ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Διεκδικήσεις από τις διοικήσεις σχολών και ιδρυμάτων
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020

Από την κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΜΠ
Με συνεχείς κινητοποιήσεις σε διοικήσεις σχολών και ιδρυμάτων, φοιτητικοί σύλλογοι της Αττικής απαιτούν χρηματοδότηση και σχέδιο (αξιοποίηση χώρων, επιπλέον προσωπικό κ.ο.κ.) ώστε να ανοίξουν οι σχολές για μαθήματα διά ζώσης για όλους τους φοιτητές με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αποφασιστεί μαζική κινητοποίηση στην επόμενη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ), αύριο Παρασκευή 25/9. Πρόκειται για συνέχεια των κινητοποιήσεων των φοιτητικών συλλόγων του ΕΚΠΑ, που και την περασμένη Παρασκευή είχαν βρεθεί και πάλι στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, θέτοντας συγκεκριμένα αιτήματα για μια σειρά θέματα. Κάτω από τη δυναμική παρέμβαση των συλλόγων, κατάφεραν να βγει ανακοίνωση της Συγκλήτου που να ζητάει την αύξηση της πάγιας χρηματοδότησης του Ιδρύματος καθώς και έκτακτη χρηματοδότηση για τις αυξημένες ανάγκες μπροστά στην πανδημία, την κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς και έκτακτο προσωπικό με βάση τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν.

Κινητοποίηση στη διοίκηση του Τμήματος πραγματοποίησε την Τρίτη ο Φοιτητικός Σύλλογος του Μαθηματικού Αθήνας, διεκδικώντας μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα της σχολής. Νωρίτερα είχαν τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του τμήματος και μέλη ΔΕΠ, κατά την οποία απέσπασαν δέσμευση πως θα συζητηθεί στο Τμήμα η ανακοίνωση της Συγκλήτου, που ζητά από το υπουργείο άμεση χρηματοδότηση και αύξηση των μελών ΔΕΠ, με σκοπό να διαμορφωθεί αντίστοιχο αίτημα από το Τμήμα Μαθηματικών. Επίσης, ενημερώθηκαν πως ο χώρος του αναγνωστηρίου θα εξοπλιστεί καταλλήλως για να αξιοποιηθεί για διδασκαλία.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», φάνηκε ότι το υπουργείο δεν έχει καμία πρόθεση να βάλει το χέρι στην τσέπη για να ανοίξουν τώρα οι σχολές με ασφάλεια για όλους, αυξάνοντας τους καθηγητές και το προσωπικό καθαριότητας (με πλήρη εργασιακά δικαιώματα), αξιοποιώντας όλες τις παραμελημένες δομές του Πανεπιστημίου και εξασφαλίζοντας την ασφαλή μετακίνηση. «Δεν σταματάμε εδώ! Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να ανοίξουν ουσιαστικά και με όλα τα μέτρα ασφαλείας οι σχολές μας», τονίζουν οι φοιτητές.

Παράλληλα, κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΜΠ και τον ΕΛΚΕ έγινε χτες και προχτές από τον Σύλλογο Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ και τον Φοιτητικό Σύλλογο Αρχιτεκτονικής, που απαιτούν μέτρα ώστε με συγκεκριμένο σχέδιο να αρχίσουν όλα τα μαθήματα διά ζώσης, να βελτιωθεί τώρα η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού στη λέσχη, να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργαζομένων στο εστιατόριο.