋπαλλήλων, Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων, Κατεργασίας Ξύλου, στις Επιχειρήσεις του Ομίλου «Σκλαβενίτη» στη Βόρεια Ελλάδα, Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (Παράρτημα Βόρειας Ελλάδας), Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Υποδηματοποιίας - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού.

Η πορεία μέσω των κεντρικών δρόμων κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου αντιπροσωπεία των μαθητών επέδωσε το πλαίσιο των αιτημάτων τους.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής στο παρκάκι έξω από το ΕΚΘ, όπου οι εκπρόσωποι των σχολείων αποφάσισαν: Να προχωρήσουν σε εκλογές 5μελών και 15μελών, ώστε να αναδείξουν αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια που θα οργανώνουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους. Συνέχεια της δράσης με άλλες μορφές και συγκεκριμένα: Το Σάββατο 26/9, στις 20.00, μαθητικές συναυλίες σε Τούμπα (Πολιτιστικό Κέντρο), Εύοσμο (πλατεία) και Καλαμαριά (πεζόδρομο). Τη Δευτέρα 29/9, στις 11.00, συγκεντρώσεις στα δημαρχεία Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το Συμβούλιο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών, τονίζοντας πως «έδωσαν το καλύτερο μάθημα σε όλους» και σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Οταν αγωνιζόμαστε με σωστό περιεχόμενο και προσανατολισμό, δεν μπορεί κανείς να το διαστρεβλώσει και να το συκοφαντήσει. Οταν αγωνιζόμαστε οργανωμένα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία, την καταστολή, ακόμη και εισαγγελικές παρεμβάσεις. Οταν τα αιτήματά μας είναι δίκαια, μπορούν να αγκαλιάσουν και να συντονίσουν την πλειοψηφία των μαθητών που έχουν κοινά συμφέροντα».

Να σημειωθεί τέλος ότι νέες καταλήψεις και κινητοποιήσεις καταγράφηκαν χτες και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, και συγκεκριμένα σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την απόπειρα τρομοκράτησης των μαθητών που αγωνίζονται (2022-01-25 00:00:00.0)
Ο αγώνας μας θέλουμε να έχει διάρκεια γιατί οι ανάγκες μας είναι διαρκείς (2020-10-14 00:00:00.0)
Σείστηκε η Θεσσαλονίκη από το δίκιο των μαθητών! (2020-10-02 00:00:00.0)
Μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις και χτες σε διάφορες πόλεις (2020-09-30 00:00:00.0)
Συνεχίζονται η συκοφάντηση και η τρομοκράτηση από την κυβέρνηση (2020-09-25 00:00:00.0)
Μαθητικές κινητοποιήσεις (2014-11-04 00:00:00.0)